gbz83 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Witam, proszę o pomoc w rozdzieleniu neostrady na dwa domy, gdzie odległość jest za duża by korzystać z wi-fi, oraz nie chce ciągnąć kabla z jednego domu do drugiego... gniazdko telefoniczne i telefon z tp mam w domu nr.2, ale kilkadziesiąt metrów wcześniej, rozdzieliłem kabel i pociągnąłem do domu nr.1 i mam tam podłączony do liveboxa. W domu nr.1 internet na liveboxie działa jak należy, ale chciałbym internet również w domu nr.2, więc kupiłem modem tp-link adsl, podłączyłem pod gniazdko tp w domu nr.2, ale nie świeci się dioda adsl na modemie;/(mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo) czy jest to możliwe, że livebox, zabiera cały sygnał neostrady?, czy muszę tylko pozmieniać ustawienia na modemach? proszę o pomoc! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 I wydaję Ci się, że dwa rutery naraz będą jednocześnie zalogowane do sieci tpsy? heh :) tak tego nie zrobisz - ethernet z jakimś wzmacniaczem po drodze lub wlan reapeter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gbz83 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 a nie ma wyjścia aby nic nie dokupować? np przy gniazdku w domu nr.2 zostawić liveboxa i od niego pociągnąć kabel do domu nr.1 i podłączyć do drugiego modemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 a nie ma wyjścia aby nic nie dokupować? np przy gniazdku w domu nr.2 zostawić liveboxa i od niego pociągnąć kabel do domu nr.1 i podłączyć do drugiego modemu? x-P ... obawiam się że nie można na jednej linii analogowej połączyć się jednocześnie kilkoma modemami ADSL. Swoją drogą dziwne że nie widzisz problemu w ciągnięciu kabla telefonicznego, a skrętka to już problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w rozdzieleniu neostrady na dwa domy, gdzie odległość jest za duża by korzystać z wi-fi, oraz nie chce ciągnąć kabla z jednego domu do drugiego... gniazdko telefoniczne i telefon z tp mam w domu nr.2, ale kilkadziesiąt metrów wcześniej, rozdzieliłem kabel i pociągnąłem do domu nr.1 i mam tam podłączony do liveboxa. W domu nr.1 internet na liveboxie działa jak należy, ale chciałbym internet również w domu nr.2, więc kupiłem modem tp-link adsl, podłączyłem pod gniazdko tp w domu nr.2, ale nie świeci się dioda adsl na modemie;/(mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo) czy jest to możliwe, że livebox, zabiera cały sygnał neostrady?, czy muszę tylko pozmieniać ustawienia na modemach? proszę o pomoc! Pozdrawiam Odległość na wifi za duża ? Setki czy tysiące km dzielą te dwa domy... ;) - podaj model tego TP-Linka - jaka odległość między tymi dwoma budynkami - oba budynki się widzą bez przeszkód terenowych typu drzewa, inne budynki ? Edytowane 21 Marca 2011 przez Wreq 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gbz83 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Odległość na wifi za duża ? Setki czy tysiące km dzielą te dwa domy... ;) - podaj model tego TP-Linka - jaka odległość między tymi dwoma budynkami - oba budynki się widzą bez przeszkód terenowych typu drzewa, inne budynki ? na liveboxie się nie widzą... odległość około 400m, przeszkody to 1 ściana w jednym domu i 2 ściany w drugim. może od razu zamienić liveboxa na ten modem tp-link, i może wtedy zadziała, tylko, wtedy muszę kupić do drugiego kompa w drugim domu odbiornik bezprzewodowej sieci;/ myślałem że da się jakoś zrobić, bez kolejnych zakupów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) na liveboxie się nie widzą... odległość około 400m, przeszkody to 1 ściana w jednym domu i 2 ściany w drugim. może od razu zamienić liveboxa na ten modem tp-link, i może wtedy zadziała, tylko, wtedy muszę kupić do drugiego kompa w drugim domu odbiornik bezprzewodowej sieci;/ myślałem że da się jakoś zrobić, bez kolejnych zakupów... Model TP-Linka podaj... w tym drugim domu rozumiem, że chcesz stacjonarnego kompa podpiąć ? PS. Chodzi o przeszkody MIĘDZY domami - czyli drzewa, krzewy, itp... Edytowane 21 Marca 2011 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gbz83 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) TP-Link TD-W8901G pomiedzy domami pusta przestrzeń... może być , że ten TP-Link będzie miał wiekszy zasięg od Liveboxa? Edytowane 21 Marca 2011 przez gbz83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) TP-Link TD-W8901G pomiedzy domami pusta przestrzeń... może być , że ten TP-Link będzie miał wiekszy zasięg od Liveboxa? Będzie miał większy zasięg... Do drugiego budynku: TP-LINK WN422G lub TP-LINK TL-WN350GD (tylko koniecznie wersja GD bo ma odkręcaną antenę, wersja G ma na stałe), oraz panelik który wystawisz na zewnątrz budynku: INTERLINE Panel 8dBi... Powinno wystarczyć... Edytowane 21 Marca 2011 przez Wreq 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gbz83 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Będzie miał większy zasięg... Do drugiego budynku: TP-LINK WN422G lub TP-LINK TL-WN350GD (tylko koniecznie wersja GD bo ma odkręcaną antenę, wersja G ma na stałe), oraz panelik który wystawisz na zewnątrz budynku: INTERLINE Panel 8dBi... Powinno wystarczyć... Dzięki wielkie... zamawiam już TP-LINK WN422G i zobaczymy czy zadziała:) a liveboxa wywalam i podłącze tego tp-linka, skoro lepszy! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...