TheFryt Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Dostałem takie zadanie i mam napisac program zeby to liczył z precyzja eps>0... problem jest taki ze nie moge tego odrecznie rozwiazac ani za pomocą wszystkich znanych mi cudów techniki (w tym tez wolfram alpha nie potrafi tego obliczyc)ani siłą swojego umysłu a co dopiero praogram napisac... Pomozecie? chcialem zaznaczyc ze to nie jest (dla moderatorów i adminów) ze to nie jest prosba o napisanie programu tylko prosba o pomoc w napisaniu programu.. ze tak powiem skierowanie na właściwy tor... bo nie bardzo wiem jak sie za to wgole zabrac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) Tak to będzie z grubsza wyglądać #include <stdio.h>#include <math.h> int main() { float tmp, x2, at, x, eps, y_st, y_iter; long long int i = 0, zawor_bezpieczenstwa = 100000000; printf ("Podaj x: "); scanf ("%f", &x); do { printf ("\nPodaj eps: "); scanf ("%f", &eps); } while (eps <= 0); at = atan (x); x2 = x * x; y_st = (x2 * i / (2 * i + 1) + 1); do { y_iter = y_st; i++; y_st += (x2 * i / (2 * i + 1) + 1); tmp = at * (y_st - y_iter); if (tmp < 0) tmp *= -1; } while (tmp > eps && i < zawor_bezpieczenstwa); printf ("\ny = %f z dokladnoscia %f, po %d sumowaniach.\n", at * y_st, tmp, i); return 0; } Kierowałem się górnym wzorem, bo ten dolny jest jakiś niepełny ;) EDIT: Tak w ogóle to ta suma nie jest za bardzo zbieżna. Wzór na pewno jest dobry? Edytowane 14 Marca 2011 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...