krzyysiu Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Witam, daawno już nie siedzę w temacie, więc potrzebna mi pomoc :) Chce trochę odświeżyć swój konfig, na początek myślę o nowym procku. Platforma trochę stara, ale na całego nowego kompa to mnie nie stać... Z tego co wikipedia mówi to AM2+ jest kompatybilne z AM2, więc sensowna by była wymiana na taki procek ? Dodatkowo pasuje mi fakt, że sklep jest w Warszawie, oszczędzam na przesyłce :) Wydać mogę 170-180zł, gdyby różnica była spora to mogę już do tych 200 dobić :P Teraz zauważyłem, że w tej cenie idzie kupić Phenoma AM2+: http://allegro.pl/pr...1478964214.html Znajdę coś lepszego? Edytowane 2 Marca 2011 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Kompatybilność AM2+ z AM2 to skrót myślowy z którego nic nie wynika. Już znacznie bardziej realna jest kompatybilność odwrotna od oczekiwanej przez Ciebie. Praktycznie każde mobo AM2+ obsłuży wszystkie proce AM2. W drugą stronę jest gorzej. Brak wsparcia w nowszych biosach sprawia, że na wielu płytach AM2 procesory procesory AM2+ nie ruszą. Najgorsze jest to, że gdybyś swego czasu kupił jakiegoś Gigabyte nieprzystającego do Twojej DFI, to Giguś obsłużyłby pewnie nawet Athlony II i Phenomy II. Pozostałe firmy w większości uznały, że lepiej dla Ciebie i dla nich będzie jak kupisz nową płytę. Ani na stronie DFI ani na CPU-Upgrade: DFI INFINITY NF ULTRAII-M2 processor support nie ma informacji o obsłudze procesorów AM2+. Zakup takiego procesora jest podwójnie ryzykowny, raz że może nie działać na Twojej Mobo, dwa - kupowanie płyty pod ten procesor jest nieracjonalne. Nowsze płyty AM2+ obsłużą Phenomy II i Athlony II a te są znacznie wydajniejsze od tych które wyżej linkujesz. Dodatkowo ciężko sprzedać te procesory, kupując je na linkowanych aukcjach będziesz miał problem sprzedać te cpu jeśli nie podejdą. Zobacz jak się wszyscy o nie zabijają 1 2. Proponuję kupić jakiegoś Athlona x2 na am2 do 150zł (5000+ do 5600+) lub odpuścić modernizację tego sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Dzięki Klaus za wyczerpującą odpowiedź, zmieniła ona trochę moje podejście :) Jako biedny student kierunku technicznego zgłosiłem się do rodziców o wsparcie finansowe i mam możliwość wydania na modernizacje ~650zł. Idzie wybrać coś lepszego, niż w temacie "zestawy na marzec 2011"? Przytoczę co tam polecają: AMD Athlon II X3 450 Gigabyte 770T-D3L GoodRam 2x2GB 1333 CL9 Wszystko za 653zł + przesyłka. Dodam, że na pewno będę próbował to podkręcać, Scythe Mugen trochę watów umie odprowadzić :) Mogę bez obaw o późniejsze wyrzuty sumienia kupować? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Napisz jeszcze jaką masz grafikę, komputer ma być też do gier? Może się okazać, że lepiej kupić mobo ze zintegrowaną grafą HD42x0. Jeśli masz dajmy na to gf7600 to zyskasz wsparcie dla flash'a, akcelerację video. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) W gry nie grywam (choć nie zaszkodzi jakby jakieś nowsze tytuły chodziły), komp jest głownie do neta, filmów, muzyki, programowania, AutoCada itp. Na razie mam BFG GF7800GT, ale wole używać 7300GT z pasywnym chłodzeniem (jestem maniakiem ciszy). Grafikę może kupie później (miesiąc - dwa), żeby nie naciągać tak bardzo funduszy, na razie pociągnę na tym co mam. Głównie chodzi mi o 3 wcześniej wspomniane podzespoły. Edytowane 2 Marca 2011 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 W takim razie ja wolałbym brać płytę AsRock 880GM-LE lub AsRock 880GMH/USB3 ze wskazaniem na tę drugą. GF7300 nic nie robi poza wyświetlaniem obrazu. Grafika zintegrowana na ww płytach posiada wsparcie dla flash jak i video hd. Fajnie mieć obciążenie cpu na poziomie 5-10% przy oglądaniu materiału 1080p. Sam zdecyduj jakie masz priorytety. Dodatkowo masz usb3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Dzięki Klaus! Przekonałeś mnie :) Fundusz nieco naciągnięty, ale coś się wymyśli. Procesor i ramy będą ok? Widzisz coś lepszego w podobnych pieniądzach? (najlepiej na esc.pl) Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Jest ok. Można by cpu brać AMD Athlon II X3 435 /2.9GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ [ADX435WFGIBOX] - 249zł : Esc.pl ale aż tak dużo się nie oszczędzi. Oczywiście pierwsze co robisz po poskładaniu to sprawdzasz czy załapałeś się na bonus czyli czy da się odblokować czwarty rdzeń oraz L3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Nie no, te 20zl już sobie podaruje :) Żebyś wiedział, że od razu tak zrobię! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Byłem wczoraj na WGE i pan sprzedawca w pewnym sklepie przekazał mi takie sugestie: - AsRock to tańsza marka Asusa i nie warto się w to pchać. Lepiej dołożyć do Gigabyte'a. - Zintegrowana grafika na tych płytach to słabizna do prac biurowych. - 3 rdzenie to zbędny bajer, 2 w zupełności wystarczą i zaoszczędzi się trochę pieniędzy. Co do AsRocka i grafiki na nim jednak skłaniam się bardziej ku opinii z forum :) Ale zastanowiła mnie sprawa z procesorem. Może faktycznie lepiej zaoszczędzić 30zł (dla mnie to całkiem dużo bo fundusz i tak naciągnięty) i wziąć Athlona II X2 265 (3.3GHz 2x1MB). Mniej rdzeni, ale lepsze taktowanie, więcej cache'u i mniejsze TDP. Tak więc zestawik prezentowałby się następująco: AMD Athlon II X2 265 AsRock 880GMH GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Razem: 657zł - cena jak najbardziej mi odpowiada. Jakaś lepsza grafika dojdzie w swoim czasie. Opłaci mi się to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Nie no, te 20zl już sobie podaruje :) Teraz 30 to za dużo. A tak naprawdę to masz tylko 10zł (słownie dziesięc złotych) pomiędzy tym x2 265 a AMD Athlon II X3 435 /2.9GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ [ADX435WFGIBOX] - 249zł : Esc.pl Różnicę w taktowaniu szybciej można skorygować w biosie (podkręcić tego x3) niż ustawić datę i godzinę w biosie. Warto rezygnować z możliwości odblokowania 4 rdzenia i L3 za 10zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy65 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Jeśli to coś Ci pomoże w wyborze (się mi zrymowało :) )to ja od tygodnia mam właśnie taki zestaw. AsRock 880GMH/USB3 R2.0( w ecs nie pisze na stronie ale jest właśnie r2.0 czyli bez sideportu) AthlonIIx3 450 2GB Goodram 1333 Goodram Poza początkowymi problemami z działaniem (blue screeny i inne cuda, okazało się że ram jest wadliwy,we wtorek wysłałem do ecs wczoraj dotarł nowy) jestem zadowolony, nawet bardzo zadowolony. Odblokowane cztery rdzenie co prawda bez l3 ale i tak miło, po 3 godzinach testu stabilności w AMD overdrive wszystko OK temperatury na boxowym chłodzeniu 41-43 Ten wbudowany radek daję radę Shank śmiga, LOTRO na medium 1024x768 w dx10 też bez problemu, wyjście hdmi, jak na sprzęt "do prac biurowych" to chyba nieźle. Po przesiadce z Epoxa8rda3 i Bartona 2500 to Sokół Millenium prawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...