Granat Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Witam. Mam pytanie odnośnie różnicy temperatur. Programik CoreTemp "widzi" to tak: coreeeeeeee.png - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl Ale już np Everest lub Asus Probe pokazują wyższą temperaturę CPU, np: everessssst.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl No i tu pytanie. Czy zwracać uwagę na temperaturę rdzeni czy ogólnie procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Najpewniej jedno i drugie kłamie. Pomóż sobie paluszkiem. Raczej nie wierzę, że rdzenie mają 23 st. C, no chyba że idle i w pokoju masz 15 st. C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Mam to samo core 1-4 17*C, a temp procesora 40*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Najpewniej jedno i drugie kłamie. Pomóż sobie paluszkiem. Raczej nie wierzę, że rdzenie mają 23 st. C, no chyba że idle i w pokoju masz 15 st. C Idle plus cool'n quiet.... Mam to samo core 1-4 17*C, a temp procesora 40*C No właśnie tak cholerne różnice zauważyłem i stąd moje zaniepokojenie. W stresie też rosną wprost proporcjonalnie... Edytowane 5 Marca 2011 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Pewnie że możliwe, odpowiednia pasta, chłodzenie i wentyle- ja mam w idle 24 stopnie, a nawet mniej. Edytowane 5 Marca 2011 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) właśnie wsadziłem termometr alkoholowy :D na radiator (łebka dotyka stopy radiatora) i mam na nim 30*C hehe zdjąłem obudowę i na rdzeniach mam 10*C a na procku 36*C Edytowane 5 Marca 2011 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) hehe, rżną nas te czujniki. Włóż termometr pokojowy do obudowy. Zamknij obudowę, odczytaj temp po 3h idle. Ani rdzeń, ani cpu nie może mieć niższej temperatury niż czynnik chłodzący którym jest powietrze. Tym bardziej że cpu nawet w idle & cool'n'guiet jakąś tam moc pobiera. KiMR To już chociaż od tej stopy radiatora te rdzenie powinny się trochę zagrzać :) Edytowane 5 Marca 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Na rdzenie nie ma co zwracać uwagi bo zazwyczaj te programy oszukują ;) Patrzy się głównie na temperature procesora. Jako, że masz dobre chłodzenie to raczej masz dobrą temperature. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Na rdzenie nie ma co zwracać uwagi bo zazwyczaj te programy oszukują ;) Patrzy się głównie na temperature procesora. Jako, że masz dobre chłodzenie to raczej masz dobrą temperature. No tak, tylko,ze według odczytów temperatura procesora w porównaniu z temperaturami rdzeni to "niebo a ziemia". Szczerze mówiąc to nie za bardzo mam ochotę na ponowne "przesmarowywanie". :wink: Zrobiłem mu godzinną przebieżkę w OCCT i temperatura CPU wedlug AsusProbe skoczyła znacznie natomiast temperatury rdzeni oscylowały w granicach 50ciu kilku stopni... Zmieniać znów pastę czy odpuścić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Po co? Przecież temperatury masz ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Tak na ''oko'' to nawet w idle temperatura cpe/core musi byc wyzsza minimum kilka stopni od temperatury otoczenia minimum 3-4 'C , jezeli w pokoju bedzie 22'C w slabo wentylowanej budzie 26'C to proc musi miec w idle minimum 30'C czujniki czujnikami ale pewne zasady obowiazuja w przyrodzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Po co? Przecież temperatury masz ok? No tak, ale sam napisałeś,że lepiej patrzeć na temp CPU a ta przy prawie 100% obciązeniu w OCCT wynosi około 60 stopni według CoreTemp, ale już według AsusProbe jest to o kilkanaście stopni więcej...chociaż stabilność jest zachowana.... Więc nie wiem czy podchodzić spokojnie według w miarę niskich temperatur zarówno rdzeni jak i CPU z CoreTemp czy martwić sie niskimi temperaturami rdzeni ale wysokimi temp CPU z Everesta czy AsusuProbe... :rolleyes: Edytowane 5 Marca 2011 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Na temperatury z core temp nie patrz. Asus probe II lub hw monitor cpu temp pokazują prawidłowe temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) No i tu w zasadzie jest ta różnica...Kazdy z tych programów pokazuje niskie temperatury rdzeni ,ale za wysokie (?) CPU... No i "głupieję" , bo wszystko chodzi ładnie, OCCT tez pokazuje solidne temperatury rdzeni podczas "podgrzewania" a temperatura CPU nijak sie ma do tego... HWMonitor..idle....cool'n quiet hw.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl HMonitor po kilku godzinach grania: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/89e79b092fcdf237.html Edytowane 7 Marca 2011 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...