Skocz do zawartości
marusek

Acer Aspire 7720G tuning: GPU + matryca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich!

Mam w tej chwili lapka innej firmy, ale niedługo będę miał Aspire 7720G. Zawsze mi się podobał z kilku względów. Nie będę tego rozwijał bo to zawsze są subiektywne odczucia.

Laptopa muszę naprawić i chyba będzie się to wiązało z wymianą karty graficznej. Pytanie dla posiadaczy takiego modelu(i nie tylko):

1. Jaką kartę graficzną mogę w nim zamontować?

Wiem że MXM-II ale chodzi mi o podpowiedź jaki konkretnie model. Nie interesuje mnie gra w najnowsze tytuły- po prostu nie gram. Bardziej zależy mi na wspomaganiu odtwarzania filmów Full HD i na komforcie pracy, tzn. karta nie powinna za bardzo łapać temperatury. Rysuję także trochę w CAD ale niewymagające rysunki (próbowałem przez chwilę na Atomie+ION dało się ale to była pomyłka- trochę za wolno). Z tego co znalazłem na allegro to skłaniam się ku Radeonom HD3450+256MB lub HD2600+256MB. A może jakąś niedrogą kartę do zastosowań w stacjach roboczych, np. nVidia Quadro FX 770M 512MB ?

Link

Chyba ta ostatnia będzie najlepsza. Nie mogę na ten cel przeznaczyć więcej niż ok. 200-250zł.

2. Wymiana matrycy.

Chciałbym wymienić oryginalną matrycę 17,1" WXGA+ 1440x900 na 1680x1050 lub 1920x1200. Czym się sugerować przy wyborze matrycy? Co musiałbym także wymienić? inverter? Na jaki? Wiem, że oryginalnie występowały wersje z matrycami WUXGA 1920x1200 ale cena takiej matrycy w serwisie Acer ponad 450EUR.

Czy możliwa jest wymiana tej matrycy na matrycę z podświetleniem LED? Bo są dostępne matryce o takich proporcjach 16:10 .

Wiem że to temat wart dłuższego omówienia. A może znacie jakieś ciekawe adresy wyczerpująco opisujące wymianę matryc w laptopach?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi na zadane pytania.

pozdrawiam

marusek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma możliwości zamiany matrycy na LEDową. Przy wymianie matrycy nie musisz zmieniać inwertera.

Tak właściwie to takie wymienianie będzie trochę nieopłącalne.... Nie lepiej po prostu kupić nowego laptopa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi