Skocz do zawartości
kwasior500

Pentium 4 - nie odpala na FSB800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem do lapka P4 3,0 FSB 800 (northwood). Wcześniej siedział tam Celeron 2,5 FSB 400 128KB (też nw). Problem polega na tym, że po zamianie komputer wciąż pracuje na FSB 400. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że chipset obsługuje FSB 400/533/800. Nie mam pomysłu jak wymusić wyższe FSB, clockgen nie wchodzi w grę, bo komp się zawiesza, prawdopodobnie z powodu podkręcania równolegle GPU. Przywracałem domyślne w biosie, wgrałem najnowszy bios - doszła obsługa Hyper Threading - teraz mam 2 wątki @ 1,5GHz. Bios prawidłowo wyświetla taktowanie, jednak w systemie jest już inaczej.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Znalazłem na płycie takie przełączniki SW1 i SW2, ale nie ma do nich żadnej legendy ani nic, a podejrzewam, że rozwiązanie może tkwić właśnie tam.

Medion FID2130 MD41200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam rozkminiłem.

Dla potomnych:

Przełącznik SW1:

PIN6 odpowiada za clear cmos.

Przełącznik SW2:

1, 2, 3, 4 na on = FSB 100

2, 4 na on = FSB 133

1, 2, 3, 4 na off = FSB 166

1, 3 na on = FSB 200 :D

Nie wiem czy 5 i 6 nie ma czegoś wspólnego z napięciem - do obadania.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi