Skocz do zawartości
geex

Doradźcie proszę, przymierzam się do 1155, ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Chciałbym kupić przyszłościową konfigurację...

Przymierzam się do kupna płyty głównej z gniazdem LGA 1155, ale jak widzę to co wyrabia Intel,

to mnie krew zalewa...

Mam na myśli mnogość gniazd LGA 1156 i LGA 1366, LGA 1155 i niedługo ma być LGA 2011. WTF?!!

Wobec tego, nie istnieje przyszłościowa konfiguracja. Jak dziś kupię słaby procesor pod

1155, to za rok nie będzie mi się opłacało kupować nowego procka tylko nową płytę.

Aktualnie mam 775 i przymierzam się do kupna najmocniejszego C2D E8600, ale jego cena jest porażająca,

za używany egzemplarz około 500 PLN.

Co sądzicie ? Kupować C2D E8600, kupić mobo na 1155 czy może mobo AMD ?

Czy istnieje opcja, aby mieć szybki (nie najszybszy) procesor i nie pompować

ogromu kasy hamerykańskim koncernom ?

Dodam, że jeszcze chcę dołożyć pamięci. Ceny DDR2 w porównaniu do DDR3 to kolejny szok :P

Pozdrawiam,

Geex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz pod pojęciem przyszłościowa? Co robisz obecnie z komputerem i co zamierzasz na nim robić w przyszłości?

Dokładanie do platformy 775 i DDR2 moim zdaniem nie bardzo ma już sens. Sam jadę na E8200. Wielokrotnie myślałem o jakiejś podmianie, a w końcu zadecydowałem, że nie ma co inwestować w komponenty tylko trzeba do tematu podejść bardziej całościowo za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LGA 2011 to jest odpowiednik LGA1366

LGA 2155 to jest odpowiednik LGA1156

Jeżeli tak myślisz o przyszłości to poczekaj do premiery Buldożerów, bowiem Wyjdzie AM3+ a jak narazie AMD robi jedną podstawkę na kilka procków(jak się mylę to mnie poprawcie) więc jak buldożery będą dobre to kupisz płytę AM3+ i procka wymienisz w przyszłości kilka razy(jeżeli AMD zrobi tak jak to było z AM2 czyli jak się nie mylę to była ona na rynku trochę czasu i kilka procków na niej bylo)

Jeżeli jeszcze bardziej myślisz o przyszłości z INTELEM to poczekaj aż wyjdą jeszcze nowsze podstawki(nowsze niż 2011 który dopiero wyjdzie :]), a patrząc jak intel postępuje to będzie to pewnie niedługo po premierze LGA 2011 ;D

Jeżeli chcesz już teraz lub za niedługo wymienić komputer to kup Sandy Brige i po problemie, w przyszłości martwiłbym się bardziej o grafikę bo co chwila nowe bardziej wymagające gry, a jak wyjdą nowe konsole i według zapowiedzi twórców unreal engine jego czwarta wersja pojawi się wraz z nimi i ma być cud, miód i orzeszki więc zarżnie komputery swymi wymaganiami(chyba że jak zwykle to bajka na dobranoc, choć wątpię by spartolili UE4)

Edytowane przez midway
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój z tym przyszłościowymi płytami, platformami.

Kupuje się to na co Cię stać, co jest Ci potrzebne.

Co z tego że na am2 można włożyć wiele procesorów jeśli wczesne płyty albo ich nie obsługują albo w najlepszym wypadku ograniczają wydajność?

Masz bardzo przyszłościową platformę jeśli popatrzeć z perspektywy momentu zakupu. I co z tego? Mimo że możesz wymienić procesor to jest to nieopłacalne albo nie daje spodziewanego skoku wydajności.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałem AM2 jako przykład że amd robi podstawke i procek wejdzie, ale czy zadziała to już inna bajka :D

Jeżeli chciałbyś mieć naprawdę przyszłościową konfigurację to się nie łudź, bowiem tak to nigdy byś nie kupił komputera, prosty przykład, wyszło LGA 1156, to intel zapowiadał LGA 1155, wyszło LGA 1155 intel zapowiada LGA 2011 i tak w kółko ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1155 na P67/H67 pójdą IvyBridge, które premierę będą miały jakoś za niecały rok. Intel zmienił swoje stanowisko po aferze z chipsetami. Także śmiało bierz jakiegoś taniego SandyBridge, później wymienisz na lepszego IB ;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Wybór padł na architekturę 1155, przymierzam się do kupna płyty głównej Asus, któryś z modeli P8P67. Nie jestem natomiast w temacie, jak ta seria ma się do tzw. "wpadki Intela" z wadliwymi chipsetami. Czy nowy model w sklepie posiada tę wadę, można jakoś je odróżnić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, faktycznie większość płyt w sklepach ma rewizję 3 (albo B3).

Mam jeszcze pytanie odnośnie dobrej płyty głównej, czy do kwoty 600 PLN

istnieje inna dobra i stabilna płyta główna (do podkręcania również dobra).

Gigabyte ? Asus ?

Będę wdzięczny za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie dominuje Asrock Pro3 lub Extreme4. Reszta jest odpowiednio drozsza niestety, trzeba poczekac az ceny sie unormuja. Wtedy mozna rozpatrzyc Gigabyte'a UD4 lub Asusa wersje zwykla.

Msi odradzam, no chyba ze nie potrzebujesz opcji offset. Cene maja OK(gd55/65)

@ tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P8P67 bez żadnych dopisków typu PRO, EVO.

Właśnie, to taką można kupić za około 550-600 PLN. Bo @Popiół napisał, że

w cenie do 600 PLN to tylko Asrock.

Polecacie P8P67 ? A może któryś model tej płyty polecacie ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LGA 2011 to jest odpowiednik LGA1366

LGA 2155 to jest odpowiednik LGA1156

Jeżeli tak myślisz o przyszłości to poczekaj do premiery Buldożerów, bowiem Wyjdzie AM3+ a jak narazie AMD robi jedną podstawkę na kilka procków(jak się mylę to mnie poprawcie) więc jak buldożery będą dobre to kupisz płytę AM3+ i procka wymienisz w przyszłości kilka razy(jeżeli AMD zrobi tak jak to było z AM2 czyli jak się nie mylę to była ona na rynku trochę czasu i kilka procków na niej bylo)

Z duzym prawdopodobienstwem g... wymienisz bo nastepna generacja Bulldozerow bedzie juz miala wbudowane karty graficzne w procesor, wiec wymusi przejscie na sockety LGA i dolozenie znacznej liczby nozek.

edit: po taniosci moglbys zmienic proca na uzywke q6600 po podkreceniu na 3000+ powinien starczy do prawie wszystkiego.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi