nezza Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Witam, Czy istnieje poprawna praca z pamieciami o roznych "timingach" ? Mam mobo Abit AW9D-Max z 2 x 1GB Corsair DDR2 PC6400 800Mhz 5 5 5 12, i dokupilem niedawno takie same tylko niestety (przez nieuwage) z czasami 5 5 5 18. Na poczatku system nie wystartowal, dopiero jak wyciagnalem nowe kosci i zostawilem stare, ktore w biosie ustawilem na 5 5 5 15 to komp ruszyl. Jednak win7 nie chcial wystartowac (niebieski ekran). Za ktoryms razem ruszyl. Mam ustawione teraz wszystkie 4 kosci na 5 5 5 18, ale kiedy testuje MemTestem to pojawia sie masa bledow. Prosze powiedziec czy mozna cos z tym zrobic czy poprostu czasy kosci musza byc identyczne? Z gory dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Mogą być różne tylko muszą być ustawione na sztywno (o ile bios sam tego nie zrobi) timingi najwolniejszej. Co już zrobiłeś i to ok. Sprawdź jak jest ustawiony timing Command Rate. Przy starszych chipsetach i dwóch kościach w większości przypadków powinno być 2T. Upewnij się że ustawione napięcie dla pamięci jest prawidłowe. Podnieś w razie potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 Dzieki za odpowiedz Rafa. Moglbys prosze mi jeszcze doradzic jak mam te pamieci ustawic w stosunku do FSB, bo mam troche podkreconego kompa. Jak ustawilem na DDR2 800 to komp nie odpalal. Jak jeszcze ustawic ta ostatnia wartosc w timingach?, nie moge tez znalezc wartosc T2 w biosie. ImageShack� - Online Photo and Video Hosting ImageShack� - Online Photo and Video Hosting Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...