P3ss Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Witam! W ramach zastrzyku gotówki zamierzam usprawnić trochę działanie swojego komputera i w związku z tym mam oczywiście parę pytań. Na wstępie zaznaczę, że komputer w oryginale wyglądał zupełnie inaczej jednak miał dość poważny "wypadek" i w zasadzie aktualnie zamontowane podzespoły są tutaj na zasadzie "byle działał", może za wyjątkiem tych które przetrwały. W modernizacji chodzi mi głównie o poprawę ogólnego komfortu użytkowania, która aktualnie nie jest zadowalająca. Nie jestem szczególnie zainteresowany najnowszymi grami ale miło jest mieć te świadomość, że w razie gdyby się to zmieniło to jakoś pójdą, co przy 17 calowym monitorze i natywnej rozdzielczości 1024x768 nie jest myślę zbyt wysokim wymaganiem ;p Do rzeczy, oto na czym aktualnie pracuję: Zasilacz: OCZ StealthXStream OCZ500SXS Płyta główna: Foxconn G31MX 46GMX Karta graficzna: BFG 8800GTS 512 MB OC Procesor: Intel Core 2 Duo E6750 Dysk twardy: Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Pamięć RAM: 1GB DDR2 800 jakiejś firmy Adata To tyle, na modernizacje mogę wydać powiedzmy do 1200zł, a do wymiany jest praktycznie wszystko gdyż grafika się przegrzewa a ram to dowcip ;p W co mierzę: skleiłem coś pomiędzy polecanym zestawem za 1250 a 1400 zł Procesor: AMD Athlon II X3 450 Płyta Główna: Gigabyte 770T-UD3L Pamięć: GoodRam 2x2GB 1333 MHz Karta Graficzna: Vertex3D Radeon HD 5750 Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN Teraz pytania: 1. Czy muszę wymieniać obecny zasilacz? Dlaczego pytam - otóż kiedyś próbowałem u siebie podpiąć karte kolegi, GTS 250 i napotkałem pewien problem, karta wymagała 2 wtyczek 6pin (mam nadzieje ze dobrze to nazywam ;]), a mój zasilacz ma taką tylko jedną. Jak to wygląda w przypadku HD 5750? Wystarczy jedna wtyczka? (być może to wina mojego amatorskiego szukania, ale nie potrafiłem znaleźć tej informacji. Na podstawie zdjęć wywnioskowałem, że raczej jedna, ale wolę to jednak potwierdzić ;d) 2. Komputer mam zamiar złożyć sam, nigdy wcześniej tego nie robiłem ale trochę już poczytałem, pooglądałem i nasunęło mi się pytanie. Po zamontowaniu procesora należy go pokryć pastą termoprzewodzącą - jaką wybrać, najlepiej z tej oferty, gdyż tam będę kupować również inne komponenty. 3. Znów kwestia potwierdzenia. W obudowie mam 2 dodatkowe wentylatory, z przodu i z tyłu. Niestety, aktualna płyta główna ma miejsce na podpięcie tylko jednego z nich, przez co drugi tylko się kurzy. Czy do wyżej podanej płyty głównej będę mógł podpiąć oba? Specyfikacja producenta wydaje się mówić, że tak, ale rozbili to jakoś na 2x to samo i 1x to samo, więc już nie wiem ;p 4. Jeśli zasilacz może zostać, to czy jest sens próbować coś tu jeszcze dokładać za te zaoszczędzone 160zł, czy może lepiej po prostu zostawić sobie te pieniądze? Chodzi mi o jakieś ew. w miarę widoczne zmiany w wydajności itd. w tej kwocie, tak żebym nie przegapił okazji jeśli jakaś jest ;] Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję, P3ss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 W modernizacji chodzi mi głównie o poprawę ogólnego komfortu użytkowania, która aktualnie nie jest zadowalająca. Nie jestem szczególnie zainteresowany najnowszymi grami ale miło jest mieć te świadomość, że w razie gdyby się to zmieniło to jakoś pójdą, co przy 17 calowym monitorze i natywnej rozdzielczości 1024x768 nie jest myślę zbyt wysokim wymaganiem ;p Myślenie, a gdyby zachciało mi się grać jest trochę dziwne. To tak jakby kupić F1 do jazdy po drogach z myślą "a może zacznę się ścigać' ;) 1. Czy muszę wymieniać obecny zasilacz? Dlaczego pytam - otóż kiedyś próbowałem u siebie podpiąć karte kolegi, GTS 250 i napotkałem pewien problem, karta wymagała 2 wtyczek 6pin (mam nadzieje ze dobrze to nazywam ;]), a mój zasilacz ma taką tylko jedną. Jak to wygląda w przypadku HD 5750? Wystarczy jedna wtyczka? (być może to wina mojego amatorskiego szukania, ale nie potrafiłem znaleźć tej informacji. Na podstawie zdjęć wywnioskowałem, że raczej jedna, ale wolę to jednak potwierdzić ;d) Nie musisz zmieniać. Nowa karta pobiera mniej prądu niż twój 8800. W razie czego są również przejściówki pozwalające zrobić z 2 moleksów dodatkową wtyczkę do GPU. Jeżeli zasilacz jest dobry to da radę. Osobiście potwierdzone na Chieftecu 450W i GF260GTX. 2. Komputer mam zamiar złożyć sam, nigdy wcześniej tego nie robiłem ale trochę już poczytałem, pooglądałem i nasunęło mi się pytanie. Po zamontowaniu procesora należy go pokryć pastą termoprzewodzącą - jaką wybrać, najlepiej z tej oferty, gdyż tam będę kupować również inne komponenty.Arctic Silver 5 jest naprawdę dobra. Nigdy mnie nie zawiodła. 3. Znów kwestia potwierdzenia. W obudowie mam 2 dodatkowe wentylatory, z przodu i z tyłu. Niestety, aktualna płyta główna ma miejsce na podpięcie tylko jednego z nich, przez co drugi tylko się kurzy. Czy do wyżej podanej płyty głównej będę mógł podpiąć oba? Specyfikacja producenta wydaje się mówić, że tak, ale rozbili to jakoś na 2x to samo i 1x to samo, więc już nie wiem ;p No i chyba problem przegrzewającego GPU się rozwiązał.... Są przejściówki pozwalające podpiąć wentylator pod Molex. 4. Jeśli zasilacz może zostać, to czy jest sens próbować coś tu jeszcze dokładać za te zaoszczędzone 160zł, czy może lepiej po prostu zostawić sobie te pieniądze? Chodzi mi o jakieś ew. w miarę widoczne zmiany w wydajności itd. w tej kwocie, tak żebym nie przegapił okazji jeśli jakaś jest ;] Jeżeli naprawdę zamierzasz zacząć grać to radzę dopłacić do Radeona 5770. Karta, którą wybrałeś nie jest wiele szybsza od tego co masz... Tak naprawdę jeżeli nie grasz to twój zestaw powinien wystarczać. Jedynym problemem jest ram, którego naprawdę masz mało. Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otas Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 W co mierzę: skleiłem coś pomiędzy polecanym zestawem za 1250 a 1400 zł Procesor: AMD Athlon II X3 450 Płyta Główna: Gigabyte 770T-UD3L Pamięć: GoodRam 2x2GB 1333 MHz Karta Graficzna: Vertex3D Radeon HD 5750 Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN Ja bym zmienił w sumie 3 rzeczy: Procesor: AMD Athlon II X3 450 (BOX!) Płyta Główna: MSI 880GM-E41 Pamięć: GoodRam 2x2GB 1333 MHz Karta Graficzna: Radeon HD 5750 (Asus, Sapphire, PowerColor, HIS, MSI) Zasilacz: obecny OCZ (obciążalność linii 12V - 485W! Bardzo dobry więc po co wymieniać) MSI 880GM-E41 tą płytę mogę polecić bo ostatnio składałem kilka zestawów niskobudżetowych i bardzo fajnie się sprawuje. Do tego chipset jest nowy 880G (zamiast 770) i najprawdopodobniej będzie możliwość pociągnięcia Buldożerów (po updacie biosu). Do lekkiego OC również się nadaje :) Niestety posiada tylko wyjście zasilania dla 1 dodatkowego wentylatora. Radiator standardowy posiada nałożoną pastę, która do standardowego użytku wystarczy... natomiast jak coś to proponuję jak najmniejsze opakowanie (chyba 2,5cl) Arctic Silver 5. Procek jest bardzo fajny - miałem kilka i zawsze bezproblemowo odblokowywał się 4 rdzeń (otrzymujemy X4 B50). Do HD5750 podłączasz 1 wtyczkę 6pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Dołóż przynajmniej 2GB RAM i ewentualnie SSD. Wyczyść chłodzenie obecnej karty graficznej i zmień pastę termoprzewodzącą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...