Serekzolty Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Witam Wypiąłem sobie kabelki z wtyczki wentylatora i podpiąłem w molexie aby było ciszej,ale niestety w full stresie chłodzenie nie wyrabia i następują zwiechy,a nie chce mi się za każdym razem klękać do kompa żeby przepiąć kabelek we wtyczce molex. Pomyślałem wtedy, że przydałoby się jakieś sterowanie tym i wykombinowałem w paintcie taki mini obwodzik.Czy to zda egzamin? Co by się stało gdybym przez przypadek załączył dwa napięcia (12 V i 5V ) na raz? Proszę o odpowiedzi i mam nadzieje, że rysunek jest jasny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Kup przełącznik hebelkowy np taki http://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-2-stany-3-nozki-1a-250v-i1475978446.html . I podłaczasz tak że do skrajnych nóżek jednej dajesz 5v do drugiej 12v, a środkowa do + wentylatora. Minus z wentylatora zaś do jakiejś masy, może być ta z molexa. Wten sposób masz tylko jeden włącznik, którym przełączasz pomiędzy 5V a 12V i nie ma szans żeby włączyć oba napięcia równoczesnie. Jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie. Edytowane 4 Marca 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Witam Wypiąłem sobie kabelki z wtyczki wentylatora i podpiąłem w molexie aby było ciszej,ale niestety w full stresie chłodzenie nie wyrabia i następują zwiechy,a nie chce mi się za każdym razem klękać do kompa żeby przepiąć kabelek we wtyczce molex. Pomyślałem wtedy, że przydałoby się jakieś sterowanie tym i wykombinowałem w paintcie taki mini obwodzik.Czy to zda egzamin? Co by się stało gdybym przez przypadek załączył dwa napięcia (12 V i 5V ) na raz? Proszę o odpowiedzi i mam nadzieje, że rysunek jest jasny :) Łączysz czarny i żółty montujesz potencjometr i masz płynną regulację obrotów, bez zbędnego kombinowania. Niestety to co pisze Stolar nie przejdzie, postaram się to wytłumaczyć za pomocą schematu: Czyli łącząc czerwony z niebieskim przewodem prąd będzie płyną niezależnie od ustawionej pozycji przełącznika. To samo uzyskamy łącząc żółty z pomarańczowym tylko wówczas otrzymamy inne napięcie. Łączyć można czerwony z żółtym ale tyko w tedy gdy podłączmy je w odpowiedni sposób, czyli między te dwa przewody montujemy obciążenie np. wentylator. Teoretycznie można podpiąć w ten sposób: Tylko wówczas przy przełączaniu między 5V a 12V będzie się zmieniała polaryzacja a wentylatory stosowane w komputerach nie uruchamiają się gdy podłączy się je na odwrót... Aby to rozwiązać trzeba było by zastosować dodatkowo mostek Graetza, tylko że przy mostku dochodzi spadek napięcia na każdej z diod czyli zamiast 5 i 12V na wyjściu otrzymamy 3,6V i 10,6V... Jeżeli to ma być na przełączniku to można zastosować 2 biegunowy ale z 6 nóżkami: Prostszym sposobem będzie zastosowanie potencjometru (mniej do lutowania, oraz płynna regulacja obrotów ). Edytowane 4 Marca 2011 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Chyba się nie zrozumieliśmy do końca. Ja myslałem o czymś takim, konkretnie. Edytowane 4 Marca 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Ta propozycja przedstawiona przez Stolara wydaje mi się najlepsza dla mnie;) popytam w elektrycznym o ten wynalazek dzięki panowie:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...