Skocz do zawartości
turzol

Flashowanie biosu ATI R9700 - help me

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam karte FIC Radeon 9700 non-Pro z pamieciami Hynix 3.6ns. Poczytalem troche nt. flashowania biosow na FAQ i z tego co tam widze do flashowania uzyto programu atiflash, a z tego co sie dowiedzialem do na mojej karcie dziala flashrom...

Mam juz sciagniety bios do tej karty nazywa sie MUFUs BIOS i posiada zegary R9700PRO. Pliczek z biosem nazywa sie 97PmufuP.bin

Na FAQ-u jest opis jak sflaszowac karte atflashem, ja wymyslilem cos takiego:

- Robie dyskietke startowa w WinXP i laduje na nia Flashrom.exe, flashrom.rom i dos4gw.exe. Odpalam i pisze:

flashrom -s 0 starybios.bin ---> tutaj nie wiem czy na koncu .rom czy .bin :?:

Pierwsza dyskietka jest ratunkowa wiec robie autoexec.bat z wpisem:

@echo off

cls

flashrom -f -p 0 starybios.bin -------> wlasnie tutaj nie wiem czy bedzie ok, w razie czego jak cos sie posypie

- Robie 2 dyskietke i na nia wrzucam to samo co na pierwsza i do tego plik z biosem -- czyli w moim przypadku 97PmufuP.bin.

Odpalam kompa z dyskietki i pisze:

flashrom -f -p 0 97pmufuP.bin

Czy po sflashowaniu bede musial reinstalowac drivery do grafy (omegi) :?:

Napiszcie prosze czy taka procedura jest ok poniewaz nie chce pozegnac sie z nowa grafa a zalezy mi na tym biosie bo wiem ze daje niezly dopal na mojej karcie, a poza tym karta bedzie wykrywana jako R9700 PRO :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam pytanko: jak zrobic dyskietke startowa w WinXP tak zeby znajdowal sie na niej tylko command.com....chodzi mi o niezbedne minimum do uruchomienia kompa...??

Czy w ogole jest roznica jezeli sflasciach!e z dyskietki zrobionej w WinXP czy W98??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi