naruszef Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Witam wszystkich serdecznie Nagle stanąłem przed koniecznością kupienia nowego desktopa. Jako iż niestety od dawna jestem poza tematem 'hardware' na pewno przydałaby się konsultacja (pare dni spędziłem na przeglądanie starych postów ale za dużo jest tego wszystkiego :) ). Komputer ma być przeznaczony do pracy (programowanie, serwery aplikacji, maszyny wirtualne i takie tam). Okazjonalnie - jakieś granie (wiedźmin 2) Za jakiś czas pewnie myślałbym także o jakimś podkręceniu procka jeżeli będzie taka potrzeba. To co mam do tej pory: Płyta główna: ASUS P8P67 Procek: Intel Core i5-2500K s1155 BlackOC BOX Ram: Patriot Viper II Sector 5 DDR3 2x4GB 1600MHz CL8 LLK Dysk twardy: HDD SAMSUNG 1TB HD103SJ 7200 SATAII 32MB ASAP Jakas nagrywarka: DVD-REC SAMSUNG SH-S223C SATA CZARNY BULK ASAP Obudowa Silentium: PC Gladius 800W Pure Black Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 500W 80+ PSU 120mm SSD(pod system) : Patriot Inferno 60GB Co wymienić? :) Brakuje jakiejś karty grafiki (z możliwością podpięcia dwóch monitorów - jednego na dvi a drugiego na hdmi/d-sub, ale to chyba dalej standard). Jestem graczem 'niedzielnym' więc tutaj potrzebowałbym coś co uciągnie mi np. wiedzmina czy diablo III (jak w końcu się pojawi) ale niewiele więcej... Czy potrzebuję jeszcze dodatkowego wentylatora (tego co widziałem obudowa ma już wbudowane 2)? Potrzebuję czegoś jeszcze? Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) Płytę zmień na P67 Pro3, pamięci na coś tańszego, zasilacz na np. Seasonica i procesor na 2600k. Karta graficzna zależy do tego ile chcesz na nią wydać. HD5770, GTX 460 768MB, HD6850... Edytowane 16 Marca 2011 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruszef Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź. Trochę szukałem tej płyty pro3 - niestety w Krakowie nie znalazłem (niestety nie mogę czekać do końca przyszłego tygodnia)... Jeśli chodzi o i7 - chyba jednak nie stać mnie na dokładanie 400zł do procka (w tym momencie przekroczyłbym już to 3500 za zestaw). Na chwilę obecną moja konfiguracja wygląda tak: Intel Core i5-2500K QuadCore 64 Bit 3.3GHz BOX Asus P8P67 rev.B3 DDR3 GoodRAM 2x4 GB Dual 1333MHz DDR3 Samsung 1TB 32MB Cache F3 S-ATA 2 OCZ SSD Vertex2 60GB (285MB/275MB/s) Samsung SH-S223C SilentiumPC Gladius GD-800 OCZ ModXStream Pro 600W Asus Radeon HD 5770 CuCore 1GB DDR5 (128-bit) (PCI-E) Może być? Jeszcze jakieś zmiany? Jeśli chodzi o zasilacz - niestety tam gdzie chcę kupować seasoniców nie ma (http://www.pcprojekt.pl - może ktoś poleci jakiś lepszy/tańszy sklep w krakowie?). Pozdrawiam! Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exon Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Za słabe karty proponujecie wstawiaj min GTX 560 i zasilacz warto zainwestować np w crosaira lub seasonic choć wcale nie odradzam ci OCZ ;) sam posiadam jestem zadowolony ale prawda jest taka że są krótsze kable i z "cable magamet" może być większy problem A płytę kupuj normalną P8P67 rev 3 (sam chcę kupić... a i jeszcze redaktor innego portalu mi ją poleca..) Co do SSD tutaj jest dobra łamigłówka jak na mnie lepiej zainwestować w RAID 0 z F3 samsunga dlaczego? Jest taniej może nie wydajniej ale po odpowiednich tweak'ach zbliżysz się do wydajności (cały poradnik jest na purepc....) Edytowane 22 Marca 2011 przez exon 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruszef Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Jeśli chodzi o grafikę - nie chcę wpychać czegoś mocniejszego - jak już wcześniej pisałem jestem 'niedzielnym graczem' :) Co do SSD - tutaj akurat jestem zdecydowany :) Zasilacz - seasoniców w sklepie brak, jeśli chodzi o corsairy, to dostępne w sklepie mam takie: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/sort__307/__Zasilacze/__Corsair/ - któryś będzie lepszy? Dodatkowo - zdecydowałem sie jednak dołożyć do i7 2600K - pytanie - jak mocny zasilacz poradzacie/potrzebuję? Czy potrzebuję jeszcze jakieś dodatkowe chłodzenie do tego wszystkiego (obudowa ma wbudowane 2 wentylatory)? Dzięki za odpowiedz pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exon Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 600W z zapasem To jak już chcesz SSD choć nie wiem po co... to nie patriot inferno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Zamiast ocza weź Tacens Valeo III 500 lub 600W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...