Skocz do zawartości
fumfel20

Dysk w laptopie mocno sie grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam laptopa j/w w którym oryginalnie zamontowany dysk Hitahi 60 gb osiągał temp w granicach 60 stopni w spoczynku. Wymieniłem dysk na nowy (samsung 250gb) ale nic to nie dalo. W stresie temp dochodzi nawet do 68 stopni. Laptopa wyczyściłem lecz bez zmian. Spotkał sie ktos z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymien dysk na SSD ;]

A tak serio, to dysk powinien przylegać do obudowy laptopa, do pokrywy itp. ona z reguł wyłożona jest materiałem, który dobrze odprowadza ciepło na obudowę laptopa (najczęściej tym materiałem jest folia alu). Jeśli dysk dynda sobie w środku, to się ugotuje.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wcześniejszy i nowszy ile mają rpm ? Jeśli był 5400 a obecnie jest zamontowany 7200, to normalne że temperatura wzrośnie. Poza tym temp tego dysku nagle wzrosły czy zawsze takie były ? Co do przylegania dysku do obudowy to sie z tym nie zgodzę, mam acera gdzie dysk twardy nie przylega do obudowy w ogóle, kieszeń w której siedzi nie ma nawet otworów wentylacyjnych, i śmiga normalnie. Sprawdź w necie jakie temp osiągają takie dyski jak ty posiadasz/posiadałeś może to u nich po prostu standardowa temp. Ponadto w różnych laptopach może być różnie bo w prawie każdym inaczej są rozmieszczone podzespoły które moga dodatkowo podgrzewać lub nie.

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem napisać, ze to dysk 5400 rpm. Jego temp nie przekracza 40 stopni kiedy jest podłączony przez USB i lezy na biurku. W obudowie nie ma otworów wentylacyjnych a czesc wyjmowalna pokryta jest od wewnątrz kawałkiem aluminium (pewnie ma pomagac w odprowadzaniu ciepla) ale mimo to temp dysku jest duza. To nie jest mój laptop, ale sadzać po wyglądzie folii, która oddziela dysk od płyty głównej od dawna tak się grzał (odbarwienia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos napisze cos poważniejszego?

serwisuje lapciaki na codzien.

nie podajesz marki laptopa i oczekujesz powaznych odpowiedzi ;]. A wszytsko zalezy o konstrukcji. niegdyś bywały dyski w kondomach z gumy, i czesto wywalały bady z z przyczyn niekorzytsnych warunków pracy ;).

Sam mówisz, że dysk poza lapciakiem ma 40 stopni. Podana wartośc jest prawidłowa. pomijam oprogramowanie do odczytu temp, ale ewidentnie dysk wymaga "przewietrzania" lub też dobrego docisku do obudowy. innej rady nikt Ci nie da.

do kolegi pod spodem, acer i kieszeń to standardowe rozwiązanie.

poprzez obudowę kieszeni odprowadza się częściowo ciepło. Większa część współczesnych netbooków zmontowanych jest w mini kieszenio-szynę która ratuje dysk zarówno przed wstrzasami jak i temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi