SzczYpior_n1 Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 (edytowane) Siema, Otóż zainstalowałem bratu w biurze Ubuntu (wiecie, darmowy ;)) zwiący się Malinowa Mandarynka, nieważne. Ja sam nie jestem mocny, zawsze tylko Windows, więc można powiedzieć, że jesteśmy początkujący Ubuntowicze ;). Konfiguracja systemu nie była problematyczna, kadu, aktualizacja systemu, jakieś pakiety, wszystko sam pobrał i zainstalował. Problem zaczął się, gdy trzeba skorzystać z Terminala, by uruchomić potrzebny do pracy program Elraty Żagla, dostępny na Linuxa, znajdujący się TUTAJ. Z pomocy Żagla koleś napisał, że wypakować należy pliki programu do katalogu ED bezpośrednio w katalogu domowym, tak też zrobiłem, i uruchamiać program skryptem "ed.sh". Z neta wyczytałem, że aby uruchomić tego "ed.sh" trzeba w terminalu wpisać komendę "sh ed.sh". Więc przeszedłem komendą "cd ed" do tegoż katalogu i wpisałem "sh ed.sh" i oto co mi się pojawiło: dejwit@dejwit-pc:~$ cd eddejwit@dejwit-pc:~/ed$ sh ed.sh---------------------------------------------------------------------UWAGA: Elraty Desktop powinien byc w katalogu: /home/dejwit/edED jest teraz uruchomiony z: /home/dejwit/ed---------------------------------------------------------------------JavaVersion: 1.6 [1.6.0_20]chosenLocale = nullsetLocale = pldejwit@dejwit-pc:~/ed$ I nic się nie dzieje. Co robię źle? Dodam, że gość z pomocy technicznej zalecił "zadbać o uprawnienia do zapisu i modyfikacji oraz do uruchomienia ed.sh" oraz "Zainstalować aktualna wersję JAVA SUN". Java zainstalowana chyba jest bo JDownloader działający na javie działa, a z uprawnieniami mam problem bo gdy chcę się zalogowac na roota przez polecenie "su", wpisywane hasło mojego konta jest nieprawidłowe, więc nie wiem o jakie hasło prosi. Więc ja prosze o pomoc obeznanych z tym systemem, jak uruchomić ten program ;) Edytowane 29 Marca 2011 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkkam Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Spróbuj przez sudo. #sudo sh ed.sh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź, ale jest to samo: dejwit@dejwit-pc:~$ cd eddejwit@dejwit-pc:~/ed$ #sudo sh ed.shdejwit@dejwit-pc:~/ed$ sudo sh ed.sh[sudo] password for dejwit: ---------------------------------------------------------------------UWAGA: Elraty Desktop powinien byc w katalogu: /home/dejwit/edED jest teraz uruchomiony z: /home/dejwit/ed---------------------------------------------------------------------JavaVersion: 1.6 [1.6.0_20]chosenLocale = nullsetLocale = pldejwit@dejwit-pc:~/ed$ Gdy wpisałem sudo z hashem to jak widać nic się nie działo, więc spróbowałem bez hasha. Wpisałem hasło ale efekt ten sam jak bez sudo niestety :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 A to jest na pewno skrypt wiersza poleceń? Może ustaw atrybut tego skryptu na wykonywalny i odpal ze środowiska graficznego? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Hmm, powiem w ten sposób, okazało się, że robiłem wszystko dobrze, a u mnie zwyczajnie ten program nie chciał się odpalić, może przez to, że mam 64-bitową wersję systemu. U brata się odpalił bez problemu po wykonaniu czynności w pierwszym poście, a jemu instalowałem 32-bitowy system. Dziwne. Jednak brnąc dalej, w odpowiedzi na odpowiedź, właśnie byli rozczarowani, że muszą uruchamiać za kazdym razem z terminala ten program. Rozumiem costi, że sugerujesz by odpalać ten programik normalnie jak w windowsie przez dwukrotne kliknięcie na nim bezpośrednio w katalogu? Hm ciekawostka, to byłoby fajne, sprawdzimy to, thx ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...