Skocz do zawartości
kozyra1988

BSOD na windows 7 x64

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z BSOD komp jakby sie nagle wiesza i wyskakuje ten niebieski ekran... i musze wyłączyć kompa z prądu bo zresetować się nie da..

Zrobiłem zdjęcia tych błedów:

Najpierw był ten:

http://www.fotosik.org/images/49092031846534585925.jpg

a teraz ten:

http://www.fotosik.org/images/21309154620555943918.jpg

Co może być nie tak z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jeszcze jakieś dodadtkowe dane mam :

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:

BCCode: 3b

BCP1: 00000000C0000005

BCP2: FFFFF80002F8B655

BCP3: FFFFF8800C335E50

BCP4: 0000000000000000

OS Version: 6_1_7601

Service Pack: 1_0

Product: 256_1

Pliki pomagające opisać problem:

C:\Windows\Minidump\031811-31340-01.dmp

C:\Users\michal\AppData\Local\Temp\WER-40638-0.sysdata.xml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej,uruchom w trybie awaryjnym,wyrzuć wszystkie stery. Mogą być różne przyczyny,stery,dysk. Ostatnio miałem takie same jazdy na kompie kolegi,wszystko robiłem co mogłem i w końcu okazało się,że dysk wyzionął ducha;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk to akurat mam nówke :) kupiony 2 tygodnie temu 1TB, doczytalem się ze mogą to być problemy z kościami RAM, zrobiłem test widnowsa na pamięć na 2 kościach po 2 GB i byly jakies błędy, kupiłem 1 kość 2 gb nową i zrobiłem test i nie ma błędów... zobaczę czy na tej nowej kości bsod się pojawi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw to podaj dokładną konfigurację kompa. Głównie podaj jaki dokładnie zasilacz. Model, marka. Nie zaszkodzi sprawdzić pamięci i dysku. Na jednym z BSOD'ów problem jest powiązany ze sterownikiem Win32k.sys. Ostatnio sam miałem takie BSOD'a jak podkręcałem procka. Przyczyny mogą być, więc różne. Może to być, zasilacz, pamieć lub nawet dysk czy płyta główna. Problem mógłby też wskazywać na grafikę, ale to raczej by było powiązane z innym plikiem. Jak będą dalej BSOD'y i do tego powiązane z róznymi sterownikami to raczej na pewno to wina sprzętowa,ale:

http://forum.purepc....tp-t100972.html

EDIT: no to raczej problem z głowy. Radziłbym dla pewnosci zrobić test każdej pamięci z osobna. To znaczy robisz test pod windą na jakaś tam wielkość pamięic. Powiedzmy, że da się tam 2GB. Potem zamieniasz banki i sprawdzasz drugą. Po prostu pod Windą nie przetestujesz całej pamięci, bo część jest w użyciu. Dla tego najlepiej testować Memtestem pod dosem. Może to zrobić z pendrive'a na przykład. Były na forum jakieś poradniki jak zrobić dysk startowy z pen'a. Wystarczy dograć memtesta i zrobić test. Nie zaszkodzi tez przeskanowac dysku. To że jest nowy to nie ma znaczenia. Może od razu być uwalony.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój sprzęt:

AMD Phenom X2 550 3,1GHZ

Płyta:Gigabyte GA-MA 790FXT-UD5P

Ati Radeon 4870 512MB

Dysk: Samsung HD103SI 1TB

2 kosci po 2GB ddr3 1333mhz ( dzis je wyjełem i wsadziłem nową kość 2GB ddr3 1333)

LC-Power LC6600 V2.2 Super Silent 600W

Edytowane przez kozyra1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No całkiem możliwe. Warto robić od czasu do czasu testy kostek pamięci. Mi kiedyś po pół roku nagle zaczęło walić błędami odczytu w ściąganych plikach. Objawiała sie to tym, że nie mogłem rozpakować archiwów rar, a filmy czy mp3 bywały uszkodzone po zassaniu. Okazało się że jedna z kości jest walnięta. Wymieniłem i zero problemów. Na obecnym kompie na razie z pamięciami jest ok, ale też mam zamiar je testować co jakiś czas. A zawsze się mawiało, że pamięci najrzadziej się psują. Jak widać różnie z tym jest. Ktoś ma szczęście i cały czas trafika na w pełni sprawne, a czasem dostaje bubla, albo wada sie ujawnia po jakimś czasie lub pamięci nie chcą współpracować w Dual Channel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi