Skocz do zawartości
ZATOICHI

Modernizacja 5letniego komputera pod kątem gier i grafiki - (procesor, płyta, ram)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po około 5 latach uzytkowania swojego komputera planuję jego modernizację, w zasadzie ta modernizacja już się rozpoczeła (wymieniłem niedawno kartę graficzną), pora na resztę bebechów, aktualnie wygląda to tak:

procek: Core 2 Duo E6400, 3366 MHz (8 x 421) + Scythe Mugen rev.B

pamięć: Patriot 3GB (PC667 CL4 LLK)

karta: ASUS Radeon HD 6850 Direct CU 1GB (v.2)

płyta: Asus P5E Deluxe

zasilacz: TAGAN 480 UO1

Jak widać karta jest nowa, reszta to stosunkowo stare bebechy.

Ze względu na to że zajmuję sie profesjonalnie grafiką a przy okazji lubie sobie pograć potrzebuję czegoś o duzej wydajności także w programach specjalistycznych (Photoshop CS5 itp).

http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294496191a16.png

Planuję więc wymienić procesor, płytę główną i ram (tak by zmieścić się w około 2200zł), zależy mi na OC oraz stabilności zestawu - moja propozycja to:

płyta główna:

ASRock > Products > P67 Extreme6

procesor:

Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/

Pamięć:

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

Płyta którą wybrałem posiada dwa zestawy otworów montażowych (LGA 775 i LGA 1155)

http://nvision.pl/media/gals/2011/204/1296822442asrockExtreme6_zasilanie_600.jpg

więc prawdopodobnie pasowałoby moje dotychczasowe chłodzenie.

Zastanawiam się nad tym czy mój dotychczasowy zasilacz (TAGAN 480 UO1) pociągnie tę konfigurację . Bo jesli nie to będę musiał wydać dodatkowe pieniądze.

Edytowane przez ZATOICHI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyte wystarczy że weźmiesz extreme4 . Zasilacz za mocnej lini 12v to nie posiada , i zapewne swoje lata już ma. Zasilacz zapewne sobie poradzi ale i tak bym go wymienił na jakąś mocniejszą/nowszą konstrukcje , polecam Seasonic S12II/M12II 520W najprawdopodobniej najlepszy zasilacz w swojej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi