Marasek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Wreszcie pojawiły się w jakiejś normalniejszej cenie Radeony 9600 i 9600 pro. GigaCube ATI Radeon 9600 128DDR AGPx8 TV/DVI - 675 zł GigaCube ATI Radeon 9600Pro 128DDR AGPx8 TV/DVI - 745 zł :) GigaCube - czyli takie ciche dziecko Gigabyte'a ciekawe jakie pamiątki i jak z podkręcaniem. parę wątków gdzie rozmawialismy o R 9600 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=321...&highlight=9600 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=292...&highlight=9600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Czy ja wiem, czy to normalna cena, jak dla mnie nadal kosmos jak za taka karte. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Czy ja wiem, czy to normalna cena, jak dla mnie nadal kosmos jak za taka karte. Pozdro Dexter Masz racje bo dkładasz jeszcze pare groszy i masz radka 9500 pro który jest szybszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 hehe te pare złotych to jest 100 zł do najtanszego na naszym rynku FICa 9500 pro (839zł). Ale FIC jest wyjątkiem. Popatrzcie na inne ceny 9500 pro wachają się od 900 do prawie 1100zł Po drugie to z założenia 9600pro ma być 100-200 zł tańszy od 9500 pro wieć już prawie cena w normie bo poza FICem ceny 9500 pro już nie są takie fajne. A napisałem cena normalna bo miałem na myśli że w końcu ktoś sprzedaje te karty w wmiarę rozsądniejszej cenie i mniej-więcej adekwatnej do tego ile te karty mają kosztować plus oczywiście standardowy polski narzut 30% do cen światowych zdaje się na pcprojekcie sprzedawali 9600 pro za 1200zł zresztą było o tym na forum :!: W komputroniku HIS 9600pro to 999 zł :!: wiec te 745 zł wygląda już lepiej i normalniej. chociaż do normalności cen w Polsce to i tak mam spore zastrzeżenia ale trzeba się z tym pogodzić. A co do samej karty to ja jej nie przekreślam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 I tak nie warto- wykastrowali go z połowy shaderów ( jak 9000 vs 8500). Za tą cenę masz non-pro 9500, ale kwestia podmiany kilku plików w sterach i masz pro ( bez większego ryzyka). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diolek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 popieram , niezabardzo sie oplaca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 I tak nie warto- wykastrowali go z połowy shaderów ( jak 9000 vs 8500). Za tą cenę masz non-pro 9500, ale kwestia podmiany kilku plików w sterach i masz pro ( bez większego ryzyka). 1. 9500 Pro i non pro różni się jedynie o (ile pamiętam) taktowaniem i to co nam uda się zrobić z 9500 non pro i na ile podkręcić zależy od zastosowanych np. pamięci i naszego szczęścia co kupimy. I niestety ta różnica komponentów powoduje że non pro jest odpowiednio tańsza od pro. chocioaż i tak nie znalazłem 9500 non pro 128MB - tanszej od 9600 pro czy nawet w tej samej cenie. Patrząc w ten sposób też mogę powiedzieć że kupię za 675 zł. 9600 non pro, zadbam o dobre chłodzenie, i wykręcę do parametrów 9600pro. 2. Podmiana kilku wpisów i mi będzię 9500 wykrywać jako 9800 pro i co z tego poza satyfakcją że wyświetli mi się 9800pro (nie mówie to o tych już nielicznych na (PCB od 9700 )już egzemplarzach które rzeczywiście daje się zmodować) 2. a co do kart 9500 non pro to proponuję skupić się na karcie 128 megowej jeżeli mamy już porównywać ceny. I niestety nie znalazłem żadnej 9500 non pro 128MB w cenie 745 zł :!: Najtańszy jest tutaj oczywiście FIC 9500 non pro - 780 zł to już nie wielka różnica (pytanie jakie ma pamięci i co z niego da się wycisnąć) ale pozostałe: HISy i Szafirki non pro to już 900 zł nie wspominająć już o tym SuperGrace który daje się modować i jego cenie 1050 zł :!: Pozatym 9600 pro ma spore możliwości podręcenia (przypomnijcie sobie testy na zachodnich serwisach) i wtedy jej wyniki już wyglądają o wiele lepiej - oczym jak widać zapominacie. Ja nie mówię że 9600 PRO jest szybszy od 9500 PRO bo tak nie jest, ale jest zato sporo tańszy. Patrzę po prostu na stosunek mozliwości do ceny i dlatego nie przekreslam tej karty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 9500 Pro i non pro różni się jedynie o (ile pamiętam) taktowaniem i to co nam uda się zrobić z 9500 non pro i na ile podkręcić zależy od zastosowanych np. pamięci i naszego szczęścia co kupimy. I niestety ta różnica komponentów powoduje że non pro jest odpowiednio tańsza od pro. chocioaż i tak nie znalazłem 9500 non pro 128MB - tanszej od 9600 pro czy nawet w tej samej cenie. Patrząc w ten sposób też mogę powiedzieć że kupię za 675 zł. 9600 non pro, zadbam o dobre chłodzenie, i wykręcę do parametrów 9600pro. non pro od pro rozni sie tym, ze ten pierwysz ma 2 razy mniej jednostek teksturujacych i taktowaniem. Tylko te zablokowane jednostki mozna w bardzo prosty sposob odblokowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 ale FIC WYMIATA![/CB] wiec imo warto dolozyc te 100zl do lepszej karty i jeszcze takiej klasy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 a przyznaje zapomniałem Radeon 9500 ma 4 potoki a 9500 pro 8 - Jak masz szczęście to je odblokujesz jak nie to masz artefakty. To tylko kwestia szcześcia tak samo jak w przypadku procesów gdzie wszystke teorie że procki z tego tygodnia są super a te z innego be nalezy traktować z przymróżeniem oka bo to jest zawsze loteria i kwestia szczęścia sorki ale nie bede ryzykował 750-800 zł w nadzieji że może uda się odplokować dodatkowe 4 portoki, przepraszam uda się odblokować ale to czy bedą w pełni sprawne to już tylko kwestia szczęścia To już wolę ryzykować i kupić 9600 pro i podkręcić ją dochodząc do wydajności 9500pro (nie kreconego) lub nawet przewyższająć ją zachowująć np 200zł w kieszeni niż kupować 9500 non pro które i tak są droższe od 9600pro i liczyć na szczęście że zrobię z niego pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 ale FIC WYMIATA![/CB] wiec imo warto dolozyc te 100zl do lepszej karty i jeszcze takiej klasy... wszystko zalezy od tego kto jakim budżetem dysponuje Patrząc w ten sposób to zamiast za 1100 brać herculesa 9500pro dołżyć 250 i mamy FICa 9700pro. dalej do Fica dołożyć xxx i kupić xxx. to jest błędne koło Różnica 2 klatek/s w SERIOUS SAM czy od 3 do 5 w DOMIE III czy 14 klatek w Unreal T..2003 naprawdę nie jest powalająca i jest łatwa do zniwelowania bo 9600pro ma spory zapas mocy. A 745 zł a 1100 (hercules) to już jest różnica No i porównajmy sobie ceny do konkurenta po drugiej stronie czyli R 9600 pro kontra FX 5600 ultra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 hehe te pare złotych to jest 100 zł do najtanszego na naszym rynku FICa 9500 pro (839zł). Ale FIC jest wyjątkiem. Popatrzcie na inne ceny 9500 pro wachają się od 900 do prawie 1100zł Po drugie to z założenia 9600pro ma być 100-200 zł tańszy od 9500 pro wieć już prawie cena w normie bo poza FICem ceny 9500 pro już nie są takie fajne. A napisałem cena normalna bo miałem na myśli że w końcu ktoś sprzedaje te karty w wmiarę rozsądniejszej cenie i mniej-więcej adekwatnej do tego ile te karty mają kosztować plus oczywiście standardowy polski narzut 30% do cen światowych zdaje się na pcprojekcie sprzedawali 9600 pro za 1200zł zresztą było o tym na forum :!: W komputroniku HIS 9600pro to 999 zł :!: wiec te 745 zł wygląda już lepiej i normalniej. chociaż do normalności cen w Polsce to i tak mam spore zastrzeżenia ale trzeba się z tym pogodzić. A co do samej karty to ja jej nie przekreślam Za 1100 to kupiłem 2miechy temu Herculesa 9700 :) wiec trzeba szukać okazji - po co przepłacać 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 ten nowy radek ma dwa duze plusy: 1. maly pobor pradu w porownaniu z 9500pro,przypomnijcie sobie ile bylo watkow o tym ze kolo kupil karte i komp w grach sie wiesza (wina zasilacza) ,czyli odpada wydatek na nowy zasilacz 2. bardzo duze mozliwosci o/c ,ten radek podkrecony jest rownie wydajny co podkrecony 9500 pro(nieraz nawet szybszy) jak dla mnie stosunek wydajnosci i o/c do ceny 9/10 ps. te ceny to z siriusa a jak wiadomo do najtanszych on nie nalezy,czyli te karty beda jeszcze tansze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 FumFel_20 7 czerwca na wątku Radeon 9500 pro czy 9600 pro oto jest pytanie ? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=292...&highlight=9600 napisałeś juzsam niewiem co kupic :? czy radka 9600 pro czy 9500 pro..... czyżbyś zaczynał dochodzić do wniosku że 9500pro nie jest już wcale takim oczywistym wyborem ja jeszcze jednak wrócę do tych paru testów przeprowadzanych przez zachodnie serwisy: http://www.hardocp.com/article.html?art=NDY0 http://www.beyond3d.com/reviews/ati/rv350/index.php czy chociażby porównania kręconego R9500pro do R9600pro http://firingsquad.gamers.com/hardware/rad...ked/default.asp proponuję popatrzeć na wyniki z wykorzystaniem AA i Aniso bo przecież takie karty aż proszą się o korzystanie z tych funkcji. I czy naprawdę te 2x więcej potoków w Radeonie 9500 pro daje mu takiego kopa w stosunku do 9600pro jak widać nie Sorki ale naprawdę nie wiem czemu tak najeżdzacie na 9600 pro. karta jest minimalnie słabsza od 9500pro, ale jest też sporo tańsza. A po podkreceniu jej wyniki są ok. Obecnie w Siriusie jest za 745 zł czekać tylko na jeszcze lepsze ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 ja bym wrzucil na luz z ta karta , nie wiadomo na jakiej pcb na stronie gigacube nawet nie ma podanych taktowan karty ,tazke nie wiadomo czy bedzie sie tak samo dobrze krecic jak ta referencyjna karta ati Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 ja bym wrzucil na luz z ta karta , nie wiadomo na jakiej pcb na stronie gigacube nawet nie ma podanych taktowan karty ,tazke nie wiadomo czy bedzie sie tak samo dobrze krecic jak ta referencyjna karta ati okaże się jak ktoś kupi, albo pojawi się jakiś test na polskich stronkach - tak jak w przypadku FICów - poczekamy zobaczymy :wink: taktowanie powinno być zgodne ze specyfikacją 9600pro czyli core400 mem300(600) Sam rdzeń bez problemów daje się wykręcić z 400 do 540-500Mhz bo 0,13 microna ma swój potencjał, kwestia tylko jakie będą pamięci i ile da się z nich wycisnąć. Poczekamy zobaczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Czy tylko mi wyśwetlają się obrazki z treścią "NOTICE: YOU HAVE ATTEMPTED TO ACCESS AN IMAGE THAT BELONGS TO..." ? ? ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Czy tylko mi wyśwetlają się obrazki z treścią "NOTICE: YOU HAVE ATTEMPTED TO ACCESS AN IMAGE THAT BELONGS TO..." ? ? ?nie - ja mam to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 FumFel_20 7 czerwca na wątku Radeon 9500 pro czy 9600 pro oto jest pytanie ? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=292...&highlight=9600 napisałeś FumFel_20 napisał: juzsam niewiem co kupic czy radka 9600 pro czy 9500 pro..... czyżbyś zaczynał dochodzić do wniosku że 9500pro nie jest już wcale takim oczywistym wyborem No sam niewiem,wyboru dokonam jak bede w warszawie za tydzień.Widzieł mna www tą grafe za 714 zł :) czyli spoko cena Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Czy tylko mi wyśwetlają się obrazki z treścią "NOTICE: YOU HAVE ATTEMPTED TO ACCESS AN IMAGE THAT BELONGS TO..." ? ? ?nie - ja mam to samozabezpieczenie przez kradzeniem obrazkow - prawa autorskie poprostu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 hehe no to tylko ja widzę te obrazki, ale nic straconego http://firingsquad.gamers.com/hardware/rad...ked/default.asp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...