Skocz do zawartości
krzypaw

Wydajny komp biuro intel BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję niespodziewanie złożyć kompa do biura, stary nie wyrabia. Komp będzie robił w biurze rachunkowym, gdzie będą bardzo częste importy danych, bardzo duże pliki po kilkaset mb, z dużą ilością małych plików w każdym imporcie. Teraz jest celeron 3 ghz, i ddr 1 i poprostu nie wyrabia, trwa to koszmarnie długo.

Nie bardzo się orientuję w intelu, zawsze robiłem kompy na AMD. A teraz jak patrzę to amd nie jest zbyt wydajny. Znajomy który serwisuje i sprzedaje programy księgowe poleca E8400, ale wydaje mi się że to bez sensu, tym bardziej że to na DDR 2, więc myślałem nad I3 lub I5, tylko że jest tego tyle że nie wiem co wybrać, potrzebuję pomocy w doborze procaa i mobo ze zintegrowaną grafiką najlepiej,resztę sobie poradzę. Czy proc I3 (są w action.pl gdzie będę kupował 530, 540, 560 i 2100 ok. 3 ghz w cenie ok. 400-480 zł) będą wydajniejsze od E8400?? Czy raczej celować w I5 tylko tu cena ok. 600 zł.

Jeśli chodzi o kasę to wydam tyle ile będę musiał, ale chcę jak najmniej :-)) Liczę się z kosztem ok 1500-1700 za skzynkę. Do tego jeszcze dysk 500 albo najlepiej 2x 500 gb w raid. No i win.

Edytowane przez krzypaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8400 jest wolniejszy od tańszego i3 560 ... wątpię by w tym programie księgowym okazało się, że jest odwrotnie. Rozważ jeszcze i3-2100. ... tak czy inaczej, jakiegoś Celezłoma (ten z czasów szmelcjum 4?) to te procesory zabijają.

Co do dysku ... ile te wszystkie dane zajmują maksymalnie? ... może warto byłoby pójść w SSD, które lepiej się spisze przy "drobnicy" w postaci dużej ilości małych pliczków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pójdę w ssd bo cena przeraża, wolę raida na zwykłeym dysku, ale z tego co rozmawiałem z gościem specjalistą od tego programu i ze swoich obserwacji to widzę że jest dużo małych plików, razem będzie tak myślę że około od 0.5 gb do 1 gb jest to zrzut bazy od jednego klienta i on uaktualnia moją bazę, czyli nadpisuje pliki tylko te które są zmienione ale sprawdza wszystkie, bardzo obciąża procesor 100% non stop przy uaktuaklnianiu bazy i zawala ram, nie wiem jakie to będą tak naprawdę pliki, ponieważ jest to nowy u mnie program i nowy klient :-)).

Tzn. będzie tak co kiesiąc będzie aktualizacja bazy danych o 12 plików po ok. 40 mb. dzisiaj jak miało się zaktualizować o plik 50 mb to przez ok. godzinę mieliło i ruszył kilka procent.

ten specjalista od programów, powiedział że E8400 to tędzie dobry proc, ale ja wolał bym na nowszej platformie, dlatego zastanawiam się jak się ma e8400 do proców z rodziny I3 lub I5. No i jaką płytę z grafiką.

Edytowane przez krzypaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pójdę w ssd bo cena przeraża, wolę raida na zwykłeym dysku,

64 GB kosztuje 375zł - no tanio to nie jest, ale czy znowu tak przerażająco drogo? RAID striping czasu dostępu się nie skraca, więc przy drobnych plikach może dać tyle co nic. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

64 GB kosztuje 375zł - no tanio to nie jest, ale czy znowu tak przerażająco drogo? RAID striping czasu dostępu się nie skraca, więc przy drobnych plikach może dać tyle co nic.

No tak, ale jak mi dojdzie co miesiąc nawet po 4 mb danych z dwunastu punktów to razem co miesiąc będzie ok 50 mega i to już jak najbardziej okrojone, bo pełen zapis będzie miał ok. 40 mega X 12. Dlatego myślę o stripe 2 X 500 GB

Ale generalnie to bardziej by mi zależało na podpowiedzi nad wyborem platformy, jeśli chodzi o szybkość operacji na małych pliokach, czy dawać I3, czy porywać się na I5 czy może jednak Phenom X4 np. X4955 ??

Bardzo proszę o szybką pomoc, muszę dziś do południa zamówić kompa, poniżej moja propozycja, czy jest ok?? najbardziej mnie interesuje czy jest ok. proc i mobo, mobo brałem żeby miała grafikę zintegrowaną, 4 sloty ram i raid

1 Pamięć Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz PC3-10600 CL.9 (GR1333D364L9/4GDC) 138,00

2 Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB (HD502HJ) 130,00

3 Microsoft Windows Home Premium 7 SP1 OEM 64Bit POLISH 1-pack (GFC-02062) 339,00

4 Zasilacz Fortron FSP400-60APN 85 144,00

5 obudowa I-BOX FORCE 2109 BEZ ZASILACZA PRESCOT 73,00

6 Procesor Intel Core i5-2300/2.8GHz 6MB LGA1155 (BX80623I52300) 620,00

7 Płyta główna Gigabyte GA-H67M-UD2H-B3 369,00

Suma 1813,00

ceny w sklepie morele.net

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to faktycznie jest różnica, tym bardziej że komp nie będzie kręcony, już zamieniłem :-))

Zamówienie poszło zgodnie z sugestiami zmieniłem proca na I5 2400. Dziękuję za pomoc.

Punkty poleciały oczywiście.

Edytowane przez krzypaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi