Skocz do zawartości
Pulitry

Nauka Javy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od niedawna zainteresowałem się Javą, ale z braku czasu przerobiłem Teach Yourself Java in 24 Hours. Niby cośtam się nauczyłem, ale ciężko odeprzeć wrażenie, że autor potraktował temat po łebkach. No ale czego ja oczekiwałem od książki, która w jedną dobę miała nauczyć mnie programowania?

Myślę, że lepszą drogą byłoby przygotowanie do egzaminu OCPJP (dawniej SCJP) - chyba OCAJ (dawniej SCJA) nie ma sensu robić?

A może warto się zainteresować Javą od samych podstaw, z perspektywy z jakiej widzi ją jej własny producent? Tzn. przerobić jakiś podręcznik do OCAJ/SCJA, ale oczywiście nie wyrzucać 300$ na bezsensowny certyfikat.

Co o tym myślicie?

Przejrzałem sobie już wstępnie książki na Amazonie i jakbym nie kombinował - darmowa przesyłka kusi, więc muszę zamówić od razu 2 książki.

Myślę o Head First Java (autor współtworzył program egzaminów) i jakiejś stricte przygotowującej do egzaminu Programmer (jak rozumiem Oracle nie zmieniło programu, więc stare podręczniki są aktualne?).

Jeśli, któraś część mojej wypowiedzi nie ma sensu, albo jest kompletnie niezrozumiała - wybaczcie, walczę z bezsennością i póki co przegrywam którąś noc z rzędu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SCJP z tego co pamiętam bardziej skupiał się na pewnych specyficznych "haczykach" związanych z javą, a nie na szeroko pojętym kodowaniu i bibliotekach. Do Javy od zawsze jedną z najlepszych książek jest i chyba będzie "Thinking in Java" - droga cegła ale potężny przekrój przez praktyczne aspekty języka.

JAk myślisz o pracy etatowej na Javie to sam certyfikat też nie jest głupią inwestycją, aczkolwiek zdecydowanie najpierw polecałbym trochę w niej popisać rzeczy praktycznych a potem atakować SCJP / ekwiwalenty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi