boo007 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Taka tam historia. Kupilem ostatnio procesor na allegro (e5300). Jakos specjalnie go nie testowalem (liczyl pi przez 20 minut), uznalem ze jest sprawny, ale po okolo godzince sie zrestartowal. Zauwazylem, ze procesor restartuje sie w losowych momentach. Podejrzewalem, ze chlodzenie jest zle zamocowane, ale po przykreceniu innego chlodzenia procesor nadal sie restartowal. Meczylem sie, ustawialem rozne opcje w biosie i nadal to samo. Temperatury byly w normie. Sprawdzilem procesor na innej plycie glownej (chyba to byla asus P5B) i tez restart. Po ostatnich restartach na moim komputerze, nie chcial sie nawet system zaladowac (livecd ubuntu, kernel rzucal wyjatkiem, ze jest problem sprzetowy, czasami sie po prostu restartowal). Odeslalem procesor na gwarancje (14dni :/), a tam niby wszystko dziala. Moja plyta (gigabyte ga-965p-ds3) jest sprawna (kupilem nowy Dual Core e6500 i zadnych restartow). Nie wiem co o tym myslec. Moze ktos ma pomysl, dlaczego procesor u mnie ma tekie problemy. Teraz sobie mysle, ze moze moja plyta ustawila zle napiecia (niestety nie spisalem, ale chyba ~1.28). ps. sorry za brak literek pl, ale mam swiezy system (gentoo) i jeszcze nie ustawilem lokalizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 Procek uwalony, a sprzedawca twierdzi, że wszystko działa, bo miga się od odpowiedzialności, na zasadzie, że gwara 14 dni jest tylko żeby ładnie wyglądała napisana na aukcji, a nie po to, żeby z niej korzystać niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 Napięcie 1.28V to aż nadto żeby e5300 pracował na standardowych ustawieniach. Pewnie właściciel go kręcił i jak procek się zdegradował to postanowił go sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...