Puchacz1 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) witam, szukałem sporo w google ale nie mogę tego znaleźć. Jak rozwiązany jest problem cyrkulacji powietrza w dyskach twardych. Wiem, że same talerze pracują w próżni więc problem zapewne dotyczy pozostałych części dysku(z drugiej strony dyski pracujące z tak dużą prędkością muszą się nagrzewać). Wydaje mi się, że sama cyrkulacja powietrza w dysku twardym może być znikoma a rolę odbiorników ciepła przejmują tutaj połączone z obudową części które to właściwie odprowadzają ciepło na zewnątrz. Czy może cyrkulacja powietrza odgrywa tutaj jakąś inną rolę?. Mogą być linki (także po ang.) Edytowane 5 Marca 2011 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Wiem, że same talerze pracują w próżni więc problem zapewne dotyczy pozostałych części dysku Zle wiesz. W dyskach nie ma prózni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 dobra, wiem. Dzięki temu, że mamy tam powietrze ( a nie jak do tej pory myślałem) szybko wirujące talerze tworzą taką poduszkę która uniemożliwia stykanie się powierzchni ślizgaczy o powierzchnię talerzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) W HDD nie ma prozni a powietrze wysokiej czystosci. Dysk jest wiec hermetyczny by nie dopuscic do dostania sie zanieczyszczen do srodka. Dlaczego tak sie robi? Po to, by wirujacy dysk wytworzyl na swojej powierzchni swoista poduszke powietrzna ktora unosi glowice tuz nad talerzem EDIT: I nie zdazylem :P Edytowane 5 Marca 2011 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Z tym hermetycznym dyskiem, to też nie taka prawda. Gdzieś na obudowie znajduje się maleńki otwór z filtrami powietrza, przez które powietrze może dostać się do środka. Przynajmniej ja się spotkałem z takim rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seweryn18 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Artykuł: Filtry powietrzne - Twój Komputer cała prawda od A do Z 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...