V0lod1a Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich. W większości sklepach, gdzie oferują bloki wodne na GPU, a konkretnie na GTX 470 można przeczytać o tym, iż dane pasuję do karty z referencyjnym chłodzeniem. Np: Cytuje "Blok wodny typu fullcover dla kart graficznych GeForce GTX 470 1280MB (GF100) opartych na referencyjnym PCB." Moje pytanie brzmi: co to jest to referencyjne chłodzenie oraz jakie chłodzenie ma Gigabyte'owski GTX ze zdjęcia jednym słowem... proszę o dobór bloku wodnego do w/w karty graficznej Z góry dziękuje A cha... zapomniałbym, jestem nowym forumowiczem, tak więc Dzień Dobry Wszystkim :) Edytowane 8 Marca 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Znajdź artykuły/newsy z etapu przed wprowadzeniem karty na rynek. Wtedy wszystkie pcb były referencyjne. Chłodzenie zamonotowane na kartę nie ma znaczenia. Porównaj zdjęcia ze ściągniętym coolerem swojej karty i tych ze zdjęć. Jeśli rozkład elementów (GPU, MEM, PWM) będzie identyczny, wtedy blok będzie pasował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0lod1a Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) A więc wiem już że do GIGABYTE GTX 470 SOC bloku wodnego full cover nie dostanę. Alternatywą natomiast jest blok wodny na sam procesor GPU. Pozostaje kwestia chłodzenia VRAM i RAM. Macie forumowicze jakieś pomysły jak to ugryźć? A może jakimś cudem blok przeznaczony do referencyjnej karty będzie pasował na GPU i RAM'sy tego GTX'a ? Edytowane 8 Marca 2011 przez V0lod1a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 A po co chcesz zmieniac na wode , skoro ponoc te chlodzenie jest ciche i wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0lod1a Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Zamarzyło mi się zwodować komputer. Teraz zbieram wiedzę na ten temat i napotykam problemy... Jeden z nich to właśnie ten z GTX'em. A może przerobić oryginalne chłodzenie? Połączyć z chłodzeniem wodnym na sam procesor? Wiązało by się to z wycięciem otworu pod blok w oryginalnym radiatorze. W razie niepowodzenia i zniszczenia /nieodwracalnego :) / pozostaje mi VGA Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus - VR003 jako zamiennik oryginału. Co dwie głowy to nie jedna. Może macie jakieś pomysły? Zrobiłem małe dochodzenie: 1. mój GTX /nie patrzcie na te czerwone przekreślenia. U mnie te elementy są. zdjęcie z google./ Wszystko wskazuje na to, że budowa jest referencyjna. ilość i układ elementów jest prawidłowy. Czy jest ktoś w stanie potwierdzić, że Gogabyte GTX rev 2.0 jest taki sam pod względem budowy co GTX 480 referencyjny? Edytowane 8 Marca 2011 przez V0lod1a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0lod1a Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Temat do zamknięcia. Konkluzje: Karta GIGABYTE GTX 470 OC model : GV-N470OC-13i REV 2.0 TEN SAM LAMINAT CO W REFERENCYJNYM GTX 480. Pasujące bloki GTX 470 to: Aquacomputer EK Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...