Skocz do zawartości
Asterixs

Internet przestał działać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam neta z Bredband2, mój kabel łączy się z puszką w ścianie a puszka leci do routera gdzie nie mam dostępu.

Net działał mi ponad 2 miesiące i od wczoraj już nie działa, wyskakuje komunikat że nie można pobrać ip. Zainstalowałem system na drugim dysku i o dziwo net odrazu odpalił, tak więc coś muszę mieć z systemem, magikiem nie jestem i bez waszej pomocy tego nie zrobię, jeżeli potrzebne są jakieś logi to mogę wrzucić, tylko powiedzieć jakie. Zależy mi mieć neta na starym systemie, mam tam dużo instalek i prac. Wcześniej miałem w centrum sieci mój komputer-sieć domowa-internet, po uruchomieniu komputera net zniknął i zamiast sieci domowej pojawiła się sieć publiczna(ławeczka) z brakiem dostępu do neta. Próbowałem zmienić na sieć domową ale wyskoczył komunikat że nie mogę stworzyć sieci domowej (żadnej innej wskazówki nie było), o co tu chodzi ? W karcie sieciowej ip było ustawione automatycznie, próbowałem zrobić ręcznie, zaczęło wysyłać pakiety, ale nie pobierało. Resetowałem wszystkie usługi, wyłączałem firewala, wyłaczyłem antywira i nic. System to win7 home.64bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem kilka fotek tego co robiłem.

Na drugim dysku po zainstalowaniu czystego windowsa wygląda to tak jak ponizej, tak wyglądało to jeszcze wczoraj na starym systemie i chciał bym aby to tak wyglądało.

Dołączona grafika

Tak wygląda to teraz na starym systemie po resecie kompa, nie mam możliwości samemu utworzenia grupy domowej, automatycznie pojawia się ławeczka. Czyli na automatycznych ustawieniach.

Dołączona grafika

Po kliknięciu w krzyżyk na kabelku włącza się rozwiązywanie problemów, zakończenie testu wygląda następująco.

Dołączona grafika

i po kliknięciu pomiń ten krok wyskakuje definitywnie takie zakończenie, no bo nie miałem możliwości zresetowania routera gdyż mam puszke w ścianie a router nawet nie wiem gdzie sie znajduje.

Dołączona grafika

Podejrzałem na nowym systemie adres ip, bramke, dns, wszystkie parametry wpisałem ręcznie w starym systemie.

Dołączona grafika

No i pojawia mi się coś takiego, ale net dalej nie działa. Tak samo wygląda to na nowym systemie i wyglądało na starym systemie.

Dołączona grafika

Klikam na zobacz pełną mapę i widzę coś takiego niepokojącego ?

Dołączona grafika

Na koniec kliknąłem w rozwiazywanie problemów, niestety, nadal problemy.

Dołączona grafika

Nie mam pomysłów, na pewno bym się ucieszył gdyby ktoś znał się na tym jak prawdziwy profesjonalista w konfiguracji sieci.

Wszystkie windosowskie firewalle wyłączyłem, odinstalowałem dodatkowy firewal, mam jeszcze normana antywirus i firewall w jednym, jest to pakiet działający tylko online i tylko online można go zainstalować tak jak i odinstalować, ten pakiet miałem wykupiony z internetem, do dziś byłem z tego zadowolony, czasami musiałem wyłączać normana bo mnie wkurzało jego blokowanie przy każdej operacji. Zainstalowałem ten pakiet na nowym systemie z taką samą konfiguracją i net działa, tak więc myślę że to nie jego wina.

W cmd też próbowałem odnawiania ip. próbowałem wszystkie podstawowe komendy, no i nic.

EDIT...

Panowie, dziękuję pięknie za udzielenie się w temacie. Problem został rozwiązany. Podłączyłem telefon pod kompa na starym systemie i skonfigurowałem sobie neta, dzięki temu mogłem odinstalować normana, program antywirusowy z firewallem, po ponownym uruchomieniu komputera moim oczom ukazał się sprawny internet. Chyba zrezygnuję sz pakietu normana i zainstaluję coś za free, bo po co mi taki pakiet który nie działa bez internetu :) Szwedzkie cwaniactwo.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi