Skocz do zawartości
hardy99

Dobra obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku lat mam Modecoma Step 207, który po pewnych przeróbkach nawet nie jest taką złą obudową :). Ale postanowiłem w końcu zmienić go na coś sensowniejszego. Najpierw pomyślałem nad jakimś CM Elite serii 3x0 lub 430, ale nie są to zbyt wybitne obudowy i stwierdziłem, że jednak dołożę parę groszy do czegoś lepszego. W necie bardzo polecany jest Silentium Gladius 800, ale oglądałem go i blacha nie jest zbyt gruba, a i wykonanie pierwszej klasy to nie jest (śmiem twierdzić, że CM Elite 430 ma nie gorszę, a może nawet lepsze). No to pokazali mi CM HAF X - no tu nie ma się do czego przyczepić, świetna obudowa, tylko ta cena - ponad 650 zł za obudowę to ja nie dam. Schodząc na ziemię zobaczyłem dwie obudowy nad którymi teraz się poważnie zastanawiam:

CM 690 II Lite

CM HAF 912 Plus

Obie są za 300 zł i wydaje się, ze mają wszystko co potrzeba w dobrej obudowie. Problem polega na tym, że nie wiem na którą się zdecydować :). W przypadku HAF-a zastanawiam się nad głośnością 200 mm wentylatora z przodu, bo cisza jest dla mnie bardzo ważna. 690 II to wersja Lite bardzo polecanej wersji Advanced od której za bardzo się nie różni.

A może coś innego z tego sklepu do maksymalnie 300 zł ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani jedna ani druga jakas wybitnie cicha nie bedzie bo obie sa otwarte i maja mase powierzchni gdzie od srodka oddziela cie tylko mesh.

Jak chcesz wyciszac to zastanow sie nad Fractalem albo Ravenem 2 (ale to juz pojka cenowa jak Haf X)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Michaelius

Weź pod uwagę, ze ja używam obecnie Modecoma Step 207 po pewnych przeróbkach :). Tak jak napisałem, nie dam za obudowę więcej niż 300 zł i pytam jaka za te pieniądze będzie najlepsza (cicha, dobrze wentylowana i nie będzie wpadać w wibracje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. W przypadku HAF-a zastanawiam się nad głośnością 200 mm wentylatora z przodu, bo cisza jest dla mnie bardzo ważna.

miałem kiedyś 932 - i o ile pamiętam wymontowałem tylko boczny ( o ile był) a reszta była bardzo fajna na 5V.Miałem wodne, o ile pamiętam te wentyle nie były szczególnie głośniejsze od SilentiumPC Zephyr 120, choć Na 12V to był niezły wiaterek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Lancool nawet mi się podoba. Szkoda, że nie ma możliwości podłączenia napędu 3.5, bo mam czytnik kart pamięci na 3.5 cala, ale najwyżej kupie inny. A jak z cyrkulacją powietrza w niej ? Bo widzę, ze nie ma otworów wentylacyjnych z boku na wysokości karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby były otwory, to by było głośniej ;), cyrkulacja bardo dobrze pomyslana, zasilacz prawie całkowicie odizolowany od reszty obudowy (pobiera powietrze spod obudowy, i wypycha z tyłu), przód cały w otworach z filtrami przeciwkurzowymi, góra to dziurawy grzbiet przez które ucieka gorące powietrze(można zamontować dodatkowe 2x140mm dla lepszego efektu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

żeby nie zakładać nowego tematu to napisze tutaj poszukuje obudowy o podobnej cenie ale mam 2 dodatkowe wymagania

1. Mam chłodzenie Cooler Master V6 GT i warunkiem jest to żeby się mieścił, jest to dosyć wysokie chłodzenie ma 165 mm wysokości

2. Bardzo mi zależy na oknie w obudowie(nie jest konieczne ale dobrze by było mieć)

Obecnie mam Cooler Master Elite 335 i brakuje kilka milimetrów żeby zamknąć obudowę(taka trochę budżetówka).

Innymi słowy główne cechy

- wystarczająco szeroka aby zmieścić chłodzenie

- format płyty głównej ATX

- możliwość instalacji kilku dodatkowych wentylatorów 4-5 sztuk lub więcej (dobrze by było jakby 2 były już w zestawie)

- dobry przepływ powietrza

- wygłuszenie matami(niekonieczne jeśli nie będzie to się przemęczę i po następnej wypłacie dokupię maty)

- okno(na plus)

- jeśli będzie posiadała cable menagment to na plus(nie mam redundantnego zasilacza)

- cena między 200-300 zł

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jednak sam rozwiązałem problem wybrałem obudowę Xigmatek Midgard z oknem spełnia moje wymagania a co najważniejsze chłodzenie napewno się zmieści

Edytowane przez medive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi