bartek89908 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Witam, otóż mam taki problem: od tygodnia system Windows XP strasznie mi muli i nie da się kopiować plików, ani tekstu w edytorach. Ale najgorsze to to, że tak się wszystko tnie... nie da się niczego zrobić na komputerze. I strzałka mruga jak niestykająca żarówka. Znalazłem ten temat: http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnienia-f23/Nie-Moge-Kopiowac-Plikow-t241585.htmlale tu właścicielowi pomógł format, a mi nic nie pomaga. Próbowałem formatować (z 3x), instalować inne systemy (Vista, 7) - na wszystkich jest to samo. Próbowałem skanować dysk HDDTune (pod względem bad sektorów), MEMTESTem nie wykrywają żadnych błędów, a problem jest. Lapek (Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3515) co prawda już trochę ma, ale ma jeszcze przyzwoite parametry (2GB RAM, 80GB HDD, 2GHZ PROCEK). Problem się zaczął bez żadnego powodu (przy normalnym przeglądaniu neta). Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Bardzo proszę o pomoc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Zainstaluj HDTune i wklej tutaj wyniki z benchmark. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Chyba chodziło o to: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/484d03d37a0307b8.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Pokaż zakładkę Health oraz Info - wygląda na to, że Twój dysk zdycha. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Info: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4588b1b9b7d3e9f.htmlHealth: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe8d266fe1cf35dc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 możesz sprawdzić smart za pomocą programu Everest możne któryś bad sektor został uszkodzony ewentualnie narzędziem diagnostycznym producenta np w przypadku seagata jest to Sea tools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 No ściągnąłem ten Everest, ale o co chodzi z tym smart? Nie moge sie za bardzo polapac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 zakładka magazyn smart masz tam listę gdy wartości są w normie jest wszystko w porządku jak jakiś bad sektor nie działa poprawnie niestety dysk jest do wymiany możesz zrobić zrzut ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Przecież w poscie nr 5 jest smart - Health. Edytowane 20 Marca 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Everest też pokazuje, że wszystko ok. Co jeszcze mogę zrobić ? ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 no w sumie faktycznie to to samo ale sprawdzić dla pewności nigdy nie zaszkodzi w sumie ( lepszym rozwiązaniem może być skan narzędziem diagnostycznym producenta no a jeśli nic nie wykryje to może jakiegoś syfa złapałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 Ściagnolem narzedzie producenta i wykonalem wszystkie mozliwe skany - wszystkie poprawne. Ale mozliwe jest zeby po 4 formatach zostal jeszcze jakis syf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Co bym sprawdził: 1. Odpal jakiegoś linuxa z live cd i zobacz jak się sysem zachowuje. 2. Możesz spróbować założyć partycję od nowa i odpalić pełne formatowanie (nie szybkie). edit: ogólnie wygląda to na jakiś problem z odczytem danych. Dziwne też jest to że podczas testu masz zużycie procka na poziomie 60%. Edytowane 20 Marca 2011 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Panel Sterowania->System->Sprzęt->[Menedżer urządzeń]->Kontrolery IDE ATA/ATAPI (SATA) Odinstaluj wszystkie pozycje z tego drzewa (prawy->Odinstaluj), a następnie uruchom ponownie komputer. Poza tym nie zaszkodził by log z programu OTL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) 1. Zainstalowałem linuxa i rzeczywiście wszystko było dobrze :blink: Z tym, że ja na linuxie to kompletnie nic nie umiem nawet głupiej przeglądarki zainstalować :( 2. Próbowalem juz wczesniej wlasnie zalozyc jedną partycje, ktorą normalnie sformatowalem bez zmian. 3. Moje użycie procesora to od jakiegoś czasu właśnie (od roku) jest prawie zawsze 100%, ale to jest już od ponad roku tak, a ten problem jest od tygodnia. 4. Odinstalowałem to wszystko, ale po ponownym uruchomieniu komputera kreator instalowania nowego sprzętu zainstalował to wszystko na nowo :? Oczywiście problem nadal jest :-| Link z OTLa w załączniku.OTL.Txt Edytowane 21 Marca 2011 przez bartek89908 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 1. Więc trzeba się szkolić. Poza tym mamy winnego: system lub programy w nim zainstalowane. 3. 100% użycie procesora to też nie jest norma - winny jest gdzieś w systemie. 4. Tak miało być - miało się samo od nowa zainstalować. Tylko w większości wypadków taka operacja rozwiązuje problem. Jeśli tutaj nie pomogło, to być może winny jest jakiś program nie będący częścią systemu. Do zrobienia: 1. Zainstaluj antywirusa AVG 2011 (personal, czyli wersja darmowa) i przeskanuj całego kompa - usuń/wylecz wszystko co znajdzie. 2. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory (bootwalny CD/pendrive). 3. Jeśli chłodzenie działa cały czas na pełnych obrotach, to trzeba przeczyścić sprzęt z kurzu. Może pomóc sprężone powietrze lub rozkręcenie sprzętu. Jeśli sprzęt jest na gwarancji, to nie rozkręcaj go sam. 4. Pobierz ze strony producenta najnowsze sterowniki. Następnie odinstaluj wszystkie programy i sterowniki i zainstaluj sterowniki od nowa. Pamiętaj, że najpierw instalujemy sterowniki chipsetu/płyty głównej. Potem dźwięk/sieciówkę i inne. Grafikę zostawiamy na koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 1. Wiem :rolleyes: Ale czemu wczesniej wszystko bylo ok? I po co mam skanowac system skoro przeciez byl formatowany? 3. 100% użycie procesora to też nie jest norma - ale wczesniej bylo 100 i tego nie bylo 4. Aha Do zrobienia: 1. Hmm no dobrze tylko nie wiem jaki jest sens skoro byl format. 2. Sprawdzalem MEMTESTem, ale zaraz sprawdze goldmem jeszcze. 3. Juz to zrobilem wczoraj (kurzu rzeczywiście bylo sporo :wink: ) Gwarancje stracil z 4 lata temu :wink: 4. O wlasnie a ja robilem wszystko na odwrot grafike in stalowalem pierwsza. Zaraz to zrobie tylko zastanawiam sie czy nie latwiej mi bedzie zrobic format niz to odinstalowywac wszystko :rolleyes: Bardzo dziekuje za pomoc. Zaraz to wszystko wykonam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Ile masz dysków w kompie? Ile masz partycji? Formatowałeś wszystkie partycje? Wystarczy jeden syf na pendrive, innej partycji i tylko zakończysz instalację i masz już stare chwilkę po instalacji OS. I po co mam skanowac system skoro przeciez byl formatowany?Po do aby naprawić złoma. Jak chcesz aby forum Ci pomogło to wykonujesz wszystkie zalecenia "pomocnika" a nie tylko te które Ci się podobają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) A wiec tak: po wgraniu w prawidłowej kolejności sterowników już można kopiować tekst ale nadal wszystko muli i mruga kursor. Włączę ściąganie tego avg (na mojej przepustowości to trochę potrwa). A GOLDMEMem przeskanuje jutro. Wiem dziękuję za pomoc :) Edit: Kopiować sie da ale tylko czasami. Raz mozna raz nie. Edit2: Po zainstalowaniu 'poprawnie' tych sterow sa rowniez momenty ze komputer dziala normalnie, lecz te momenty niestety sa rzadnie (co okolo 20min) i krotkie (jakies pol minuty). Nie wiem czy to jest istotne ale wole wspomniec. (Antwir sie sciaga) Edytowane 21 Marca 2011 przez bartek89908 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) A dzieje się tak zaraz po zainstalowaniu windowsa czy dopiero po instalacji sterowników? Może być jakiś problem ze sprzętem, dlatego tak reaguje. Domyślam się że wszystkie karty rozszerzeń masz wyciągnięte? Spróbuj jeszcze zresetować bios, następnie musiałbyś sprawdzić na innym dysku twardym. Jeżeli chodzi o linuxa to musisz ściągnąć np. ubuntu i odpalić z płyty, nie instalować :) Wtedy rzeczy typu przeglądarka są dostępne od razu. Edytowane 21 Marca 2011 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 d:\autorun.inf raczej nie odnosi się do płyty CD, więc masz robaka, który sam odpala się na czystym systemie, więc format nic nie da - trzeba pozbyć się robaka. Oczywiście jest opcja, że autorun.inf odnosi się do ustawienia ikony dysku, ale wątpię ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 d:\autorun.inf raczej nie odnosi się do płyty CD A jednak: Drive C: | 74,52 Gb Total Space | 70,40 Gb Free Space | 94,46% Space Free | Partition Type: NTFS Drive D: | 606,06 Mb Total Space | 0,00 Mb Free Space | 0,00% Space Free | Partition Type: CDFS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Racja, mój błąd - nie rzuciłem okiem do logo przed napisaniem tego stwierdzenia. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Przeskanowałem komputer najnowszym AVG FREE EDITION i Spyware Doctorem jeszcze obydwa full skany nic nie wykryły. Zaraz przeskanuje jeszcze pamięć GOLDMEMem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 A czy po wyłączeniu Firefox problem ustępuje? Coś mi świta, że miałem podobnie u siebie i winna była jakaś wtyczka do FF, która zainstalowała się razem z jakimś programem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Nie niestety wyłączenie ff nic nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Rzuć screen z Menedżera zadań, zakładki Procesy (z zaznaczeniem "Pokaż procesy wszystkich użytkowników"). Obstawiam winę jednego z 2 programów startowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93cc67661bb2b8be.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 1. Masz starą wersję AVG, która ma kilka zbędnych procesów. 2. W Sieci znalazłem opinie, że czasami VTTimer.exe może sprawiać problemy - spróbuj go wyłączyć. Podobnie ten drugi programik od S3. 3. 2 procesy nie zmieściły się na liście i chętnie bym zobaczył - chyba, że to firefox.exe i plugin-contener.exe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek89908 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Coś mnie podkusiło i znowu sformatowałem komputer i powgrywałem wszystkie sterowniki po kolei, bo wczesniej jakoś chyba wszystkich nie odinstalowałem. Lecz nic to za bardzo nie zmieniło. Chociaż są momenty bardzo rzadkie kiedy chwilę chodzi normalnie (nie muli, kopiuje). Poza tym bez zmian. Aha i jeszcze jedno jak to mam starą wersje? Ściągnąłem przecież ze strony producenta najnowszą. Zapomniałem kliknąć w pokaż procesy wszystkich użytkowników, ale po kliknięciu i tak się nic nie zmienia. Menadżer zadań po formacie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1f446558ca3f54f.html Edytowane 22 Marca 2011 przez bartek89908 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...