Skocz do zawartości
jarek542

gd65 p55

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem:

Odpalam komputer, wiatraki zaczely dzialac...przez 2-3 sekundy i wszystko pada. Komputer się restartuje i tak cały czas w kółko. Na płycie palą się diody zasilania.

wszystkie wentylatory kręcą się dosłownie przez 1-2 sekundy, taki sam efekty był gdy kolega miał na tej płycie włączone OC genie, lub też jak pamięci były w nieodpowiednich slotach

Wszystkie styki są przeczyszczone, właczalem komputer bez karty graficznej, taki sam efekt, bez ramu to samo. Dysk i nagrywarka też odłączone były

w którymś momencie musze wyłączyć komputer wylaczajac listwe albo zasilacz bo restartowałby się tak w kółko. Po wyłączeniu jeszcze jeden raz sie restartuje, tzn wlaczaja sie na chwile wiatraczki, palą się diody i gaśnie.

Można po tym wnioskować że płyta jest zepsuta? Czy może zasilacz..

Edytowane przez jarek542

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Czyszczenie zawartości BIOS masz kilka opcji ,najłatwiej przyciskiem na panelu I/O ,ja zawsze wyłączam zasilacz (ustawiam 0) i wyjmuje bateryjkę za 30s ,później ją wkładam i odpalam normalnie komputer.

2. Jak nie pomoże pkt 1 ,to musisz sprawdzić płytę na innym procesorze lub pamięci RAM ,jak nadal tak samo będzie ,to oznacza że masz uwaloną płytę główną.

3.Możliwe że masz uwalony BIOS ,tzn. uszkodzony BootBlock w kości biosu ,wówczas możesz zrobić Recovery ,wkładając Pendrive ,i w nim znajdujący się sam plik BIOS np: E7681IMS.180 ,wrzuć sam plik ,który waży ponad 8MB ,podepnij mobasa do prądu ,włóż tylko 1 kość RAM w pierwszy niebieski slot najbliżej procesora ,podłącz klawiaturę i kartę graficzną ,nie podłączaj dysków ,ani żadnych napędów ,włóż Pendrive w slot USB 2.0 tam gdzie jest wejście na kabel RJ-45 ,czyli kabel sieciowy ,jak już wszystko podłączysz ,włącz zasilacz i wciśnij przycisk Power na mobasie ,komputer powinien normalnie odpalić i się uruchomić jak należy,jeżeli naprawdę jest uszkodzony BIOS ,to ta operacje powinna przebiec bezproblemowo.

W innym wypadku możesz spróbować opcji tej samej co w pkt 3. tyle że musisz zmienić nazwę biosu czyli ten sam plik 8mb ,na AMIBOOT.ROM ,reszta jest taka sama jak w pkt 3.

To już chyba wszystkie możliwe opcje naprawcze mobo ,jeżeli nie pomogą ,odeślij na serwis !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO zmianie chłodzenia mam następujący problem:

Odpalam komputer, wiatraki zaczely dzialac...przez 2-3 sekundy i wszystko pada. Komputer się restartuje i tak cały czas w kółko. Na płycie palą się diody zasilania.

wszystkie wentylatory kręcą się dosłownie przez 1-2 sekundy, taki sam efekty był gdy kolega miał na tej płycie włączone OC genie, lub też jak pamięci były w nieodpowiednich slotach

Wszystkie styki są przeczyszczone, właczalem komputer bez karty graficznej, taki sam efekt, bez ramu to samo. Dysk i nagrywarka też odłączone były

w którymś momencie musze wyłączyć komputer wylaczajac listwe albo zasilacz bo restartowałby się tak w kółko. Po wyłączeniu jeszcze jeden raz sie restartuje, tzn wlaczaja sie na chwile wiatraczki, palą się diody i gaśnie.

Można po tym wnioskować że płyta jest zepsuta? Czy może zasilacz..

Miałem podobny przypadek, problemem okazała sie karta sieciowa w slocie PCI po wyjęciu karty wszystko było ok, wygląda na jakiś problem sprzętowy może pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.youtube.com/watch?v=Xkj0NO4Q_s4 (troche za bardzo ruszałem aparatem ale coś widać)

diody na chwile się zapalają, wiatraczki rozpędzają po czym gaśnie i tak w kółko jak na filmiku

nawet jak nie podłączy się 8 pinowego zasilania do płyty głównej tak się dzieje, może coś ze stykami? przedmuchałem je sprężonym powietrzem..

próbowałem robić coś z biosem i nic ;|

http://allegro.pl/msi-p55-gd65-uszkodzona-i1398794714.html

ktoś na allegro sprzedawał płytę, która podobnie się zachowuje...

Edytowane przez jarek542

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to się pojawiło po zmianie chłodzenia ,to proponuję zmienić na takie chłodzenie ,przy którym komputer normalnie się uruchamiał :) jeżeli nadal tak będzie to masz uwaloną płytę główną ,prawdopodobnie sekcja zasilania ,bo na filmiku widać że pali się 1 dioda czyli 1 faza dla CPU ,musisz koniecznie sprawdzić mobo na innym zasilaczu ,możę faktycznie masz uszkodzoną wtyke dla dodatkowego zasilania cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem parę takich przypadków gdy gd65 p55 przestała odpowiadać po jakimś czasie i zawsze towarzyszył ten sam objaw. Kolega ma taką samą płytę i miał podobne problemy i zawsze było jakieś banalne rozwiązanie. Chyba wyśle do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi