mark075 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Witam, postanowiłem zrobić małe OC i udało mi się podnieść FSB do 380 bez zmiany VCORE(1.35V), ale dalej już nie obejdzie się bez zmian napięć i dlatego zanim zacznę cokolwiek zmieniać postanowiłem się zapytać. Dużo czytałem, ale na pewno każdy musi ustawiać indywidualnie takie rzeczy. Dokładnie chodzi mi o następujące parametry w BIOS'ie: CPU PLL Voltage - ustawione mam najniższe możliwe: 1.50V FSB Termination Voltage - czytałem, że nie może przekraczać VCORE, najniższe możliwe to 1.2V, aktualnie mam 1.3V DRAM Voltage - wg. testów udało się osiągnąć ponad 1GHz przy napięciu 2.1V(który aktualnie mam), więc chyba tu jest dobrze NB Voltage - tu najbardziej się zastanawiam, najniżej można dać 1.25V, a potem zaraz jest 1.4V Clock Over-Charging Voltage - podobno można zostawić na Auto Load-Line Calibration - dość różne opinie krążą o tym CPU GTL i NB GTL Voltage Reference - mam w obydwu Auto, bo podobno przydaje się tylko do wyciskania ostatnich MHz z CPU Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś powiedział mi jak ustawić te napięcia dla mojej konfiguracji. Zależałoby mi dojść do 3,2GHz przy stosunku FSB:RAM 5:6. Na razie mam chłodzenie boxowe, ale w przyszłym tygodniu planuję kupić porządny cooler. Zastanawiam się nad Xigmatek Gaia, więc przy okazji może ktoś powie czy warto. Z góry dziękuje za wszelką pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Witam, postanowiłem zrobić małe OC i udało mi się podnieść FSB do 380 bez zmiany VCORE(1.35V), ale dalej już nie obejdzie się bez zmian napięć i dlatego zanim zacznę cokolwiek zmieniać postanowiłem się zapytać. Dużo czytałem, ale na pewno każdy musi ustawiać indywidualnie takie rzeczy. Dokładnie chodzi mi o następujące parametry w BIOS'ie: CPU PLL Voltage - ustawione mam najniższe możliwe: 1.50V FSB Termination Voltage - czytałem, że nie może przekraczać VCORE, najniższe możliwe to 1.2V, aktualnie mam 1.3V DRAM Voltage - wg. testów udało się osiągnąć ponad 1GHz przy napięciu 2.1V(który aktualnie mam), więc chyba tu jest dobrze NB Voltage - tu najbardziej się zastanawiam, najniżej można dać 1.25V, a potem zaraz jest 1.4V Clock Over-Charging Voltage - podobno można zostawić na Auto Load-Line Calibration - dość różne opinie krążą o tym CPU GTL i NB GTL Voltage Reference - mam w obydwu Auto, bo podobno przydaje się tylko do wyciskania ostatnich MHz z CPU Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś powiedział mi jak ustawić te napięcia dla mojej konfiguracji. Zależałoby mi dojść do 3,2GHz przy stosunku FSB:RAM 5:6. Na razie mam chłodzenie boxowe, ale w przyszłym tygodniu planuję kupić porządny cooler. Zastanawiam się nad Xigmatek Gaia, więc przy okazji może ktoś powie czy warto. Z góry dziękuje za wszelką pomoc :wink: Ta płyta to chyba P35, więc bezpieczne napięcie na nb to ~1.45V więc 1.4V możesz ustawić, daj vcore 1.35V na ram też podbij troche, obniż mnożnik i sprawdź sobie stabilność fsb jakie cię interesuje, reszte napięć na razie zostaw. Jak sprawdzisz stabilne fsb to zabierzesz sie za cpu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark075 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Dałem na NB 1.4V (potem od razu 1.55V)i VCORE na 1.35V, ale przy FSB 400 w Prime95 wyświetla błąd zaraz na początku. RAM przy ~960 wywala BSoD-y nawet na 2.2V. Mnożnik mam na 8 i nie mam odblokowanego żeby zmieniać. Chyba można dać jeszcze 6, ale nie próbowałem. FSB Termination Voltage może być na 1.3V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...