Skocz do zawartości
bandit

Jak testować programikiem Prime 95

Rekomendowane odpowiedzi

wystarczy zopodać z menu "Torture Test" i już :D

nie do końca - w konfiguracji ustaw typ procesora i jego prędkość, jak włączyłem tak jak się zainstalował to strasznie niskie temp wskazywał przy obciazeniu - dopiero jak ustawiłem typ i prędkośc proca to torture test był naprawdę torturą dla poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no znaczy własnie to, że masz jakiś problem sprzętowy. Program odsyła cię do przeczytania pliku stress.txt, gdzie dokładnie jest opisane, co program testuje i jakie błędy użytkownik może wygenerować na podkręconym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, wątpie.Powinie pochodzić ze 4 godziny na max wydajności i wtedy jak nie będzie błędów i problemów to można chyba uznać że jest wszystko full stable.

A z tym Primem to też nie jest takie do końca jasne przy testowaniu. Już pytałem o to na forum. Najczęściej jak program wywala błędy to znaczy że coś jest nie tak z ustawieniami sprzętu.Ale czasem(bardzo rzadko z tego co ludzie sie wypowiadali) wszystko działa extra stabilnie a prime nie chce chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepie się pod topic, ale z innym pytaniem :arrow: jak odpalić 2 Prime na raz :?: Chce na max obciążyć proca. Teraz przy włączonym torture test mam 50% obciążenia proca (P4 HT).

Drugie pytanie :arrow: gdzie są ustawienia częstotliwości proca w Prime95 bo ja nie mam takiej opcji :?

Moja wersja 23.4.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam inny problem. Jak mu daje TEST TORTURE to mi wyrzuca:

FATAL ERROR: Rounding was 0.4999524695, expected less than 0.4

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

co to znaczy ??

to znaczy ze przy podkrecniu proca albo nie podniosles napieciaabo podniosles za malo albo mobo ci zaniza podawane napiecie, albo zasilka nie wyfdala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepie się pod topic, ale z innym pytaniem  :arrow: jak odpalić 2 Prime na raz :?: Chce na max obciążyć proca. Teraz przy włączonym torture test mam 50% obciążenia proca (P4 HT).

Drugie pytanie  :arrow: gdzie są ustawienia częstotliwości proca w Prime95 bo ja nie mam takiej opcji  :? 

Moja wersja 23.4.1

kopiujesz katalog prima gdzies obok i uruchamiasz.....

(2 razy tego samego exe nie puscisz)

kombinowanie nie boli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewentualnie wlaczasz "prime95.exe -A1" i ustawiasz w opcjach 'rocessor affinity' - w sprawie szczegolow doczytaj wszelkie readme

co do kolegi ktoremu wywala sie przy test 1: jak nie masz podkreconego to testuj dalej, jesli podkrecales to za bardzo :)

ja odpalam prime'a na noc i jak rano chodzi to znaczy ze wsystko jest OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sie okazalo ze na standardowy ustawieniu procka czyli 1700+ musze miec ustawione napiecie 1,550 zeby prime byl stabilny w 100%. Czemu tak jest przeciez nawet z oznaczen procka wynika ze standardowe napiecie to 1,500 ?? Po podkreceniu na 2600+ musze juz miec 1,650 (prime stable). To chyba troche za wysokie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,65 przy 1700@2600 za wysokie?

coś ty, napięcie jak marzenie. Ludzie nawet pod 2V walą żeby mogli puścić proca tak wykręconego. A z primem to różnie bywa, już było o tym na forum, sam o to pytałem i nie chce mi sie pisać 2-i raz, poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sie okazalo ze na standardowy ustawieniu procka czyli 1700+ musze miec ustawione napiecie 1,550 zeby prime byl stabilny w 100%. Czemu tak jest przeciez nawet z oznaczen procka wynika ze standardowe napiecie to 1,500 ?? Po podkreceniu na 2600+ musze juz miec 1,650 (prime stable). To chyba troche za wysokie ??

no faktem jest ze procek niezbyt udany egzemplarz

np u mnie 12,5 x 170 na 1.5

10x200 na 1.5

11x200 na 1.6

11x220 na 1.7

12x200 na 1.775

wsjo rock stable oczywista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie cos jest chyba nie tak z tym primem bo na procu 1700+ grac godzinami z napieciem 1,500 i jest wszystko w 100% stabilne. A na 2600+ juz na 1,600 jest w giereach filmach i innych roznych rzeczach full stable. Tylko prime wymaga 0,05 wiecej zeby przejsc wszystkie testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi