Kyle Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Rozwiązanie z kieszenią hot swap jest interesujące. Ma zalety np.: + nie ma ryzyka obniżenia transferu (elektroniką kieszeni USB, czy wręcz samym interface'm USB) + nie ma ryzyka jakiegoś ograniczenia pojemności (ktoś tu pisał o kieszeni z barierą 1,5 TB) Ma też wady: - ciężko upchnąć w notebook'u ;) - elektronika na wierzchu zwiększa ryzyko uszkodzenia elektrostatycznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naten Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Kieszeń hot-swap może i jest interesujące, ale nie w tej sytuacji Chyba bardziej przedatna będzie, gdy się chce często coś kopiować z 1 kompa na wiele różnych dysków i to bez wyłączania tego kompa no i problematyczna kwestia przechowywania nieosłoniętego dysku W sytuacji, gdy szukam rozwiązania na archiwum - sporadycznie podłączanego - już lepszym rozwiązaniem byłby dysk w kieszeni wysuwanej, ale to by pasowało tylko do tego 1 kompa a najlepszym rozwiązaniem jest dysk zewnętrzny na USB, eSata lub FireWire (prędkość transmisji danych z kompa na dysk nie jest aż tak ważna - czy na kopię zapasową poświęcę 10 czy 20 minut, to pikuś!) dotychczas skłaniałem się do obudowy 2-dyskowej pracującej w RAID-1 (koszt ok. 800-900 PLN) no ale ok. 350PLN można dostać dysk zewnętrzny 2TB Seagate to mniej więcej tyle, ile kosztuje sam dysk + kieszeń hot-swap lub zwykła do "singlowych" rozwiązań nie mam zaufania a na "dubletowe" - kasy (przynajmniej na razie ;)) będzie kasa - wchodzę w Wellanda 580J (może do tego czasu zrobią go na USB 3.0?) + 2x2TB Seagate Rozwiązanie z kieszenią hot swap jest interesujące. Ma zalety np.: + nie ma ryzyka obniżenia transferu (elektroniką kieszeni USB, czy wręcz samym interface'm USB) + nie ma ryzyka jakiegoś ograniczenia pojemności (ktoś tu pisał o kieszeni z barierą 1,5 TB) Ma też wady: - ciężko upchnąć w notebook'u ;) - elektronika na wierzchu zwiększa ryzyko uszkodzenia elektrostatycznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie zaproponował backupu online... ;) Fakt, może to mało wygodne, ale... W dobie 100Mbit łączy oferowanych przez sieci kablowe (UPC czy Aster) to nie jest taki duży problem ściągnąć dane jeśli są potrzebne. Koszty powinny wyjść mniejsze niż w przypadku 2x dysk + obudowa, a za bezpieczeństwo danych odpowiada firma. Myślę, że DOBRA firma (trzymająca kopie danych klientów w kilku miejscach) zapewni lepszą ochronę niż domowy backup. Na upartego można to połączyć: backup online i na dysku (podpinanym sporadycznie w celu aktualizacji). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Problemem może być upload, a właściwie jego prędkość. Jeżeli będzie to rzadko zachodzący proces, zawsze takie rozwiązanie można rozważyć :). Ciekawa wydała mi się propozycja z pancerną teczką i sejfem :lol:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naten Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 Zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie zaproponował backupu online... ;) Fakt, może to mało wygodne, ale... W dobie 100Mbit łączy oferowanych przez sieci kablowe (UPC czy Aster) to nie jest taki duży problem ściągnąć dane jeśli są potrzebne. Koszty powinny wyjść mniejsze niż w przypadku 2x dysk + obudowa, a za bezpieczeństwo danych odpowiada firma. Myślę, że DOBRA firma (trzymająca kopie danych klientów w kilku miejscach) zapewni lepszą ochronę niż domowy backup. Na upartego można to połączyć: backup online i na dysku (podpinanym sporadycznie w celu aktualizacji). Backup online to niezbyt ciekawa (cenowo) propozycja: przykładowo ->klik-> ceny Komputronika Poza tym problemy ze zwłaszcza uploadem (ile czasu zajmie wysłanie 150 GB przy łączu UPC 25 Mb/s ??? godziny? dni?). No i żeby z tego korzystać - trzeba mieć neta. To pieśń przyszłości. Inna sprawa, że nieograniczone konto na 3 lata (TYLKO NA 3 LATA!!!) kosztuje ok. 75% tego, co trzeba wyłożyć na "dyskowe" archiwum. Rachunek więc prosty - online przegrywa. Co do walizki i sejfu - pomysł na wesło :razz: a na poważnie - dla zainteresowanych podobnym rozwiązaniem są skrytki bankowe B-) Wyjdzie taniej i pewniej Tak na marginesie: ja szukam rozwiązania bezpiecznego przechowywania zdjęć i filmików prywatnych, a ciekaw jestem ile firm idzie "na żywioł" i swoje dane trzyma na 1 kompie :blink: :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dran00 Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) Naten nie wiem czemu, wedlug Ciebie kieszen hot swap mialaby sie sprawdzac tylko przy kopiowaniu z jednego kompa na wiele dyskow? Co za roznica, czy podlaczasz dysk po usb czy wsuwasz go do kieszeni? Przechowywanie dysku? Kazdy dysk jaki kupowalem zawsze byl w plastikowym pudelku i w nich wlasnie je przechowuje. Przeciez w obudowie tez dyski maja elektronike na wierzchu, a nie jest to zadne hermetycznie zamkniete srodowisko, wrecz przeciwnie. Moze i cena kieszeni + dysku to tyle samo co dysku zewnetrznego, ale czy myslales o tym, ze danych przybywa i dyskow moze przybywac rowniez? :) Wtedy juz cena jest po stronie kieszeni+dyski. Ja sobie z gory odpuscilem NAS i wszelkie rozwiazania, w ktorych dyski sa "stale" podlaczone i pracuja, bo predzej czy pozniej padna. Jesli jestes przekonany, ze Tobie wystarczy jeden, to faktycznie kup po prostu dysk zewnetrzny i tyle. Co do zywotnosci, to nikt Ci nie zagwarantuje, ze dysk nie padnie, jakiego bys nie kupil, to i tak bedzie kwestia egzemplarza i warunkow uzytkowania. Ja wychodze z zalozenia, ze za pare lat i tak bede przerzucal dane na cos innego, nie planuje przeciez trzymac ich na jednym dysku przez 10 lat :) Edytowane 9 Maja 2011 przez Dran00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Przechowywanie dysku? Kazdy dysk jaki kupowalem zawsze byl w plastikowym pudelku i w nich wlasnie je przechowuje. Przeciez w obudowie tez dyski maja elektronike na wierzchu, a nie jest to zadne hermetycznie zamkniete srodowisko, wrecz przeciwnie. Ja ostatnio dostaję dyski w samym woreczku. A co do reszty ... kiedy dysk jest w kieszeni to nie dotkniesz przypadkowo elektroniki, a jak go wyciągasz z pudełka to jest jakieś ryzyko. Moze i cena kieszeni + dysku to tyle samo co dysku zewnetrznego, ale czy myslales o tym, ze danych przybywa i dyskow moze przybywac rowniez? :) Nie wiem jak kolega, ale ja nie zakładam, że dysków będzie mi przybywać. Jeśli 2 TB zacznie się wyczerpywać, to wymienię go na większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witam, podpinam się do tematu - ostatnio padł mi mój przenośny WD 2,5 cala i 1TB danych poszło w niebyt (na szczęście większość zdjęć miało kopie) dlatego teraz myślę o stabilnym 3,5 cala - celem jest kieszeń z dyskiem 3,5 i dlatego też mam pytanie - gotowe rozwiązanie czy oddzielnie dysk i kieszeń - poszukiwana pojemność to 1,5 -2TB jeśli sam dysk to myślałem o jednym z 3ch: http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/dyski-twarde,k134/dyski-sata-3-5-cala,l135/seagate-2000gb-sataiii-64mb-st2000dl003,p27728.html tu mam obawy - bo ostatnio ta firma nie jest rewelacyjna... http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/dyski-twarde,k134/dyski-sata-3-5-cala,l135/western-digital-2000gb-caviar-wd20ears-64mb-sata300,p30391.html -ostatnio padł mi wd dlatego trochę nie pewnie do tego podchodzę... http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/dyski-twarde,k134/dyski-sata-3-5-cala,l135/samsung-2000gb-3-5-sataii-ncq-32mb-hd204ui,p23857.html - wygląda że całkiem niezła opcja - ale nie znam nowych modeli samsunga. z gotowych rozwiązań wpadły mi 3 w oko: http://www.komputronik.pl/product/117499/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Seagate_Expansion_2TB_USB_2_0.html - jak wspomniałem - sporo przeczytałem negatywnych opini... http://www.komputronik.pl/product/112155/Laptopy/Akcesoria_do_laptopow_i_netbookow/WD_Elements_Desktop_2TB_USB_2_0.html - podobny padl ale cena atrakcyjna... http://www.komputronik.pl/product/109921/Laptopy/Akcesoria_do_laptopow_i_netbookow/WD_Elements_Desktop_1_5TB_USB_2_0.html - najlepsza cena za 1gb... Dodam że wolałbym kupić lokalnie ale nie jest to wymóg (sklepy z których podałem ceny są w moim mieście) jeśli oddzielnie dysk i kieszeń - to jaką kieszeń polecacie (nie zależy mi na esata - USB 2.0 wystarczy) - dysk będzie podłączany do kompa i HDD playera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Nie czekasz na modele z 1TB talerzami? ... swoją drogą kiedy one będą wreszcie na półkach sklepowych? ... bo cierpliwość mi się kończy :ph34r: Ja dla siebie wybrałem wersję kieszeń (USB3) + dysk (łatwiej w przypadku awarii). ps. Na USB 2 nie osiągniesz praktycznie nawet 60 MB/s - wbrew pozorom przy przerzucaniu większej ilości danych nawet te 60 MB/s to jest dosyć wolno. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 nie mam ani w kompie ani w odtwarzaczu HDD usb3 - tak więc nie wiele mi to by dału - jeśli zależało by mi na prędkości - to brałbym usb2/sata ale stwierdzilem ze to nie potrzebne - moze jakbym kupował dysk i kieszeń oddzielnie ale jeśli gotowe rozwiązanie to 2.0 styknie (jak pracuje na kompie to moze mi się 2-3 h kopiować w tle) - co do dysków 1Tb - i tak nie uzyskam jakichś zabujczych transferów wiec nie widzę sensu w czekaniu - pozatym magazyn nie musi być szybki - ma byc trwały i pojemny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...