Yonash25 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Witojcie :wink: prośbę mam do Was, jako że obeznani jesteście bardziej ode mnie. Otórz posiadam sprzęt jak w podpisie. Naszło mnie ostatnio na zmiany. No i tak się zastanawiam czy jest sens przesiadki na AM3, a konkretnie na Phenom II X4 955 BE?. Komp używany do wszystkiego, przede wszystkim gry. Rozdzielczość w jakiej gram to FHD. Ma sens taka ewentualna zmiana? czytam ostatnio jak mam wolą chwilę testy, porównania, jednak jednoznacznej odpowiedzi jakoś usyskać nie mogę. Dodam, że E7200 myka stabilnie na 3,5Ghz. Dalej już mnie P31 ogranicza. Na SB nie mam funduszy. Poradzicie coś? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 No jakiś sens to to ma ale nie spodziewaj się jakiegoś magicznego skoku wydajności. Taki PhenomII poleci te 4Ghz i 4 rdzenie też się na coś przydadzą ale ja bym raczej pomyślał nad zmianą grafiki do FHD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Zależy w jakie gry grasz, czy podkręcasz i jakie fundusze możesz przeznaczyć. Za 300-400zł kupisz używanego Q6600 na 775 i w grach będziesz miał efekt taki sam jak na phenomie. Do FHD wąskim gardłem będzie grafika jeżeli mówimy o wymagających tytułach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Ja bym się bał Q6600 do P31 :) Bałbym się podkręcać, a bez OC wydajniej będzie na e7300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yonash25 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) Dokładnie, tak jak wyżej. Z tego co się orientowałem, P31 z racji swoich aż!! 4-rech faz zasilania z czterema jądrami raczej w kwestii OC odpada. Musiał bym zmienić płytę na przyjamniej p35 z sensowną ilością faz, i dopiero ewentualnie kupowac q6600, ale to wydatek około 500 złotych polskich, a nie wiem czy jest sens tyle inwestować w starą umarłą platformę. Co do OC, to tak jak pisałem wczesniej - stabilnie i bez problemów w/w e7200 lata na równe 3,5Ghz, co w zasadzie jakoś bardzo mało nie jest. Dlatego mam dylemat, zmieniać czy nie zmieniać. Co do 5770 i FHD, nie jest źle. Rozdziałkę taką karta ciśnie w grach bez problemów większych, a filtrowania i wygładzania na 21,5 calowym monitorze przy tej rodzielczości na chwilę obecną nie potrzebuję. Czyli co? platforma AM3 dała by mniej więcej 10-15% więcej mocy? i to tylko w grach wykorzystujących wielowątkowość? Chyba kombinuję na siłę. A może nie? :wink: Edytowane 14 Marca 2011 przez Yonash25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) P31 powinien do FSB 400 dolecieć, gorzej z sekcją zasilania ale 3ghz powinna spokojnie uciągnąć. Czy bez oc e7300 będzie wydajniejszy? Owszem tam, gdzie są wykorzystywane tylko 2 jaja, przy czym większość nowych gier korzysta już z większej ilości. 4 fazy to już swoją drogą, ale q6600 i lekkie oc powinny ogarnąć bez pierdnięcia. Edytowane 14 Marca 2011 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Faza fazie nie rowna jak by nie bylo. Spokojnie na mojej płycie z 4 fazami mozna dość mocno kręcić kłady. A z tego co pamiętam to na p31 nie była za dobra sekcja zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...