Skocz do zawartości
promen

Windows długo się ładuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem komputer

Procesor:

AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/

Płyta główna:

AsRock 880GMH/USB3 /AMD 880G/

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB 1333MHz CL9

Zasilacz:

Tacens RADIX IV 450W

jednak po instalacji XP'ka długo się on ładuje ( 10-11 pasków ) dysk nowy czysty aby zainstalowane wszystkie sterowniki z dołączonej CD, probowałem defragmentacje itp jednak nic nie pomaga, także ustawienie 2 rdzenie w msconfig z zakladce boot.

odczyt z hdtach

acces 13.2ms

cpu utiization 7% -+2%

average read 122.4 mbs

(czy te stery moga cos zdzialac ?HDD Windows® XP

60.03MB SATA2 driver ver:2.4.1540.8)

w hdtune wszystko zielone wiec nie wiem co jest nie tak ? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sata działa w jakim trybie? IDE, native, AHCI? Możesz spróbować innego. Jakieś urządzenia zewnętrzne na USB, Firewire? Podczas wyświetlana paska Winda wykrywa urządzenia, więc zwykle jest to problem z jakimś sterownikiem...

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sieciowka jest zintegrowana wiec jak moge ja wylaczyc , w menedzerze moge ale czy to podziala ? w ogole jesli to sieciowka to co mam z tym zrobic ? i dlaczego akurat ona ?

znakow zadnych nie mam.

aha pod ata mam cdrom wiec raczej nie bede wylaczal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest zintegrowana, to możesz:

- wyłączyć dane połączenie w "Połączenia sieciowe"

- wyłączyć w "Menedżerze urządzeń"

- wyłączyć w BIOS

Dlaczego ona? Bo zazwyczaj to jej wina lub dodatkowych usług w systemie(serwer www, deamon tools itp). O dalsze info pytaj w MS. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zaśmiecać działu podepnę się pod temat, mam podobny problem z tym, że u mnie ładowanie systemu dość długo wisi na ekranie "Zapraszamy". Ktoś ma jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autostart okrojony do minimum, programu antywirusowego nie posiadam, sterowniki używane "od zawsze" takie same, IE nie używam, kompozycja pulpitu standardowa ilość ikon również.

Może jest jakiś soft, który mógłby zapisać do logu to co się dzieje przy starcie system?

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był jakiś taki program, ale nie pamiętam nazwy oraz nigdy nie sprawdzałem, jak to działa.

Ewentualnych ciekawych wpisów możesz szukać w logach systemu:

Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Narzędzia systemowe->Podgląd zdarzeń->Aplikacje

Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Narzędzia systemowe->Podgląd zdarzeń->System

W obydwu przypadkach może jeszcze pomóc "boot log". Przed logiem Windows wciskamy F8 i z menu wybieramy "Włącz rejestrowane uruchamianie" - plik znajduje się bodajże na ścieżce: C:\windows\ntbtlog.txt.

Listę tego co się uruchamia można zobaczyć z poziomu programu Autoruns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi