siwy_bos Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 Witam, Ostatnio miewam problemy z moim dostawcą internetu. Często w różnych godzinach nie mam połączenia z siecią www. Czy jest jakieś urządzenie/program które by sprawdzało dosyć dokładnie czy posiada dostęp do internetu i ewentualnie notowało brak takiego dostępu. Najlepiej by było gdyby to nie był cały komputer a np jakiś router z jakimś tomato albo coś w ten deseń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 Ja podobną sprawę załatwiałem pingując jakieś adresy (kilka najbardziej znanych-onet, allegro) i robiąc screeny braku połączenia. Następnie klepnąłem DŁUGIEGO maila do providera razem z załączonymi screenami z zapytaniem WTF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 Rozumiem, ale chodzi mi o coś bardziej dokładnego. Coś co mógłbym przejrzeć i zliczyć ilość godzin kiedy nie miałem neta. Myślę o rozwiązaniu umowy z providerem a taki zapis na pewno by mi to ułatwił. Dziwi mnie to że mój punkt dostępowy (malutki Cisco) nadal usilnie pokazuje dostęp do internetu a windows się w tej kwestii nie myli. Ogólnie przy okazji pozdrawiam 3/4 klientów sieci Lanet którzy wczoraj i dzisiaj nie mają internetu. Teraz piszę reklamacje z prośbą o obniżenie opłaty abonamentowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 Witam, Ostatnio miewam problemy z moim dostawcą internetu. Często w różnych godzinach nie mam połączenia z siecią www. Internet to nie tylko www. Jeżeli nie działa ci tylko przeglądanie www to sprawdź np. z jakich serwerów dns korzystasz i ewentualnie ustaw ręcznie w konfiguracji routera. Polecam Open DNS lub google DNS. No chyba, że całkiem nie hula, a ja się czepiam słówek :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 No chyba, że całkiem nie hula, a ja się czepiam słówek :mur: Zaiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Najprościej tak: ping xx.xx.xx.xx -t > c:\plik.txt lub ping jakas.strona.pl -t > c:\plik.txt Potem plik możesz wysłać mailem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 (edytowane) lub obrobic w np excelu zeby na wykresie bylo wyraznie widoczne kiedy nie bylo internetu ewentualnie uzyc programu co zrobi wszystko sam, niestety nazwy nie pamietam ale ping graph w google czy jakos podobnie powinno przniesc rezultaty Edytowane 13 Marca 2011 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Autoconnect robi log z połaczenia internetu. Nie wiem tylko czy zadziła na innym necie niż neo. Chyba tworzył też log - co i kiedy. Ale nie pamiętam już za dobrze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Dziękuje panowie, teraz przydała by się komenda żeby ten ping ściągało co jakieś 30 sekund bo potem nie będę w stanie obrobić tego pliku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 windowsowe polecenie ping nie przewiduje przelacznika typu interwal, ale za to linuxowe juz tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 Czyli jak postawie sobie komputerek z opensuse na pokładzie to pomożecie mi z tą komendą? Zależy mi na tym abym jak najdłużej mógł badać połączenie. (OpenSuse) żeby był bardziej multimedialny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 znalazlem do tego celu odpowiednik linuxowego pingu dla windowsa http://www.kwakkelflap.com/files/fping222.zip ma wszystko co potrzeba Usage: fping <host(-list)> [-s data_size] [-S size1/size2] [-c] [-t time] [-w timeout] [-n count] [-h TTL] [-v TOS] [-r routes][-R min/max] [-a] [-f] [-b(-)] [-i] [-l] [-o] [-j] [-T] [-d ping_data] [-g host1/host2] [-H filename] [-L filename] Options: -s : data_size in bytes up to 65500 -S : size sweep. Ping with size1, size1 + 1, ..., size 2 datalength -c : continuous ping (higher priority than -n) to see statistics and continue - type Control-Break; to stop - type Control-C. -t : time between 2 pings in ms up to 1000000 -w : timeout in ms to wait for each reply -n : number of echo requests to send -h : number of hops (TTL: 1 to 128) + print hops -v : Type Of Service (0 to 255) -r : record route (1 to 9 routes) -R : random length between min and max (disabled when using -S) -a : resolve addresses to hostnames -f : set Don't Fragment flag in packet -b : beep on every successful reply (- to beep on timeout) -i : use ICMP dll instead of raw socket (disables -r) -l : limit the output to ping results and errors -o : limit the output to ping statistics -j : print jitter with each reply (only when pinging one host) -T : print timestamp with each reply -D : print datestamp and timestamp with each reply -d : ping with specified data -g : ping IP range from host1 to host2 -H : get hosts from filename (comma delimited, filename with full path) -L : logging to a text file powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...