Lewwy Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Witam, Problem jest prosty - gdy podłączam dysk twardy i napęd na jednej taśmie z końcówkami ATA, to dysk normalnie startuje, ale nie czyta w ogóle komputer napędu. Mam podłączone to na jednej taśmie bo komputer przewiduje dyski na SATA, a ja muszę mieć ATA (bo nie posiadam SATA). Gdy odłączę dysk od taśmy i podłącze sam napęd to komputer go widzi. Co poradzić? Chcę sformatować komputer, a nie mam jak. Pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Konflikt Master/Slave? Zworki ustawione odpowiednio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewwy Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Obydwa z tego co wiem są na Masterze, ale to nie powinno stanowić problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Ustaw Master na HDD (i podłącz do końcowej wtyczki na taśmie), a Slave na ODD (środkowa wtyczka). Możesz także spróbować CS (Cable Select), jeśli to nie pomoże. Edytowane 5 Marca 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Obydwa z tego co wiem są na Masterze, ale to nie powinno stanowić problemu.Właśnie to stanowi problem. Edytowane 5 Marca 2011 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Obydwa z tego co wiem są na Masterze, ale to nie powinno stanowić problemu. Gdybyś nie wiedział właśnie tylko i wyłacznie po to są te zworki aby ustalać kolejność napędów w przypadku dwóch na jednej taśmie, jak ma czytać obydwa napędy skoro robisz z kompa głupka każąc mu obydwa widzieć jako pierwszorzędne. Siłą rzeczy drugi musi być jako drugi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...