Grow Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 Cala dyskusja jest bez sensu nikt nikogo nie przekona do swoich racji jedynie niektorym skoczy cisnienie. Osobiscie roznica jest dla mnie taka jak miedzy Lego a D.u.p.l.o:) Prawda jest taka ze tworzenie oprogramowania wydaje sie sie prostsze pod Windows, do momentu az okaze sie ze MSDN jest zbyt plytki. Pod linuxem tego problemu nie ma. Faktem kolejnym jest ze gdyby nie linux i inne *bsd cieszylibysmi sie kolejnymi wynalazkami stabilnych WinMe. 2000 i XP uratowaly M$ na pewien czas. Linux jest dla ludzi, i daje alternatywe, stanowi konkurencje a ta jak wiadomo jest motorem rozwoju. Pokutuje bledne przekonanie ze zapalency, czyli tzw. ruch Open Source to banda oszolomow i licza sie tylko duze korporacje. Jakos Divx:) Xvid etc. stanowia lepsze rozwiazania niz pokraka m$ z ktorej sie wywodza. Ostatnie stwierdzenie Balmera ze linux jest niczym nowym tylko klonem systemu sprzed 20 lat jest najlepszym przykladem jak m$ sie boi i jak potrafi go dyskredytowac. Dla tych co lubia mody: http://lcdproc.omnipotent.net/ - dzieki publicznym zrodlom moge tworzyc prosto kolejne pluginy etc. Na winshit czegos tak rozbudowanego nie znalazlem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 tak prawde powiedziawszy ... linux i win to tylko ... programy ... odpowiednie zaciecie i ... da sie stworzyc pod jednym i drugim systemem analogiczne programy. nikt mi nei wmowi, ze czegos sie nie da napisac tu czy tam. koniec, kropka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Windows NT = Windows? No ThanksDobre, dobre........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteOwl Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Różnica między Linuxem a Windowsem przypomnina mi pracę np. odkurzaczem na 2 sposoby. W Windzie mogę po jego kupnie odkurzać, ale co jakiś czas lubi trzeba go wyłączyć i włączyć. Natomiast w Linuxie to jakbym kupił odkurzacz na części i musiałbym go złożyć, do tego służyłaby obszerna literatura, której studiowanie jest dobre dla ludzi, którzy to lubią..... ale przynajmniej działby takowy prawie bez zarzutu..... Dodam, że jestem na etapie czytania postów odnośnie Linuxa i zastanawiam się czy warto. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Panowie, minely czasy, kiedy trzeba bylo czarnomagiczna wiedze posiasc, zeby Linuxa zainstalowac. Konfiguracja zainstalowanego systemu to proces tyczacy sie kazdego "oesa", sa oczywiscie roznice. Generalnie przemawiaja one na korzysc Linuxa, bo pozwalaja bardzo dobrze sprofilowac system. Dla czlowieka myslacego biale literki na czarnym tle i tryb tekstowy nie powinny byc niczym odstraszajacym. Tak czy owak zwroccie uwage na jedna dosc istotna rzecz. Mianowicie w swiecie profesjonalnym nie tylko Windows istnieje. Istnieje HP-UX, AIX, Linux, Solaris, OS/400 i masa innych systemow. Szczegolnie te 4 pierwsze to w duzym uproszczeniu jedna rodzina i zarzadzanie i konfiguracja w trybie podstawowym odbywa sie z poziomu konsoli tekstowej. Jesli ktos chce sie znac choc troszke na systemach operacyjnych innych niz Windows, to niech zwroci na ten drobny fakt uwage. Nie chodzi juz nawet o to, ktory system jest najlepszy i jedynie sluszny. Po prostu warto wiedziec wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...