Skocz do zawartości
bartek89908

Nie mogę kopiować plików i tekstu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam taki problem: od tygodnia system Windows XP strasznie mi muli i nie da się kopiować plików, ani tekstu w edytorach. Ale najgorsze to to, że tak się wszystko tnie... nie da się niczego zrobić na komputerze. I strzałka mruga jak niestykająca żarówka. Znalazłem ten temat:

http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnienia-f23/Nie-Moge-Kopiowac-Plikow-t241585.html
ale tu właścicielowi pomógł format, a mi nic nie pomaga. Próbowałem formatować (z 3x), instalować inne systemy (Vista, 7) - na wszystkich jest to samo. Próbowałem skanować dysk HDDTune (pod względem bad sektorów), MEMTESTem nie wykrywają żadnych błędów, a problem jest. Lapek (Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3515) co prawda już trochę ma, ale ma jeszcze przyzwoite parametry (2GB RAM, 80GB HDD, 2GHZ PROCEK). Problem się zaczął bez żadnego powodu (przy normalnym przeglądaniu neta). Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Bardzo proszę o pomoc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie faktycznie to to samo ale sprawdzić dla pewności nigdy nie zaszkodzi w sumie ( lepszym rozwiązaniem może być skan narzędziem diagnostycznym producenta no a jeśli nic nie wykryje to może jakiegoś syfa złapałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co bym sprawdził:

1. Odpal jakiegoś linuxa z live cd i zobacz jak się sysem zachowuje.

2. Możesz spróbować założyć partycję od nowa i odpalić pełne formatowanie (nie szybkie).

edit: ogólnie wygląda to na jakiś problem z odczytem danych. Dziwne też jest to że podczas testu masz zużycie procka na poziomie 60%.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zainstalowałem linuxa i rzeczywiście wszystko było dobrze :blink: Z tym, że ja na linuxie to kompletnie nic nie umiem nawet głupiej przeglądarki zainstalować :(

2. Próbowalem juz wczesniej wlasnie zalozyc jedną partycje, ktorą normalnie sformatowalem bez zmian.

3. Moje użycie procesora to od jakiegoś czasu właśnie (od roku) jest prawie zawsze 100%, ale to jest już od ponad roku tak, a ten problem jest od tygodnia.

4. Odinstalowałem to wszystko, ale po ponownym uruchomieniu komputera kreator instalowania nowego sprzętu zainstalował to wszystko na nowo :?

Oczywiście problem nadal jest :-|

Link z OTLa w załączniku.OTL.Txt

Edytowane przez bartek89908

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Więc trzeba się szkolić. Poza tym mamy winnego: system lub programy w nim zainstalowane.

3. 100% użycie procesora to też nie jest norma - winny jest gdzieś w systemie.

4. Tak miało być - miało się samo od nowa zainstalować. Tylko w większości wypadków taka operacja rozwiązuje problem. Jeśli tutaj nie pomogło, to być może winny jest jakiś program nie będący częścią systemu.

Do zrobienia:

1. Zainstaluj antywirusa AVG 2011 (personal, czyli wersja darmowa) i przeskanuj całego kompa - usuń/wylecz wszystko co znajdzie.

2. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory (bootwalny CD/pendrive).

3. Jeśli chłodzenie działa cały czas na pełnych obrotach, to trzeba przeczyścić sprzęt z kurzu. Może pomóc sprężone powietrze lub rozkręcenie sprzętu. Jeśli sprzęt jest na gwarancji, to nie rozkręcaj go sam.

4. Pobierz ze strony producenta najnowsze sterowniki. Następnie odinstaluj wszystkie programy i sterowniki i zainstaluj sterowniki od nowa. Pamiętaj, że najpierw instalujemy sterowniki chipsetu/płyty głównej. Potem dźwięk/sieciówkę i inne. Grafikę zostawiamy na koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wiem :rolleyes: Ale czemu wczesniej wszystko bylo ok? I po co mam skanowac system skoro przeciez byl formatowany?

3. 100% użycie procesora to też nie jest norma - ale wczesniej bylo 100 i tego nie bylo

4. Aha

Do zrobienia:

1. Hmm no dobrze tylko nie wiem jaki jest sens skoro byl format.

2. Sprawdzalem MEMTESTem, ale zaraz sprawdze goldmem jeszcze.

3. Juz to zrobilem wczoraj (kurzu rzeczywiście bylo sporo :wink: ) Gwarancje stracil z 4 lata temu :wink:

4. O wlasnie a ja robilem wszystko na odwrot grafike in stalowalem pierwsza. Zaraz to zrobie tylko zastanawiam sie czy nie latwiej mi bedzie zrobic format niz to odinstalowywac wszystko :rolleyes:

Bardzo dziekuje za pomoc. Zaraz to wszystko wykonam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz dysków w kompie?

Ile masz partycji?

Formatowałeś wszystkie partycje?

Wystarczy jeden syf na pendrive, innej partycji i tylko zakończysz instalację i masz już stare chwilkę po instalacji OS.

I po co mam skanowac system skoro przeciez byl formatowany?

Po do aby naprawić złoma. Jak chcesz aby forum Ci pomogło to wykonujesz wszystkie zalecenia "pomocnika" a nie tylko te które Ci się podobają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak: po wgraniu w prawidłowej kolejności sterowników już można kopiować tekst ale nadal wszystko muli i mruga kursor. Włączę ściąganie tego avg (na mojej przepustowości to trochę potrwa). A GOLDMEMem przeskanuje jutro. Wiem dziękuję za pomoc :)

Edit:

Kopiować sie da ale tylko czasami. Raz mozna raz nie.

Edit2:

Po zainstalowaniu 'poprawnie' tych sterow sa rowniez momenty ze komputer dziala normalnie, lecz te momenty niestety sa rzadnie (co okolo 20min) i krotkie (jakies pol minuty). Nie wiem czy to jest istotne ale wole wspomniec.

(Antwir sie sciaga)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzieje się tak zaraz po zainstalowaniu windowsa czy dopiero po instalacji sterowników?

Może być jakiś problem ze sprzętem, dlatego tak reaguje.

Domyślam się że wszystkie karty rozszerzeń masz wyciągnięte?

Spróbuj jeszcze zresetować bios, następnie musiałbyś sprawdzić na innym dysku twardym.

Jeżeli chodzi o linuxa to musisz ściągnąć np. ubuntu i odpalić z płyty, nie instalować :)

Wtedy rzeczy typu przeglądarka są dostępne od razu.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d:\autorun.inf raczej nie odnosi się do płyty CD, więc masz robaka, który sam odpala się na czystym systemie, więc format nic nie da - trzeba pozbyć się robaka.

Oczywiście jest opcja, że autorun.inf odnosi się do ustawienia ikony dysku, ale wątpię ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d:\autorun.inf raczej nie odnosi się do płyty CD

A jednak:

Drive C: | 74,52 Gb Total Space | 70,40 Gb Free Space | 94,46% Space Free | Partition Type: NTFS

Drive D: | 606,06 Mb Total Space | 0,00 Mb Free Space | 0,00% Space Free | Partition Type: CDFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Masz starą wersję AVG, która ma kilka zbędnych procesów.

2. W Sieci znalazłem opinie, że czasami VTTimer.exe może sprawiać problemy - spróbuj go wyłączyć. Podobnie ten drugi programik od S3.

3. 2 procesy nie zmieściły się na liście i chętnie bym zobaczył - chyba, że to firefox.exe i plugin-contener.exe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mnie podkusiło i znowu sformatowałem komputer i powgrywałem wszystkie sterowniki po kolei, bo wczesniej jakoś chyba wszystkich nie odinstalowałem. Lecz nic to za bardzo nie zmieniło. Chociaż są momenty bardzo rzadkie kiedy chwilę chodzi normalnie (nie muli, kopiuje). Poza tym bez zmian. Aha i jeszcze jedno jak to mam starą wersje? Ściągnąłem przecież ze strony producenta najnowszą. Zapomniałem kliknąć w pokaż procesy wszystkich użytkowników, ale po kliknięciu i tak się nic nie zmienia.

Menadżer zadań po formacie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1f446558ca3f54f.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi