Skocz do zawartości
roger4444

zawieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z komputerem od dluzszgo czasu. Komputer zawiesza sie po jakims czasie i trzeba go zresetowac, czasem po tym nie widzi dysku. wyłanczam go i właczam a wtedy juz jesst ok i znow sie po jakims czasie zawiesza. Do tego przycina muzyke ktora leci sobie np w foobarze. Specyfikacja komputera to płyta asus p4p800-x, pentium4 3.0ghz, 512ddr, radeon 9550, dysk samsung 160gb.

Właściwości czujnika:

Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej Asus P4C800 / P4P800 / P4P8X

Temperatury:

Płyta główna 26 °C (79 °F)

Procesor 55 °C (131 °F)

SAMSUNG HD160JJ 34 °C (93 °F)

Wentylatory:

Procesor 2637 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.35 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 4.97 V

+12 V 11.55 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.14 V

Debug Info F FF 80 FF

Debug Info T 26 55 250

Debug Info V 56 BE D0 B9 BF 80 00 (03)

CZy z tymi temperaturami wszystko dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screena na megaupload wrzuciłeś? Odpuść sobie... Nie lepiej Photobucket albo Imageshack?

A co do wyniku: zamieść jeszcze wykaz SMART i zrób test pod kątem bad sectorów.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk albo zasilacz.

Sprawdziłeś, czy nie masz wylanych kondensatorów na płycie?

@down: :damage_wall: na płycie głównej. Takie grzybki, domki, chatki Muminków.

Twój zasilacz to tykająca bomba. Jeśli padnie (a może w każdej chwili), to być może zabierze ze sobą parę elementów.

edit2. Łączenie postów działa, fajnie. Twój komputer to i tak relikt, więc nie opłaca się brać czegokolwiek - co najwyżej http://allegro.pl/zasilacz-atx-fortron-350w-fsp350-60mdn-fvat-gw-i1481828680.html - lecz najpierw trzeba wykluczyć wszystkie inne możliwości - najpierw podłącz inny, MARKOWY!, zasilacz. Jeśli zwiechy ustaną, to mamy winnego - a jeśli nie, to dodatkowo sprawdź na innym dysku twardym.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te kondensatory gdzie to sie dokladnie sprawdza w ktorym miejscu one sa?

narazie error scan dziala juz ponad 6 minut moze sie uda to wrzuce screen

a Zasilacz byłby wina przycinania muzyki?? I czy w koncu nie powinien siasc a nie tylko sie zawiesza juz od paru miesiecy? Nie wiem dziwi mnie to według mnie poinien wkoncu siasc jakby to był zasilacz ale moze sie myle z tyłu od niego wieje raczej chłod ewentualnie lekko cieplo nigdy nie goraco.

Znawca nie jestem ale kondensaory wydaja sie ok

a co jesli wymienie zasilacz i dalej bedzie zawieszał sie wydam bez sensu kase musze miec pewnosc jakas. esli juz to jaki zasilacz. Wiadomo to jest stary sprzet nie cchce kupowac zasilacza za 200 zl bo to sie mało opłaca. Wiec jesli juz to jaki?

ten zasilacz to chyba to wiekszy badziew niz ten tracer tak mi sie wydaje

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle ci się wydaje. Jeśli tak bardzo nie chcesz Fortrona, możesz wziąć to: http://allegro.pl/zasilacz-delta-gps-350ab-c1-3xsata-2xmolex-24pin-i1490366311.html

Ale, jak już pisałem - nie wydawaj pieniędzy w ciemno. Jeśli to nie zasilacz, a np. dysk, to nowy PSU nie pomoże (chyba że będziesz w przyszłości wymieniał podzespoły).

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj zdjęcia kondensatorów.

Plus dostałeś przez pomyłkę (na szczęście już ktoś zaprowadził równowagę).

Chcesz mieć pewność, pożycz od kogoś zasilacz.

Znasz się lepiej który zasilacz lepszy, sam rozwiąż problem a nie truj na forum.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego konfiga starczyłoby i 200W.

RAM nie wpływa na zużycie prądu, tym bardziej dźwiękówka na USB. Zmniejsz próbkowanie z 192kHz (bądź z 96kHz) na 48kHz bądź 44100Hz. Być może to powoduje zwiechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to co z tym transferem??????????

robie mu erro scan cały czas trwa? a bad sectory jak to zrobic bo robie error scan

z problkowaniem juz probowałem

zaraz zamieszcze error scan jakies 5 minut jeszcze

ImageShack

dysk chyba wporzadku??

ImageShack]ImageShack

Dysk chyba wporzadku co? mozna jug go wykluczyc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwości kompa -> zakładka sprzęt -> menedżer urządzeń -> kontrolery ide ata/atapi -> podstawowy kanał ide -> właściwości (tego kanału gdzie masz dysk) -> ustawienia zaawansowane i wybierasz dma jeżeli dostępne.

Parametr C7 w smarcie sugeruje uszkodzony kabel. patrz czy ilość błędów nie rośnie (jak nie rośnie to kabel jest ok)

Edytowane przez sw1ssst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ustawione DMA jeśli dostępne czyli jest dobrze a co z tym kablem chodzi ci o kabel od dysku?? Bo nie czaje,

No tam się nic nie zmienia już więc dysk cały raczej dobry tak? Zostaje zasilacz wymienić? Czy co radzisz?

Zaraz coś podeśle jeszcze bo mnie to zaciekawiło

ImageShack

teraz jest kompletnie inaczej jak na początku.

maximum 50mb a wtedy 2,7mb to jakaś paranoja

ImageShack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi