Turisma Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Witam, Zamawiam właśnie sprzęt z i7 2600K ale mam rebus z RAM-ami. Czy jeśli kupię 2x4GB a kiedyś dokupię kolejną kość 4GB to będą mogły działać w Triple Channel ? Tak w ogóle - co jest bardziej opłacalne - kupić 2x4GB czy 3x2GB ? Płyta, którą wybieram pod i7 - Asus P8H67-V Rev3.0, VGA, H67, DDR3, SATA3, USB 3.0, RAID, GBLAN, ATX, LGA1155 można do niej wsadzić do 32GB pamięci, myślę, że lepiej wsadzić 2x4GB i w przyszłości mieć dwa wolne sloty na kolejny dual ? Co o tym myślicie ? Pozdro, J. Edytowane 8 Marca 2011 przez Turisma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VenT Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 2600K i H67 ? Zależy ci na HD4290 ? Bo nie sadzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Czy jeśli kupię 2x4GB a kiedyś dokupię kolejną kość 4GB to będą mogły działać w Triple Channel ? Nie 2600K i H67 ? Zależy ci na HD4290 ? Bo nie sadzę Co ma HD4290 do 2600k i H67? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turisma Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 2600K i H67 ? Zależy ci na HD4290 ? Bo nie sadzę Nie zależy mi na karcie zintegrowanej, ale tylko płyty z zintegrowaną VGA obsługują układ VGA z procesora, a interesuje mnie on i chcę go przetestować - jasne, że kupię dodatkową kartę graficzną i to nie byle jaką - potrzebna mi jest conajmniej półprofesjonalna karta. Podałem akurat tą MoBo, ponieważ na Gral.pl nie widzę innej dostępnej pod i7 w przystępnej cenie. Znacie jakiś dobry sklep on-line ? Może gral.pl i esc.pl nie są aż takie dobre...? Nadal nie uzyskałem odpowiedzi czy opłacalne jest Triple czy lepiej Dual ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) I tak wyboru nie masz, jedynie Single i Dual. Jeśli kupujesz H67 to nie ma sensu dopłacać do 2600k, wystarczy 2600. Edytowane 8 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turisma Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Jak to nie mam wyboru ;) Przecież Triple jest obsługiwane przez intela. Możesz rozwinąć wypowiedź ? Ok - doczytałem, że H67 nie daje możliwości OC i ogranicza pamięci do 1333MHz ? Ps. Co to za "dopłacanie" skoro 2600K jest tylko 100zł droższy od 2600 ;) Ceny z Gral.pl Edytowane 8 Marca 2011 przez Turisma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Triple Channel obsługują i7 1366. 2600 i 2600k różnią się odblokowanym mnożnikiem, którego nie wykorzystasz na H67. Edytowane 8 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turisma Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Triple Channel obsługują i7 1366. 2600 i 2600k różnią się odblokowanym mnożnikiem, którego nie wykorzystasz na H67. Aaa - dzięki Andrew ;) Moje "niedoczytanie". Tak przy okazji, żeby nie robić bałaganu i nie zakładać kolejnego tematu - chciałbym się doradzić Ciebie w kwestii grafiki. Generalnie PC ma mi służyć do pracy w programach: After Effects, 3Ds Max, Photoshop, Flash. No i rzecz jasna od czasu do czasu do grania :) Maszynę chcę zmienić "na dniach". Chcę wsadzić i7 2600K, mobo pewnie Asus, nie wiem jakie ramy (chcę na razie 2x4GB), kompletnie nie wiem jaką Grafę wsadzić i zasilacz - myślę o be quiet Pure Power BQT-L7-530W. Dyski zostawiam swoje póki co, dlatego nie interesują mnie te części. Z góry dzięki i mam nadzieje, że nie namieszałem zbytnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Jeśli kupujesz kartę graficzną to zmień płytę na P67 żeby nie tracić możliwości podkręcenia procesora. np. Seasonic S12II/M12II. Ile zł chcesz wydać na kartę? Edytowane 8 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turisma Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Generalnie myślałem, żeby kupić wszystko poza grafą - tylko na miesiąc... i jechać na razie na VGA z i7. Wiem, że rozsądniej byłoby poczekać miesiąc za funduszami i kupić wszystko na raz, ale mam kupca na mojego PCta i chciałem zmienić szybko maszynę żeby mi chociaż Photoshop śmigał do pracy. Miesiąc bym ujechał na tym. Jeśli kupowałbym za miesiąc kompa to powiedzmy, że do 6-7 stów chciałbym wydać na grafę. Oczywiście, jeśli to ma sens - może lepiej do tych aplikacji (after effects etc.) zwiększyć ilość RAM. Konfiguracje z purepc nie podchodzą mi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) To kup na razie jakąś tanią, używaną kartę graficzną i P67. Konfiguracje z purepc nie podchodzą mi... Nie tylko Tobie. Edytowane 8 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turisma Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 A RAMy? Co polecasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Goodram 2x2GB 1333MHz CL9. Można pokusić się o zestaw 2x4GB. Edytowane 9 Marca 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turisma Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Hmmm obecnie mam pamięci GEIL'a i chyba zostanę przy tej marce bądź Corsair/Patriot... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Jeśli nie będą droższe od Goodramów - można brać. W przeciwnym wypadku płacisz za znaczek, który nic nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Jeśli nie będą droższe od Goodramów - można brać. W przeciwnym wypadku płacisz za znaczek, który nic nie daje. TRUE... TRUE... Zapoznaj się z testami podsystemu pamięci na SB. - np. tutaj: KLIK wg. mnie najlepszym wyborem obecnie do tej platformy jest 2x4GB 1600MHz. Głównie dlatego, że można je puścić wolniej, ale z niższym CL. Różnica w cenie marginalna. Ewentualnie za różnicę można wypić browar. :lol: Edytowane 11 Marca 2011 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...