Prolog Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Wysiadam. Składam sobie zestaw i już mi brakuje sił i pomysłów. O to konfiguracja AMD Phenom II x3 720 BE ASUS M4N68T-M 2x 1GB DDR3 OCZ 1333 CL6 Reaper XFX Radeon HD4870 512MB Seagate .12 500GB be quiet! Dark Power Pro 450W Benq G2222HDL Problem polega na tym że nic się po włączeniu nie działa. Włączam komputer i na ekranie nie dzieje się nic, czarno. Wentylatory się kręcą i dioda na płycie pali się na zielono. Wszystkie elementy to używki a więc poszła zworka clearCMOS - nic, drugi raz - nic. Bateryjka na 5 min - nic. Bez RAM - nic, jedna kość i różne kombinacje - nic. Bez grafiki (jest zintegrowana) - nic. Do XFX'a podłączany monitor do obu gniazd i nic. Ram. Więc tak, pamięci jako tako sprawdzone ale mam pytanie bo już sam nie wiem nic.. PC bez Ramu zadziała tj bez pamięci się włącza normalnie (w sensie że i tak się nic nie dzieje xD) a gdyby obie kości były uszkodzone to czym by się to objawiało? Monitor. Podpięty do innej skrzynki działa wyśmienicie, poza tym wszystko działa i teraz, pojawia się ekran Benq + brak podłączenia. Podłączam i brak sygnału. Czyli dobrze, a po włączeniu zasilania w PC już nie wywala komunikatu brak sygnału więc działa. Podłączany też monitor CRT na D-SUB (sprawny bo chodzi na innym PC nonstop) i było to samo tj brak obrazu ale sygnał jest - ponadto był podpięty pod mobo integre. Pytanie czy to coś zmienia że karta ma wyjścia DVI-I Dual Link a monitor wejście DVI-D Single Link? ... Procesor. Zakładamy że jest np spalony, to może skutkować brakiem obrazu? BIOS i w ogóle włączyłby się komputer? Płyta. I tu pojawią się moje wątpliwości bo jej nie mam jak sprawdzić. Ogólnie najlepiej byłoby złapać inny PC na AM3 i sobie posprawdzać ale nie mam jak. Czy to może być wina płyty? A może powinienem wując bateryjkę na dłużej? Przyznam że jestem osobą niepełnosprawną i nie zrobie wiele sam. Mam od tego ludzi ale zwykle to takie kołki którym muszę zwracać uwagę że to jest lewa strona a nie prawa albo "od 2 minut kręcisz nie w tą stronę..". Dlatego też męcze się z tym drugi tydzień. Nie tak dawno zrobiłem jedno pudło i zero kłopotów, a tutaj po prostu nie wiem co jest nie tak skoro monitor działa, karta działa, psu działa i dalej nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Pożycz od kogoś mniej wyżyłowane pamięci. Jeśli te pamięci mają w spd zapisane cl6, mogą nie wstawać na domyślnym napięciu, z tego co na szybko znalazłem, potrzebują 1,75V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) Myślałem nad tym. Na liście ich oczywiście nie ma ale wiadomo jakie są listy. Za to są Cruciale 1333 CL6 na 1,75V i OCZ'ty 1,8 nawet. Pozostaje więc pytanie czy bez RAMu BIOS wstaje :P Jeśli tak to odpakuje nówki GoodRamy 4GB i sprawdze ale jesli nawet bez RAMu powinien działać no to pamięci nie są winne. @edit Już wiem że bez RAMu na 99% nie startuje - tylko co to znaczy.. Bo u mnie "startuje" tudzież włącza się ale nic więcej z tego nie mam. No nic, sprawdze jak będę mógł te GoodRamy a was dalej proszę o pomysły. Ile bateryjka powinna być poza płytą w końcu? Instrukcja w sekundach wyraża clear zworką ale bateryjką nie, jedno zdanie jakieś tylko.. Edytowane 28 Marca 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Niestety bez ramu obrazu na ekranie nie zobaczysz i do biosu nie wejdziesz. Może kiedyś doczekamy się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) Tak offtopując - to właśnie głupia sprawa. Przecież BIOS nie potrzebuję ogromnej pamięci operacyjnej a przykładowo Twoja płyta posiada sideport (chyba) czyli RAM dla zintegrowanego GPU więc czemu by nie instalować odrobiny pamięci dla użytku płyty.. No ale biznes is biznes, niestety. BTW mam jeszcze jedno pytanie. To test P7 tylko że 550W ale niczym się nie różnią poza A na linii 12V. Otóz obok kabla ATX mam to małe cuś do monitorowania prędkości obrotowej wentylatorów. Widoczne tu - gdzie to podłączyć? Mam na płycie kilka 3 pinowych wejść i jedno 4 pin (niby pod chłodzenie CPU ale on ma 3 pin tylko..) Edytowane 28 Marca 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Asus umożliwia Ci np wejście do internetu bez winowsa czy innego linuxa (Express Gate™) ale do biosu bez pamięci nie wejdziesz ;) Poza tym, z gadżetami na płytach głównych jest tak, że albo są niepotrzebne albo strasznie drogie, wystarczy popatrzeć na takie drobiazgi jak przyciski power, reset na mobo czy clear cmos z tyłu obudowy, koszt 1zł, przyrost ceny 100zł :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Przerabiałem kilka płyt Asus w różnych zestawach dla ludzi i obstawiam, że winne jest napięcie dla pamięci. Zmień pamięci na inne. Ewentualnie zostaw tylko jedną kość, tylko zintegrowaną kartę i podczas odpalania przytrzymaj [ins] na numerycznej - jest szansa, że ruszy. Jeśli tak, to wbijaj do bios i sprawdź ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 Rzeczywiście wina pamięci. Wleciały GoodRamy i wszystko ruszyło bezproblemowo. Win7 siedzi. Ale i tak myśle co z OCZ? Czy w tak marnym biosie jak ten mój jest sens kombinować? Ciekawe za ile mógłbym je teraz sprzedać gdy to 2GB i to w 2 kościach :/ Macie jakiś poradnik do tworzenia Raid'a 0? Coś do kontroli obrotów wentylatora tak CPU jak i GPU? (w idlu a szaleją.. o.0) Mam jeszcze jedno durne pytanie :P Otóz moja karta mimo pobieżnego czyszczenia jest nadal baardzo usyfiona i nie wiem jak ją wyczyścić bo wszędzie tylko informacje żeby nie dotykać płytki ew krawędzie i śledzia.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2011 1. Sprzedaj - ceny znajdziesz na Allegro. Ewentualnie możesz próbować je odpalić podwyższając napięcie - tylko uważaj, aby nie upalić jednych lub drugich kości. Sprawdź też, czy płyta obsługuje te moduły. Konieczne może być sztywne ustawienie pamięci (wyłączenie SPD). 2. Mamy poradnik o RAID: Jak Zbudować I Przyspieszyć Raid 0 - Poradnik | PurePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Co do pamięci, możesz im zmienić wpisy w spd na cl9 i reszta na takie jak u Goodramów. Instrukcja edycji timingów i częstotliwości w SPD pamięci RAM - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Ok. Narazie mam problem bo SPD w Evereście wykazuje taktowania pamieci i twierdzi że moje goodramy to 667MHz Cl9 ... sa tam 3 poziomy, kolejny to ~500 i 400 i CL8 i 7 Nie mam pojecia o co mu chodzi bo w zakladce podsumowania pamiecu rozpoznaje poprawnie ze to GoodRamy 1333 Cl9 a tam że to DDR2 no i taktowania cudaczne. CnQ pamieci sie chyba nie tyka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Pewnie masz podane rzeczywiste taktowanie (400, 533, 667) a nie efektywne (800, 1066, 1333). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...