Skocz do zawartości
Popiół

MSI P67 - C45/GD55/GD65

Rekomendowane odpowiedzi

MSI P67A-C45:

Dołączona grafika

MSI P67A-GD55:

Dołączona grafika

MSI P67A-GD65:

Dołączona grafika

wątek się może przydać,najnowsze beta biosy i relacje z używania mobasów ,co masz na myśli wszystkie opcje dotyczące zasilania ? włącz tylko c-state i c1e ,reszta default

Intel SVID, EIST i wszystkie tryby oszczędzania energii "C". Przy takim ustawieniu, podczas idle potrafią wystąpić zwisy (tak jak pisałem w poprzednim wątku). W takim przypadku jest 1600MHz @ 0,792v. Dzisiaj go pomęczę linxem na takich taktach, może proc jest niestabilny na takim napięciu :lol2:

Inne pytanie dotyczące OC i offsetu: Jak wiadomo nie ma takiej opcji. Zmiana napięcia powoduje, że będzie ono zawsze stałe. Dopiero ustawienie vcore na auto oraz kontrola faz na tryb Intel SVID powoduje, że prócz zmiany mnożnika w idle na x16, obniża się także napięcie (u mnie 0,792v).

Płyta podczas OC z napięciem na auto dość dobrze steruje napięciem - ale wiadomo, chciałoby się jeszcze mniej ;) U mnie odpowiednio 1,232v dla 4,2GHz i ~1,27v dla 4,6GHz (bez sprawdzania stabilności, zaledwie parę sekund linxa).

Czy ktoś obczaił jak energooszczędnie i przy tym skutecznie podkręcać procesor? :) Na innych mobo mamy opcję offset i problem znika, tutaj tej opcji nie ma(i prawdopodobnie nie będzie, bo w poprzedniej generacji płyt MSI też nie było).

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać o wgraniu Intel MEI Firmware dostępna jest wersja 1197.Oprogramowanie z każdą nowszą wersją przynosi znaczne poprawki ,chodzi szczególnie o system UEFI ,stosowany w wielu mobasach opartych na P67.

Instrukcja wgrania ,wszystko jest tak samo jak w przypadku uaktualnienia biosu:

1.ustawiamy bootującego pendrive

2.wrzucamy pliki ,restartujemy pc

3.wchodzimy do biosu ustawiamy dysk startowy czyli usb pendrive jako 1st

4.uruchamiamy ponownie komputer

5.dalej komputer będzie sie uruchamiać normalnie

6.do momentu ukazania ekranu botującego wówczas trzeba wpisać następujące komendy:

-Komenda startowa do wgrania MEI Firmware: MEUP -ALLOWSV -F ME1197.BIN [ENTER]

-Komenda sprawdzająca obecną wersje oprogramowania MEI Firmware: MEUP -FWVER [ENTER]

To samo dotyczy wgrywania BIOSu komendy są następujące:

-Rozpoczęcie wgrywania: AFUDE234 Nazwa pliku BIOS - (w przypadku płyt GD53/GD55/GD65 są takie same ,czyli): E7681IMS.XXX - Wersja BIOSu

-Taką komendę można zastosować tylko i wyłącznie w przypadku gdy mamy dostępne pliki w przypadku GD53/GD55/GD65 ( E7681v~WERSJA BIOSU.BAT + AFUDE234.EXE )

Jak posiadamy sam plik typu E7681IMS.192 - Wrzucamy sam pliczek na zwykłego pendrive i wgrywamy go po przez funkcje w biosie M-Flash ,wgrywanie jest bardzo proste ,wystarczy zaznaczyć dysk z plikiem i wszystko zrobi się automatycznie

Jak macie plik biosu w takiej formie jak wyżej ,możecie zrobić mieszaną instalacje Biosu i Intel ME Firmware ,czyli Bios wgrywacie M-flash ,a ME Firmware ,z plików DOS ,czyli tak jak wyżej ,botowalny pendrive = pliki i wszystko gotowe :)

Przydatne linki:

USB BOOT + FILES: http://www.overclockers.com/forums/attachment.php?attachmentid=82698&d=1273013278 - program do formatowania dysków przenośnych i ustawiania bootingu.

BIOS Flashing procedure: http://us.msi.com/support/images/BIOS_FD.pdf

Intel MEI firmware + BIOS 1.8B13: Login tutaj może być problem ,bo MEI Firmware wgrywa się ,nie pod każdy BIOS ,tutaj jest link z paczką gotową do wrzucenia plików na botującego pendriva i komenda jest: AFUDE_HQ E7681IMS.18D - do wgrania BIOSU , komenda do wgrania MEI Firmware wyżej. Możecie również zrobić tak: Skopiujcie same pliki Intel MEI czyli ( ME1197.BIN i MEUP.EXE ) ściągnijcie najnowszy bios ze strony producenta i wgrajcie go przez m-flash ,MEI wgrywajcie pendrive

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co konkretnie daje nowsze MEI firmware? jakiś changelog? :)

kuziu ogarnąłeś energooszczędne OC bez offsetu? :D Widziałem, że pytałeś się na forum MSI, ale z tego co zauważyłem to oni umywają ręce i radzą komunikować się z tech-supportem...

Edit: Znalazłem taką ciekawostkę

Wyłączenie Overspeed Control:

- daje mi napięcie w idle o ok 0,1v większe (prawdopodobnie to naprawi mój problem z zwiechami w idle)

- turbo chętniej i częściej działa

- podczas OC z napięciem na auto nie zmniejsza mi mnożnika na mniejszy podczas dłuższego obciążenia

Napięcia na auto daje dość uczciwie, np. 1,24v na 4,4GHz

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

offset to dla mnie nic ważnego już ,sprzęt i tak mam do benchingu ,w tygodniu będę miał nowe chłodzenie prolimatech genesis + jakieś 2x14 xigmatek xlf oragne fajnie wyglądają :D przy overclockingu OverSpeed: na disable ,bo inaczej procek nie ma potencjału

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie ,czekam na wymianę w ciągu 2 tygodni powinienem mieć już nowe mobo ,a sygnaturkę ,sobie zawsze uaktualniam ,bo później nie mam na to czasu ,w miesiącu może nabędę nowe pamiątki z serii ripjawsx ,moje obecne ,nie chcą się kręcić na 1866mhz i 2133mhz ,nawet przy CL10 ,musze pokombinować z napięciem ,może z 1.9v wskoczą wyżej, na x58 śmigały na ponad 2100mhz i cl9 ,a p67 to marne oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nadal mam zwisy w idle, pisałem se po prostu post na forum i zwiecha... Nie chce mi się wierzyć, że procek nie jest stabilny na 1600MHz 0,9v - zapuszczę mu dzisiaj nockę.

Co może być jeszcze powodem niestabilności w idle? w stressie jest już wszystko OK, nigdy mi się nie zwiesił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie ,czekam na wymianę w ciągu 2 tygodni powinienem mieć już nowe mobo ,a sygnaturkę ,sobie zawsze uaktualniam ,bo później nie mam na to czasu ,w miesiącu może nabędę nowe pamiątki z serii ripjawsx ,moje obecne ,nie chcą się kręcić na 1866mhz i 2133mhz ,nawet przy CL10 ,musze pokombinować z napięciem ,może z 1.9v wskoczą wyżej, na x58 śmigały na ponad 2100mhz i cl9 ,a p67 to marne oc

ja swoja oddaje w piatek ciekawe ile bede czekal hm

poczekaj z ramem moze na nowsza rewizje, u mnie juz trzy komplety przy wyzszym mnozniku proca nie chca sie przebic ponad 1866, przy nizszych taktach cpu pieknie smigaja na 2133, smiesznie...nie wiem moze to moja wina ale probowalem juz wszystkiego, narazie podziekuje firmie msi, tak jak dawniej co do plyt ja omijalem tak teraz juz nawet nie spojrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy no fakt msi dla mnie nigdy nie było dobre ,mobo juz zakupiłem w grudniu i tak wyszło że siedziało u mnie 2 miesiące.Teraz czekam do 2 tygodni na wymiane ,bo jest w serwisie z powodu uwalonych kości bios,osobiście czekam na evga ,ewentualnie wymienie na jakiegoś asusa ale to wszystko będę brać na z68 .p67 słabe jak cholera :D

edit:

spróbujcie tego biosu do oc ,w changelogu jest poprawka do pamięci g.skill

- P67A-GD65 (1.9b1): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7681IMS.191

E7681IMS.180 ---> E7681IMS.191

- Fix G-skill F3-19200CL9D-4GBPIS unstable if XMP enabled.

- Fix show single channel message in post.

- Fixed that will hang D4 when connect blu-ray DVD.

- Fix memory(Corsair CMG6GX3M3A2000C7 4DIMM) XMP Enabled, the system hang 45.

- Fix memory(G.skill F3-16000CL6T-6GBPIS)set frequency:1866 timming:6-9-6-24 voltage:1.65, the system keep rebooting.

- Adjust cpu frequecy in cpuz group.

- add "Intel VT-D Tech" in OC\CPU Features page.

- support to gray the VT-d item of setup when the VT-d feature of the platform is disabled.

- Update Dual BIOS function.

- adjust USB3.0 performance.

- Reduce bios boot time.

- Fix APS Mode fail when use 2600K CPU.

- Update the Sandybridge show CPU and Dram Frequency Code.

- Fix mflash function fail.

- Adjust CPU voltage.

- Update FastBoot module to fix S4 issue.

- Fix G-Skill F3-17000CL9Q-16GBXLD boot fail when XMP enabled.

nowe biosy do c43/c45:

- P67A-C43 (1.9b2): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7673IMS.192

- P67A-C45 (1.9b2): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7673IMS.192

Edytowane przez kuziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też z MSI nie jestem zadowolony, miliard problemów z tymi mobo :/ Cewki przy wyłączaniu/włączaniu faz zasilających piszczą jak !@$%^*, a ogólnie jakakolwiek opcja Phase control powoduje u mnie zwiechy w idle :lol: nie mówiąc już o zakłóceniach karty dźwiękowej(w integrze mam mega szumy, na Audigy trzaski i piski...).

Obadam dzisiaj te nowe biosy, dzięki kuziu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nowszy bios :D

- P67A-C45 (1.9b3): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7673IMS.193

- P67A-C43 (1.9b3): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7673IMS.193

- P67A-S43 (1.9b3): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7673IMS.193

E7673IMS.191 ---> E7673IMS.193

- Update CSM Amilegacy16.bin for fix System cannot enter Win7 32bit after installing Comback recover software(SATA3.0 PORT).

- Reduce bios boot time.

- add "Intel VT-D Tech" in OC\CPU Features page.

- support to gray the VT-d item of setup when the VT-d feature of the platform is disabled.

- Fix APS Mode fail when use 2600K CPU.

- adjust USB3.0 performance.

- Update the Sandybridge show CPU and Dram Frequency Code.

- Fix mflash function fail.

- Adjust CPU voltage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przypuśmy miałem piski na dfi ut x58 ale zasilacz z 2 liniami zasilającymi ,z 1 linią było juz lepiej :) jak sami wiecie volterra lubi dużo amperów :D a ,u msi ,to nie wiem ,może miałem dobrą sztuke ,i wadliwe były tylko kości bios ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy bios do GD65/55/53: http://rapidshare.com/files/452480849/E7681IMS.1A1.rar

E7681IMS.191 ---> E7681IMS.1A1

- Update CSM Amilegacy16.bin file for fix System cannot enter Win7 32bit after installing Comback recover software(SATA3.0 PORT).

- Add USB3.0 support in legacy mode.

- Fix Multi BIOS watch dog fail in DXE issue.

- Fixed coding error.

- Fix usb mouse(steelseries 62001/Wintek.WM700)Movement Issue and usb mouse (ROCCAT.Kova) can not be detected well in UEFI bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie: jak wymusić pokazywanie ekranu post? gdy się wyłączy w biosie "show logo" to widać tylko kody w prawym dolnym rogu podczas włączania. Dzisiaj zobaczyłem ekran post, gdyż jakimś cudem ustawienia biosu się zresetowały i pytał czy coś zmienić - a tam przy okazji ujrzałem, że pamięci chodzą jako single channel :unsure:

Jeśli nie da się zobaczyć innym sposobem ekranu postu(co mnie wcale nie zdziwi), to czym zweryfikować czy pamięci pracują jako single/dual? W CPU-Z mi nie pokazuje..

edit: teoretycznie w ControlCenterII mogę wejśc w DRAM timing i tam zmienić z channel A na AB. W EFI za to nie widzę takiej opcji <_< pobawię się w zamianę ramów slotami później... Inne rady?

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że MSI na P67 to kpina.

Współczuję.

to ze kpina to wszyscy wiemy ale to ze cpu-z nie pokazuje czegoś tam to raczej wina samego programu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W AIDA niby jest napisane dual channel, w post raz widziałem single channel - nie będę wnikał, bo i tak niedługo będę mobo zmieniał.

Z tego co wiem to każdy producent oferuje wymianę produktu lub zwrot pieniędzy w przypadku posiadania chipsetu B2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- P67A-GD65 bios (1.10b3): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7681IMS.1A3

- P67A-GD55 bios (1.10b3): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7681IMS.1A3

- P67A-GD53 bios (1.10b3): http://91.121.148.119/downloads/BIOS/E7681IMS.1A3

A7681IMS.1A1 ---> A7681IMS.1A3

- Fixed the after update Bios system hang issue.

- Update the Postmsg module.

- Fix SMBIOS type 13 error.

- Fix Lan Disable patch and ATI HD6xxx patch lose efficacy.

- Add F11 solution.

- Correct disable USB Controller cannot into S3/S4.

- Fixed When installing 3TB HDD and then press F11 to select UEFI DVD, the system will hang in blank screen.

- Auto load XMP timing when memory frequency manual mode higher than XMP frequency.

- Adjust CPU voltage.

- Fix the VT-D item can not grayout.

- Fix mouse is abnormal in setup game page.

- Update F75221 module V0.0A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w pracy męczyliśmy taką płytę tj. MSI P67A-GD55 z i5-2500k, to fakt przy standardowym BIOS-ie chodziło to średnio ale po wgraniu najnowszego, zresztą wyżej podanego 1.10b3 / A7681IMS.1A3 płyta zaczęła chodzić bardzo przyzwoicie, szczególnie duża poprawa w działaniu klikanego BIOSu UEFI. Ogólnie płytę mogę ocenić na 4,5/6 czyli raczej dobrze, szczególnie za niezłe chłodzenie sekcji zasilania + Military Clas II, 4x USB 3.0, przyzwoitą cenę. Szkoda, że klient nie pozwolił nam na OC, bo i5-2500k aż się o to prosi, chociaż przez sprawdzić ile wyciągnie po Auto OC przez nowy OC Genie II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy ktoś może korzysta/korzystał z aplikacji Control Center w celu podkrecania? Aplikacja uruchamia sie bez problemu na win7, ale czasami nie wiedzieć czemu po zmianie jakiejkolwiek opcji cały komp freezuje i trzeba restartować. Nie ma na to reguły, mogę zmienić napiecie wszystko ok, zmienie drugi raz i freez. Na wczytaniu opcji poczatkowych freez, strasznie to dziwne. Zauważyłem też że apliacja zupełnie inaczej steruje napieciami w stosunku do biosu. Ustawienie napiecia w biosie zawsze skutkuje tym że w systemie cpu-z pokazuje zawsze wyższe niż ustawienie w biosie, podobnie jest pod samym biosem- ustawiam napiecie uruchamiam ponownie wchodze do biosu to napiecie bodajże current jest zawsze wyższe niż ustawione, natomiast w Control Center gdy ustawie napiecie to cpu-z pokazuje zawsze niższe dlaczego? Aha i jeszcze zauważyłem że w przypadku ustawienia z pod biosu pod obciążeniem napiecie jest zawsze wyższe, natomiast pod control center pod obciążeniem napięcie spada- może wiecie o co tu chodzi? Mobo GD55 bios 1.10beta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nas ostatnio w pracy przyjechała MSI P67A-GD65 (wcześniej była GD55) i z naszym dyżurnym procesorem i5-2500k (do testów) sprawdzaliśmy stabilność (jak, kto woli bawiliśmy się w OC) i też chcieliśmy uruchomić Control Center z BIOSem 1.10 B3 i też się wieszał. Po 2 próbach wróciliśmy do UEFI a wyniki całkiem niezłe jak by patrzeć na to, że nie było zmiany napięcia - i5-2500k z 3.3 GHz na 4 GHz (ale nie zdążył przejść wszystkich testów), ale myślę, że to i tak całkiem dobry wynik bez zmian V i przy zwykłych Kingstonach 1333. Samą płytę można polecić, stabilna, chłodna i widać, że ma spory potencjał na OC, szkoda, że tak szybko klient nam ją zabrał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie jest opcja którą trzeba wlączyć aby mozna było zmieniać parametry pod CC z poziomu Win - Adjust Cpu ratio in OS . Po ustawieniu na enable trzeba było jeszcze po wejściu do Win uruchomić CC i zmienić coś, program prosił wtedy o restart komputera aby ustawienia się zapisały - po zrobieniu tego mozna już było zmieniać wszystkie parametry w czasie rzeczywistym bez żadnych resetów i freezów.

Edytowane przez Turrican

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi