Skocz do zawartości
kuziu

firma / internetowy sklep komputerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć jak brać sprzęt komputerowy żeby go sprzedawać ,np: u dystrybutora można wziąć tak towar że zapłaci się za niego po sprzedaży i na koniec się rozliczamy? czy jak to jest że w sklepach jest towar za ponad 100 tysięcy ,chyba właściciele takiego sklepu z góry nie zapłacili takiej sumki :)

Jeżeli mam już firmę zajmującą się sprzedażą komputerów i nie otrzymałem dotacji z uni ,to co trzeba zrobić żeby otrzymać sprzęt na firmę i go sprzedawać ,na koniec się rozliczyć z dostawcą sprzętu i wziąć kolejne płyty główne,procesory,zasilacze,monitory,pamięci ram itp.. jest w ogóle taka możliwość ,czy od razu trzeba zapłacić i to jeszcze po cenie normalnej, a nie hurtowej.Szczerze jestem w tym temacie nowicjuszem i proszę o jakąkolwiek pomoc !

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie wiem jak to robią inny ,np: takie sklepy jak ddr2 albo cos podobnego ,po porostu to jest nie możliwe żeby ktoś na początek dysponował taką gotówką do zakupienia towaru i później handluje tym :) na pewno jest jakieś wyjście ,czy wszyscy na start muszą zapłacić za towar od dystrybutora ? aha mam jeszcze 1 pytanie odnośnie tego w jakiej cenie się bierze sprzęt ? np: normalnie kosztuje płyta główna 650zł w sklepach ,a jak bym brał tą samą płytę główną za sprzedasz ,czyli od dystrybucji albo od producenta ,to po będę musiał zapłacić za nią normalną cene ustaloną jak w każdym innym sklepie ,czy dla firm handlującym takim sprzętem jest taniej czyli zamiast 650zł zapłaci się 500zł? bo teego nie rozumiem trochę.

a nawet jeśli bym otrzymał z uni dotacje te ok.20 tysięcy ,to i tak by mi nie starczyo na zakup sprzętu żeby zarobić na tym i jeszcze go sprzedać ,dlatego to się wydaje nie możliwe że trzeba płacić jak normalny klient :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po porostu to jest nie możliwe żeby ktoś na początek dysponował taką gotówką do zakupienia towaru i później handluje tym :)

Oczywiście, że jest możliwe. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi ma nawet więcej niż 100 tys zł na rozkręcanie interesu. Albo kredyt/pożyczka komercyjna z zabezpieczeniem w postaci mieszkania/domu - bez problemu otrzymasz dużą kasę.

Edytowane przez catch22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po porostu to jest nie możliwe żeby ktoś na początek dysponował taką gotówką do zakupienia towaru i później handluje tym :)

Oczywiscie, ze jest to mozliwe, najczesciej wlasnie w taki sposob sie rozkreca wlasny biznes. Myslisz, że wbijesz się na rynek i zaczniesz zarabiać inwestując przysłowiowe 5zł?

czyli zamiast 650zł zapłaci się 500zł? bo teego nie rozumiem trochę.

Płyta za 650zł raczej nie kosztuje w zakupie mniej niż 600zł ;) . Możesz sobie przyjac swoją marże na poziomie ok 5%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoby handlujące nowymi częściami przez net, mają układy w hurtowniach. Nie raz kupowałem tak coś do kompa.

Ja: Masz to?

Sprzedawca: ta

Ja: za ile?

S: 500

Ja: ok, wysylaj

S: zamowie z hurtowni to jutro bedzie u mnie, a za dwa dni u Ciebie

Ja: lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi