Skocz do zawartości
Puchacz1

dyski twarde - budowa

Rekomendowane odpowiedzi

witam, szukałem sporo w google ale nie mogę tego znaleźć. Jak rozwiązany jest problem cyrkulacji powietrza w dyskach twardych. Wiem, że same talerze pracują w próżni więc problem zapewne dotyczy pozostałych części dysku(z drugiej strony dyski pracujące z tak dużą prędkością muszą się nagrzewać). Wydaje mi się, że sama cyrkulacja powietrza w dysku twardym może być znikoma a rolę odbiorników ciepła przejmują tutaj połączone z obudową części które to właściwie odprowadzają ciepło na zewnątrz. Czy może cyrkulacja powietrza odgrywa tutaj jakąś inną rolę?.

Mogą być linki (także po ang.)

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość ZlyUser

Wiem, że same talerze pracują w próżni więc problem zapewne dotyczy pozostałych części dysku

Zle wiesz. W dyskach nie ma prózni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, wiem. Dzięki temu, że mamy tam powietrze ( a nie jak do tej pory myślałem) szybko wirujące talerze tworzą taką poduszkę która uniemożliwia stykanie się powierzchni ślizgaczy o powierzchnię talerzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HDD nie ma prozni a powietrze wysokiej czystosci. Dysk jest wiec hermetyczny by nie dopuscic do dostania sie zanieczyszczen do srodka. Dlaczego tak sie robi? Po to, by wirujacy dysk wytworzyl na swojej powierzchni swoista poduszke powietrzna ktora unosi glowice tuz nad talerzem

EDIT: I nie zdazylem :P

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym hermetycznym dyskiem, to też nie taka prawda. Gdzieś na obudowie znajduje się maleńki otwór z filtrami powietrza, przez które powietrze może dostać się do środka. Przynajmniej ja się spotkałem z takim rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi