Skocz do zawartości
hardy99

Komputer się nie włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dziwny problem ze swoim komputerem. Otóż raz na jakiś czas się nie włącza. Po naciśnięciu przycisku zasilania nie ma reakcji. Pomaga wyłączenie z listwy i ponowne włączenie po kilkunastu sekundach. Po takim zabiegu odpala normalnie. Zdarza się to dość rzadko, np. raz na tydzień-dwa.

Problem zaczął występować od zmiany procesora z X3 720 na X2@X4 555, ale nie wiem czy można go z nim łączyć. Procesor pracuje bez żadnych problemów, przechodzi wszelkie testy stabilności (LinX, OCCT, Prime95), nie ma problemów w żadnej grze czy programie. Po odłączeniu zasilania BIOS się nie resetuje, nie zmienia się żadna opcja, wszystko pozostaje tak jak było przed odłączeniem zasilania. Zasilacz ma normalne napięcia mierzone miernikiem, stabilne pod obciążeniem. Co może być źródłem tego problemu ? Nie przeszkadza mi to zbytnio, ale chciałbym dojść o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz miernik to zmierz napięcie 5Vsb. Napięcie zmierz przy wyłączonym jak i włączonym komputerze.

Jak zasilacz nie ma gwarancji to rozkręć i sprawdź stan kondensatorów.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5VSB - fioletowy kabel we wtyczce ATX zgodnie ze schematem. Przy wyłączonym kompie 5.17-18V, przy włączonym 5.15-16V.

12V - w granicach 12.22-23V w spoczynku, 12.25-26V demo Crysis 2.

5V - zawsze w granicach 5.14-15V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli raczej to napięcie nie będzie problemem. Zajmowałem się kiedyś zasilaczem z kompa który miał takie jazdy a w końcu przestał się uruchamiać. Tam napięcie +5Vsb wynosiło 4,5V i były wylane kondensatory z tej linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W brata kompie od jakiegoś czasu zaczęły występować takie same problemy które z czasem się nasiliły - winowajcą był zasilacz, pomimo że Chieftec to jednak po kilku latach przestał spełniać swoją funkcje, zmiana na nowego Seasonica i jak ręką odjął nie wspominając o ciszy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mój Corsair ma niecałe 3 lata, jest cichy i poza tym nic się z nim nie dzieję, napięcia pod obciążeniem trzyma znakomicie. Nie sądzę by taki problem został uznany w ramach gwarancji... Oczywiście zakładając, ze to problem z zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, aby juz nie tworzyć podobnego tematu podepnę się do Was.

Nie chce mi się włączyć komputer. W ten sposób, że po nacisnięciu przycisku power, startuje na 2-3 sek i pada. Mam na płycie głównej diodę, która powinna się świecić po podłączeniu komputera do listwy/sieci elek. (pod warunkiem, ze zasilacz jest włączony). Teraz jeśli się świeci to jest tak jak napisałem w 1-wszym zdaniu, a jak się nie świeci(mimo podpięcia do sieci elek.) to komp w ogole nie reaguje na włączanie.

Zmierzyłem napięcia na wszystkich PINach przy starcie zasilacza na sucho. Jedyna linia która odbiega od normy to +3.3 VDC napięcia na niej w zależności od PINu wynosi 3.50 V - 3.53 V. Z tego co mi wiadomo powinno być +/- 5% czyli 3,135-3,465 V. Przy moim mierniku błąd pomiarowy dla tego pomiaru to +/- 0,05 V, więc i tak wybiega ponad normę. Za co +3.3 VDC w ogóle odpowiada?

Póki co łapię się tego. Chyba, że źle typuje zasilacz. Co mam zrobić?

EDIT:

może jestem Wam wininen inne pomiary, żeby była jasność:

+12 VDC - +12,25 V

5 VDC - 5,03 V

+3.3 VDC - +3,50 V ; +3,53 V

-12 VDC - -11,74 V

+5 VSB - +5,13 V

Edytowane przez makus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+3,3v idzie w płytę dużą kostka 24pin, nie wiem czy nie też do napędów Sata. Nie napisałeś co to za zasilacz, ale najprościej będzie podłaczyć inny, wtedy się wyjaśni. Albo od razu kupić nowy jeśli masz jakieś badziewo bez gwary. Jeśli jakieś napięcie odbiega od normy to ja bym wymienił, nawet na przyszłość, od tego mogą puchnąć kondensatory na płycie bo dostaje w dupe, a także w samym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi