Skocz do zawartości
Serekzolty

Prowizoryczny kontroler obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wypiąłem sobie kabelki z wtyczki wentylatora i podpiąłem w molexie aby było ciszej,ale niestety w full stresie chłodzenie nie wyrabia i następują zwiechy,a nie chce mi się za każdym razem klękać do kompa żeby przepiąć kabelek we wtyczce molex.

Pomyślałem wtedy, że przydałoby się jakieś sterowanie tym i wykombinowałem w paintcie taki mini obwodzik.Czy to zda egzamin?

Co by się stało gdybym przez przypadek załączył dwa napięcia (12 V i 5V ) na raz? Proszę o odpowiedzi i mam nadzieje, że rysunek jest jasny :)

post-169122-0-31634400-1299240172_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup przełącznik hebelkowy np taki http://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-2-stany-3-nozki-1a-250v-i1475978446.html .

I podłaczasz tak że do skrajnych nóżek jednej dajesz 5v do drugiej 12v, a środkowa do + wentylatora. Minus z wentylatora zaś do jakiejś masy, może być ta z molexa. Wten sposób masz tylko jeden włącznik, którym przełączasz pomiędzy 5V a 12V i nie ma szans żeby włączyć oba napięcia równoczesnie. Jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie.

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wypiąłem sobie kabelki z wtyczki wentylatora i podpiąłem w molexie aby było ciszej,ale niestety w full stresie chłodzenie nie wyrabia i następują zwiechy,a nie chce mi się za każdym razem klękać do kompa żeby przepiąć kabelek we wtyczce molex.

Pomyślałem wtedy, że przydałoby się jakieś sterowanie tym i wykombinowałem w paintcie taki mini obwodzik.Czy to zda egzamin?

Co by się stało gdybym przez przypadek załączył dwa napięcia (12 V i 5V ) na raz? Proszę o odpowiedzi i mam nadzieje, że rysunek jest jasny :)

Łączysz czarny i żółty montujesz potencjometr i masz płynną regulację obrotów, bez zbędnego kombinowania.

Niestety to co pisze Stolar nie przejdzie, postaram się to wytłumaczyć za pomocą schematu:

Dołączona grafika

Czyli łącząc czerwony z niebieskim przewodem prąd będzie płyną niezależnie od ustawionej pozycji przełącznika.

To samo uzyskamy łącząc żółty z pomarańczowym tylko wówczas otrzymamy inne napięcie.

Łączyć można czerwony z żółtym ale tyko w tedy gdy podłączmy je w odpowiedni sposób, czyli między te dwa przewody montujemy obciążenie np. wentylator.

Teoretycznie można podpiąć w ten sposób:

Dołączona grafika

Tylko wówczas przy przełączaniu między 5V a 12V będzie się zmieniała polaryzacja a wentylatory stosowane w komputerach nie uruchamiają się gdy podłączy się je na odwrót...

Aby to rozwiązać trzeba było by zastosować dodatkowo mostek Graetza, tylko że przy mostku dochodzi spadek napięcia na każdej z diod czyli zamiast 5 i 12V na wyjściu otrzymamy 3,6V i 10,6V...

Jeżeli to ma być na przełączniku to można zastosować 2 biegunowy ale z 6 nóżkami:

Dołączona grafika

Prostszym sposobem będzie zastosowanie potencjometru (mniej do lutowania, oraz płynna regulacja obrotów ).

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi