Skocz do zawartości
Marek.Z

PROLINK GF4tit4200 128 ddr ram - problem

Rekomendowane odpowiedzi

z gory przepraszam za moje nieudolne przeszukiwanie forum, gdyz nie uzyskalem dzieki "searchowi" satysfakcjonujacej odpowiedzi

kupilem sobie nowa karte graficzna (model jak w temacie :D) i jakiez bylo moje zdziwienie jak probowalem ja podkrecic, poszedlem delikatnie bo z 250/500 na 300/600 no i odpalam "artifacttester'a".. golym okiem dalo sie zaowazyc bledy... a numerek na koncu byl w tysiacach wyrazany :D

wiec schodze nizej.. 275/550

nadal w tysiacach wyrazane i widoczne artefakt...

nadal zdziwiony daje ustawienia standardowe... 250/500

i z ciekawosci test.... wynik: "8 artefaktow", nie wierzylem, testuje ponownie.. "6 artefaktow" i tak kolejne testy oscylowaly w przedzialem 6-12 :D

przeszukalem to forum w odpowiedzi na ten fenomen, udalo mi sie znalezc fakt ze w prolinkach radiator (jesli mozna to tak w tej karcie nazwac) nie dochodzi do pamiec, wiec zalatwilem "silver grease" i uzylem go na kosciach pamieci, jest teraz kontakt z pamieciami (z 2 stron) dzieki tej "pascie"

testuje artefakt testerem... 2-4 artefakty :(

zanizam wiec zegar pamieci 250/490 to wartosc przy ktorej mam 0 artefaktow

i dlatego postanowilem zalozyc nowy topic z pytaniem czy to normalne przy tych kartach i czy jest jakas metoda ktora by mogla tu pomoc by choc troche karte podkrecic

przepraszam za przydlugawy opis, chcialem byc jak najbardziej szczegolowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor: athlon XP 1600+@1900+

pamieci: 2 kosci 256 ddr (266 mhz)

hdd: seagate 40 gb(sys) + IBM 30 GB (oba 7200 rpm)

k. graficzna: PROLINK gf4tit4200 128 ddr ram 250/500 (aktualnie zanizone do 250/490)

k. muzyczna: SB live! value

jakas tam karta sieciowa za 30 zl

cd-rom: nagrywarka lite-on 32x@40x

zasilacz: 235 wat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nop ten 235w zasilacz to niebardzo

NIe koniecznie.

Karta przy twoich ustawieniach ma prawo nie chodzić na nominalnych bo masz zwiększone taktowanie fsb, co sprawia że karta wtedy korzej się kręci (wyższej agp). Ustaw procka jako nprmalny 1600 i wówczas sprawdź - nie powinno być żadnych artefaktów.

No i z tego co piszesz prawktycznie wogóle sobie nie pokręcisz tej karty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolinka  zeby podkrecic to trza miec farta i trafic  na sztuke jedna z  tysiaca :) Reszta to  tani chlam co ledwo wyrabia w standardowych ustawieniach :)

sam mam prolinka i znam pare osob co tez maja ti4200 prolinka , i kazdy idzie na 300core /600mem

w zimie moj idzie nawet na 315/630

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolinka  zeby podkrecic to trza miec farta i trafic  na sztuke jedna z  tysiaca :) Reszta to  tani chlam co ledwo wyrabia w standardowych ustawieniach :)

Heh.. co za bzdura..

Wlasnie trzeba miec pecha zeby zlego prolinka trafic bo prawie kazdy idzie na 300/600 (te z 64 ram).

Byc moze trafiles na z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y egzamplarz, proponuje go wymienic jesli nie pomoze rada tomasira.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj chlopie chlopie pewnie nigdy nie miales karty prolinka w reku a pleciesz takie bzdury :evil: moj spokojnie chodzi na 300/610 bez dodatkowego chlodzonka (wiecej nie probuje bo nie chce go przekrecic) a kazdy egzemplarz jaki mialem w reku szedl bezproblemowo 300/600

Wracajac do glownego watku po prostu trafiles na kijowy egzemplarz na twoim miejscu wymienilbym go ael pomysl tez nad wymiana zasilki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dla czego na swoim MX400 mam core wyżej niż Ty?

z 200/167 na 250/210 to chyba jednak nie taki chłam, przy czym core idzie i na 265 po (modyfikacji chłodzenia), ale nie ma po co, i trochę się boję :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tak plujeci an Prolinka np. ja mam karte prolinka bo innych firm byly okolo 150 zyli drozsze ( kupowalem w lutym ) a wydajnoscia nie wiele sie roznily.

Fakt pamiec sie raczej slabo kreci ( przy +50MHz'ów sa juz pierwsze babole ) ale procek kreci sie zupelnie jak w Ladtek'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tak plujeci an Prolinka np. ja mam karte prolinka bo innych firm byly okolo 150 zyli drozsze ( kupowalem w lutym ) a wydajnoscia nie wiele sie roznily.

Fakt pamiec sie raczej slabo kreci ( przy +50MHz'ów sa juz pierwsze babole ) ale procek kreci sie zupelnie jak w Ladtek'u.

ale jaka masz wresje 128mb czy 64 bo jak 64 to miales pecha :D ja z prolinka jestem bardzo zadowolony a karty uzywam od sierpnia 2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. I na wstepie powiem Ci nie rób sobie nadzieji :(

Mam to co w podpisie i poprostu wersje 128 Mb maja słabsze pamieci (Hynx 4ns) i wiele nie wymyslisz. Ja op porawie chłodzenia wyciagnąłem pamiątki na 570 potem to już nic nie pomaga :(

Te gorsze wyniki dla 128 Mb sa własciwe dla wszystkich firm bo wiecej pamieci większy pobór pradu i więcej ciepła.

Raczej na stabilne 600 nie masz co liczyć.

Ale rdzeń to co innego :twisted: poszedł na 320 :D

pozdro.

Jesli chcesz krecić to wersja 64 Mb bedzie lepsza bo na 128 nic nie zdziałasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obnizenie taktowania proca nic nie dalo

artefaktow jest -nascie na standardowym 250/500 :/

zostaje mi sprobowac to w tym biosie z agp ale nie widze nigdzie tych ustawien :/

mam amibios plyta glowna ECS K75SA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam prolinka gf4 4200 64 mbi faktycznie jak podkrece procka 2000+@2200+(FSB) to grafika nie wyrabia max 259/555.(wiecej nie pujdzie) Momentatny zwis.Prz standardowych ustawieniach idzie normalnie .Czekam na lepszy zasilacz modecoma 350w moze bedzie cos lepiej?????Przy zapotrzebowaniu takiej mocy zwykly zasilacz no name hehehe nie da rady!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...