promen Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Witam kupiłem komputer Procesor: AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ Płyta główna: AsRock 880GMH/USB3 /AMD 880G/ Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 Zasilacz: Tacens RADIX IV 450W jednak po instalacji XP'ka długo się on ładuje ( 10-11 pasków ) dysk nowy czysty aby zainstalowane wszystkie sterowniki z dołączonej CD, probowałem defragmentacje itp jednak nic nie pomaga, także ustawienie 2 rdzenie w msconfig z zakladce boot. odczyt z hdtach acces 13.2ms cpu utiization 7% -+2% average read 122.4 mbs (czy te stery moga cos zdzialac ?HDD Windows® XP 60.03MB SATA2 driver ver:2.4.1540.8) w hdtune wszystko zielone wiec nie wiem co jest nie tak ? ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Zainstaluj nowe sterowniki, nie te dołączane do płyty głównej (tj. ściągnij ze strony producenta). Oczywiście, najpierw dokładnie usuń stare (CCleaner). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 sterowniki jednak mam aktualne, update nic nie zmienia. jakies sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) Sata działa w jakim trybie? IDE, native, AHCI? Możesz spróbować innego. Jakieś urządzenia zewnętrzne na USB, Firewire? Podczas wyświetlana paska Winda wykrywa urządzenia, więc zwykle jest to problem z jakimś sterownikiem... Edytowane 16 Marca 2011 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 IDE, nic wiecej nie jest podpiete tylko hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Wyłącz zbędne usługi w BIOSie - kontroler ATA, pełen skan na starcie. Nie zaszkodzi zapodać nowy BIOS. Czy masz jakieś znaki zapytania w menedżerze urządzeń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Odłącz/wyłącz kartę sieciową. Jeśli się poprawi, to masz winnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 sieciowka jest zintegrowana wiec jak moge ja wylaczyc , w menedzerze moge ale czy to podziala ? w ogole jesli to sieciowka to co mam z tym zrobic ? i dlaczego akurat ona ? znakow zadnych nie mam. aha pod ata mam cdrom wiec raczej nie bede wylaczal ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Jak jest zintegrowana, to możesz: - wyłączyć dane połączenie w "Połączenia sieciowe" - wyłączyć w "Menedżerze urządzeń" - wyłączyć w BIOS Dlaczego ona? Bo zazwyczaj to jej wina lub dodatkowych usług w systemie(serwer www, deamon tools itp). O dalsze info pytaj w MS. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 hmm niektore uslugi powylaczalem takie jak te rejestry zdalne itp ale to nie dawalo rady teraz glupio walne ale w biosie nie moge znalesc nic takiego 90% biosu to podkrecanie ;{D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Zapewne będzie w sekcji o nazwie podobnej do Integrated Chipset Feature / Southbridge i w niej pod hasłem Onboard Network Controller albo Lan Controller. Na początek jednak spróbuj wyłączyć w Menedżerze urządzeń - mniej zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Żeby nie zaśmiecać działu podepnę się pod temat, mam podobny problem z tym, że u mnie ładowanie systemu dość długo wisi na ekranie "Zapraszamy". Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 1000 ikon na pulpicie, program antywirusowy, dodatkowe usługi i programy przy starcie, uszkodzony lub ciężki motyw wyglądu (kompozycja pulpitu), sterowniki, 1000 pozycji w historii Internet Explorer itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 (edytowane) Autostart okrojony do minimum, programu antywirusowego nie posiadam, sterowniki używane "od zawsze" takie same, IE nie używam, kompozycja pulpitu standardowa ilość ikon również. Może jest jakiś soft, który mógłby zapisać do logu to co się dzieje przy starcie system? Edytowane 17 Marca 2011 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Był jakiś taki program, ale nie pamiętam nazwy oraz nigdy nie sprawdzałem, jak to działa. Ewentualnych ciekawych wpisów możesz szukać w logach systemu: Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Narzędzia systemowe->Podgląd zdarzeń->Aplikacje Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Narzędzia systemowe->Podgląd zdarzeń->System W obydwu przypadkach może jeszcze pomóc "boot log". Przed logiem Windows wciskamy F8 i z menu wybieramy "Włącz rejestrowane uruchamianie" - plik znajduje się bodajże na ścieżce: C:\windows\ntbtlog.txt. Listę tego co się uruchamia można zobaczyć z poziomu programu Autoruns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Logi systemowe przerabiałem, nic ciekawego tam nie ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Był jakiś taki program, ale nie pamiętam nazwy BootVis Tool ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Dzięki, jak wrócę z pracy do domu to przetestuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promen Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Po wylaczeniu sieciowki nadal tak samo ;< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 W takim razie szukaj przyczyn w sterownikach i usługach. Narzędzia masz wymienione wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...