Skocz do zawartości
ivanov

modyfikacja BIOSu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem się dowiedzieć, czy jest na forum jakaś osoba zajmująca się modyfikacjami BIOSu.

Pisałem już na PW do by -=Merlin=-, ale wygląda na to, że jest już raczej nieaktywny, bo nie otrzymałem żadnej odpowiedzi :sad:

Moje zainteresowanie sprawą wynika z chęci modyfikacji BIOSu do płyty DFI LanParty UT nf4 SLI-DR eXpert.

Otóż na płycie są cztery złącza PCI-e, które mogą pracować w dwóch trybach: single i SLI.

w Single VGA Mode pracują z prędkościami (zaczynając od dołu) 2x - 1x - 1x - 16x

a w SLI Mode 8x - 4x - 0x - 8x.

Tak więc chipset ma do dyspozycji 20 linii PCIe.

Rzecz polega na tym, aby w trbie Single VGA Mode prędkości przedstawiały się nastpępująco 4x - 0x - 0x - 16x.

Da się to zrobić?

A jeśli tak podjąby się ktoś kumaty takiej roboty (rzecz jasna nie za darmo)?

Przypominam, że nie jest to zwykła wersja nf4 SLI, w kórej prędkości PCIe ustawiamy zworkami, tylko eXpert, w którym ustawia się w BIOSie albo tryb SLI ablo Single.

P.S. Miałem lekki zgryz gdzie to dać, a nie chiałem robić dwóch osobnych tematów, więc w razie czego upraszam o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego jest dział Sterowniki & Biosy. Przenoszę.

Szczerze to wątpię, żeby ktokolwiek się tym zajął, bo to nie jest jakaś robota w stylu "kliknij parę razy myszką tu i tam". A co do kwoty, to myślę, że nie chciałbyś za to zapłacić jak za dziesięcioletniego Golfa (tak żeby cię sprowadzić na ziemię) ;).

Polecam poczytać tematy na rebelshavenforum i bios-mods.com...

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego jest dział Sterowniki & Biosy. Przenoszę.

Szczerze to wątpię, żeby ktokolwiek się tym zajął, bo to nie jest jakaś robota w stylu "kliknij parę razy myszką tu i tam". A co do kwoty, to myślę, że nie chciałbyś za to zapłacić jak za dziesięcioletniego Golfa (tak żeby cię sprowadzić na ziemię) ;).

Polecam poczytać tematy na rebelshavenforum i bios-mods.com...

Nie orientuję się ani trochę w modyfikacjach BIOSu; domyślam się, że nie jest to specjalnie prosta sprawa ogólnie rzecz biorąc, ale zdaje się, że pożądana przezemnie modyfikacja nie jest też ekstremalnie skomplikowana.

A co do kwoty, jasne że banku nie zamierzam rozbijać, ale gdyby taki BIOS działał (jak trzeba) uważam, że zaoferowałbym godziwe wynagrodzenie .

Dzięki za linki; człowiek uczy się całe życie :wink:

edit:

Dzięki za przeniesienie.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi