Skocz do zawartości
Granat

Różnice w temperaturach....CPU vs core

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie różnicy temperatur.

Programik CoreTemp "widzi" to tak:

coreeeeeeee.png - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

Ale już np Everest lub Asus Probe pokazują wyższą temperaturę CPU, np:

everessssst.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

No i tu pytanie.

Czy zwracać uwagę na temperaturę rdzeni czy ogólnie procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpewniej jedno i drugie kłamie. Pomóż sobie paluszkiem. Raczej nie wierzę, że rdzenie mają 23 st. C, no chyba że idle i w pokoju masz 15 st. C

Idle plus cool'n quiet....

Mam to samo core 1-4 17*C, a temp procesora 40*C

No właśnie tak cholerne różnice zauważyłem i stąd moje zaniepokojenie. W stresie też rosną wprost proporcjonalnie...

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wsadziłem termometr alkoholowy :D na radiator (łebka dotyka stopy radiatora) i mam na nim 30*C

hehe zdjąłem obudowę i na rdzeniach mam 10*C a na procku 36*C

Dołączona grafika

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, rżną nas te czujniki. Włóż termometr pokojowy do obudowy. Zamknij obudowę, odczytaj temp po 3h idle. Ani rdzeń, ani cpu nie może mieć niższej temperatury niż czynnik chłodzący którym jest powietrze. Tym bardziej że cpu nawet w idle & cool'n'guiet jakąś tam moc pobiera.

KiMR To już chociaż od tej stopy radiatora te rdzenie powinny się trochę zagrzać :)

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rdzenie nie ma co zwracać uwagi bo zazwyczaj te programy oszukują ;) Patrzy się głównie na temperature procesora. Jako, że masz dobre chłodzenie to raczej masz dobrą temperature.

No tak, tylko,ze według odczytów temperatura procesora w porównaniu z temperaturami rdzeni to "niebo a ziemia".

Szczerze mówiąc to nie za bardzo mam ochotę na ponowne "przesmarowywanie". :wink:

Zrobiłem mu godzinną przebieżkę w OCCT i temperatura CPU wedlug AsusProbe skoczyła znacznie natomiast temperatury rdzeni oscylowały w granicach 50ciu kilku stopni...

Zmieniać znów pastę czy odpuścić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na ''oko'' to nawet w idle temperatura cpe/core musi byc wyzsza minimum kilka stopni od temperatury otoczenia

minimum 3-4 'C , jezeli w pokoju bedzie 22'C w slabo wentylowanej budzie 26'C to proc musi miec w idle minimum 30'C

czujniki czujnikami ale pewne zasady obowiazuja w przyrodzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co? Przecież temperatury masz ok?

No tak, ale sam napisałeś,że lepiej patrzeć na temp CPU a ta przy prawie 100% obciązeniu w OCCT wynosi około 60 stopni według CoreTemp, ale już według AsusProbe jest to o kilkanaście stopni więcej...chociaż stabilność jest zachowana....

Więc nie wiem czy podchodzić spokojnie według w miarę niskich temperatur zarówno rdzeni jak i CPU z CoreTemp czy martwić sie niskimi temperaturami rdzeni ale wysokimi temp CPU z Everesta czy AsusuProbe... :rolleyes:

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu w zasadzie jest ta różnica...Kazdy z tych programów pokazuje niskie temperatury rdzeni ,ale za wysokie (?) CPU...

No i "głupieję" , bo wszystko chodzi ładnie, OCCT tez pokazuje solidne temperatury rdzeni podczas "podgrzewania" a temperatura CPU nijak sie ma do tego...

HWMonitor..idle....cool'n quiet

hw.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl

HMonitor po kilku godzinach grania:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/89e79b092fcdf237.html

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi