Faunuk Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Cześć, popularnym zagadnieniem podczas tworzenia chłodzenia wodnego jest korozja miedź-aluminium. Posiadam taki blok: Blok wodny Zalman WB5 :: :: ZalmanShop.pl :: czy on sam z siebie nie będzie korodował? Bez względu na to, czy chłodnicę dam aluminiową, czy miedzianą? Czy możecie powiedzieć coś o tym co się dzieje z układem: - bloki miedziane - chłodnica aluminiowa po dłuższym czasie (np. 2 lata)? Czy odpowiednie płyny są w stanie coś pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Blok z linka korodować nie powinien- wprawdzie top jest z alu ale anodowanego. Jeśli anodowanie jest solidne alu nie będzie miało styku z miedzią. Na naszym podwórku zdarzyły się co prawda odstępstwa od tej teorii ale ponoć anodowanie zawalił podwykonawca. W układzie alu + miedź + woda zachodzi korozja galwaniczna- miedź czernieje, a alu pokrywa się "boblami" (w największym skrócie). Odpowiednie płyny zapobiegają temu zjawisku- ale nie wiem, czy na dłuższą metę (czy z czasem nie tracą swoich właściwości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Krozja zajdzie jak zalejesz to wodą nawet destylowana. Zalej to płynem z inhibitorem korozji (np takim do chłodnic samochodowych) i masz święty spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faunuk Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Krozja zajdzie jak zalejesz to wodą nawet destylowana. Zalej to płynem z inhibitorem korozji (np takim do chłodnic samochodowych) i masz święty spokój. No mam np. glikol (rozcieńcza się go 1:1 z wodą - mogę rozcieńczyć z destylowaną), takie coś będzie ok? Czy Borygo też daje radę? Układ zamierzam zalać i nie ruszać przez najbliższe ~5 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Układ zamierzam zalać i nie ruszać przez najbliższe ~5 lat.He, he, he... Bądź realistą. Tyle to nawet komputer "nie trwa". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Miałem prisony(robione przez Kyńka) z topami z anodowanego aluminium, po chyba 3 latach używania wyglądały tak(to sa już częściowo wyczyszczone!): Układ był zalany demineralką z borygo 50:50. Moim zdaniem top z pleksy lub akrylu będzie najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V0lod1a Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Ewentualnie możesz spróbować tego: inhibitor korozji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...