roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Witam mam problem z komputerem od dluzszgo czasu. Komputer zawiesza sie po jakims czasie i trzeba go zresetowac, czasem po tym nie widzi dysku. wyłanczam go i właczam a wtedy juz jesst ok i znow sie po jakims czasie zawiesza. Do tego przycina muzyke ktora leci sobie np w foobarze. Specyfikacja komputera to płyta asus p4p800-x, pentium4 3.0ghz, 512ddr, radeon 9550, dysk samsung 160gb. Właściwości czujnika: Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h) Nazwa płyty głównej Asus P4C800 / P4P800 / P4P8X Temperatury: Płyta główna 26 °C (79 °F) Procesor 55 °C (131 °F) SAMSUNG HD160JJ 34 °C (93 °F) Wentylatory: Procesor 2637 RPM Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 1.35 V +3.3 V 3.33 V +5 V 4.97 V +12 V 11.55 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.14 V Debug Info F FF 80 FF Debug Info T 26 55 250 Debug Info V 56 BE D0 B9 BF 80 00 (03) CZy z tymi temperaturami wszystko dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Tempy ok. Napisz jaki tam siedzi zasilacz. Sciągnij jakis program do testowania dysku twardego, np HDTune i przeskanuj dysk w poszukiwaniu błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 zasilacz to tracer 400w Wrzuce zaraz screen z hd tune Screen w zalaczniku. Jak to wygląda? zasilacz to tracer 400w Wrzuce zaraz screen z hd tune Screen w zalaczniku. Jak to wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Wylane kondensatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Popraw orty, wymień zasilacz, sprawdź, czy kondensatory nie są wylane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 SCREEN ZNAJDUJE SIE TU MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Screena na megaupload wrzuciłeś? Odpuść sobie... Nie lepiej Photobucket albo Imageshack? A co do wyniku: zamieść jeszcze wykaz SMART i zrób test pod kątem bad sectorów. Edytowane 4 Marca 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 ImageShack W programie hd tune chce sprawdzic czy sa jakies bledy komputer mi nie pozwala po nacisnieciu start po ok minucie komputer sie zawiesza. Wiec jak to napewno dysk nawala????? jak myslicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Dysk albo zasilacz. Sprawdziłeś, czy nie masz wylanych kondensatorów na płycie? @down: na płycie głównej. Takie grzybki, domki, chatki Muminków. Twój zasilacz to tykająca bomba. Jeśli padnie (a może w każdej chwili), to być może zabierze ze sobą parę elementów. edit2. Łączenie postów działa, fajnie. Twój komputer to i tak relikt, więc nie opłaca się brać czegokolwiek - co najwyżej http://allegro.pl/zasilacz-atx-fortron-350w-fsp350-60mdn-fvat-gw-i1481828680.html - lecz najpierw trzeba wykluczyć wszystkie inne możliwości - najpierw podłącz inny, MARKOWY!, zasilacz. Jeśli zwiechy ustaną, to mamy winnego - a jeśli nie, to dodatkowo sprawdź na innym dysku twardym. Edytowane 4 Marca 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 te kondensatory gdzie to sie dokladnie sprawdza w ktorym miejscu one sa? narazie error scan dziala juz ponad 6 minut moze sie uda to wrzuce screen a Zasilacz byłby wina przycinania muzyki?? I czy w koncu nie powinien siasc a nie tylko sie zawiesza juz od paru miesiecy? Nie wiem dziwi mnie to według mnie poinien wkoncu siasc jakby to był zasilacz ale moze sie myle z tyłu od niego wieje raczej chłod ewentualnie lekko cieplo nigdy nie goraco. Znawca nie jestem ale kondensaory wydaja sie ok a co jesli wymienie zasilacz i dalej bedzie zawieszał sie wydam bez sensu kase musze miec pewnosc jakas. esli juz to jaki zasilacz. Wiadomo to jest stary sprzet nie cchce kupowac zasilacza za 200 zl bo to sie mało opłaca. Wiec jesli juz to jaki? ten zasilacz to chyba to wiekszy badziew niz ten tracer tak mi sie wydaje 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Źle ci się wydaje. Jeśli tak bardzo nie chcesz Fortrona, możesz wziąć to: http://allegro.pl/zasilacz-delta-gps-350ab-c1-3xsata-2xmolex-24pin-i1490366311.html Ale, jak już pisałem - nie wydawaj pieniędzy w ciemno. Jeśli to nie zasilacz, a np. dysk, to nowy PSU nie pomoże (chyba że będziesz w przyszłości wymieniał podzespoły). Edytowane 4 Marca 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 A 350W starczy? Mam jeszcze podłaczone do komputera karte dzwiekowa emu404usb czy 350w to nie za mało. Zamierzam jeszcze za pare dni wsadzic 1,5gb ram zamiast 512 mojej czy 350w wtedy starczy?????? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Daj zdjęcia kondensatorów. Plus dostałeś przez pomyłkę (na szczęście już ktoś zaprowadził równowagę). Chcesz mieć pewność, pożycz od kogoś zasilacz. Znasz się lepiej który zasilacz lepszy, sam rozwiąż problem a nie truj na forum. Edytowane 4 Marca 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Do tego konfiga starczyłoby i 200W. RAM nie wpływa na zużycie prądu, tym bardziej dźwiękówka na USB. Zmniejsz próbkowanie z 192kHz (bądź z 96kHz) na 48kHz bądź 44100Hz. Być może to powoduje zwiechy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMiss Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 a zobaczcie 3mb/s transfer to chyba nie jest normalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Pisałem, żeby kolega zrobił test na bad sectory i podał SMART, ale nie posłuchał. Części ruchome w komputerze relatywnie szybko się psują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 no to co z tym transferem?????????? robie mu erro scan cały czas trwa? a bad sectory jak to zrobic bo robie error scan z problkowaniem juz probowałem zaraz zamieszcze error scan jakies 5 minut jeszcze ImageShack dysk chyba wporzadku?? ImageShack]ImageShack Dysk chyba wporzadku co? mozna jug go wykluczyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Zaczniesz w końcu przykładać wagę do estetyki postów, interpunkcji oraz ortografii czy muszę cię tego nauczyć ostrzeżeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Oczywiście, że zacznę trzeba być porządnym w porządnym miejscu. Więc panowie wykluczamy już dysk twardy jako winowajcę czy nie tak od razu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Zakładka Health - 3. raz już piszę, żebyś ją zamieścił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 ImageShack ImageShack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Dysk pewnie w trybie PIO, zmień na DMA i wklej test ponownie. Dysk wg smarta ok, kabel sygnałowy do wymiany. Edytowane 4 Marca 2011 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 jak zmienić na DMA? Czyli kabel od dysku do wymiany?? Dobrze zrozumiałem? Skąd ta pewność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Właściwości kompa -> zakładka sprzęt -> menedżer urządzeń -> kontrolery ide ata/atapi -> podstawowy kanał ide -> właściwości (tego kanału gdzie masz dysk) -> ustawienia zaawansowane i wybierasz dma jeżeli dostępne. Parametr C7 w smarcie sugeruje uszkodzony kabel. patrz czy ilość błędów nie rośnie (jak nie rośnie to kabel jest ok) Edytowane 4 Marca 2011 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Mam ustawione DMA jeśli dostępne czyli jest dobrze a co z tym kablem chodzi ci o kabel od dysku?? Bo nie czaje, No tam się nic nie zmienia już więc dysk cały raczej dobry tak? Zostaje zasilacz wymienić? Czy co radzisz? Zaraz coś podeśle jeszcze bo mnie to zaciekawiło ImageShack teraz jest kompletnie inaczej jak na początku. maximum 50mb a wtedy 2,7mb to jakaś paranoja ImageShack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Odinstaluj kanały i zrestartuj komputer, powinno zainstalować ponownie i sprawdź transfer. Spróbuj podpiąć sam dysk bez cdromu Edytowane 4 Marca 2011 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 to ten drugi screen kompletnie inne wyniki. ImageShack zrobiłem jak mówiłeś znów trochę inne wartości zwłaszcza average Odepne cd rom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Teraz transfer jest ok. Podczas testu nic nie może obciążać dysku (antywirus, torrent, muza itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger4444 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 zmieniły się parametry w c7 chyba i nie tylko oto screen ImageShack to wyżej nowe to niżej stare ImageShack Więc ten kabel do wymiany czy jest wszystko w normie? W końcu co ostateczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Kabel sata od dysku jest tylko jeden, ten co idzie od płyty do dysku i go masz wymienić bo to tylko 2,50zł w komputerowym a powoduje zwiększanie się C7 i może zaistniałe problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...