Skocz do zawartości
Martines098

Jaki ram wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam sie ostatnio nad Kupnem jakiegoś mocnego RAM do mojego kompa w cenie do 350 zł + koszt przesyłki. Głównie mi chodzi aby pamięci były bardzo podatne na podkręcanie.

Szukałem sobie po necie i znalazłem takie

OCZ Platinum XTE DDR3 2x2GB 1600MHz CL6-6 LV

lub

CORSAIR XMS3 DOMINATOR DHX+ 2x2 1600 MHz CL 8

lub jeszcze

G.Skill Ripjaws F3-12800CL7D-4GBRH (2Gx2)CL7

Pamięci mają współpracować z Procesorem AMD myśle nad kupnem PHENOMA II x2 555BE c3 i zrobić x4 a potem zamienić na x6 1090T BE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o jakieś lepsze ramki a zestaw to ma byc głównie do grafiki i liczy dla mnie sie jak największa wydajność sprzętu. Głównie to PhotoShop,Gimp,HTML,Animacje

To tak

Proc to teraz jest Athlon II x3 435 @4 ale bez cache L3 @ 3555 Ghz i planuje własnie kupić tego Phenoma II x2 555BE lub x6 ale też BE lub poczekać na AM3+

Mobasa zakupiłem sobie ASUS M4A88TD-V EVO

Ale jeszcze siedze na Asrock 785GHX/128MB

Ramy mam 2x1 GB A-DATA VEE 800MHz @ 920MHz + 2x2 GB A-DATA VEE 800MHz @ 920MHz

Zasilacz OCZ 600W Modularny

Karta to Radek 4870 512 @ 790/4400 ale zmiana chyba na radka 6950 i moda na 6970. LUb 560TI

Chłodzenie to Corsair H70 ale na 2 wentylach Magma UCMA 120 MM

Edytowane przez Martines098

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupić 8GB 1333MHz CL9 niż 4GB 1600MHz z niższym CL.

Przed zakupem X6 sprawdź czy programy, z których korzystasz potrafią wykorzystać taką ilość rdzeni.

Zobacz jeszcze testy i5 1155.

Ta płyta powinna obsługiwać Zambezi więc możesz poczekać z wymianą procesora.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze właśnie że te z intela 2500k sa naprawde mocne :) ale właśnie tez sie zastanawiam czy nie właśnie poczekać na Bulldozera ale ponoć na płytach z AM3 mają nie ruszać tylko czy to prawda? Bo ponoc mają sie w Kwietniu one pojawić i może jednak warto bd kupić nowe AMD :)

to które z tych ramów. Wiesz wole mniej a mocniejsze bo drugie 4 GB moge sobie w ciagu miecha kupić:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze właśnie że te z intela 2500k sa naprawde mocne :) ale właśnie tez sie zastanawiam czy nie właśnie poczekać na Bulldozera ale ponoć na płytach z AM3 mają nie ruszać tylko czy to prawda? Bo ponoc mają sie w Kwietniu one pojawić i może jednak warto bd kupić nowe AMD :)

to które z tych ramów. Wiesz wole mniej a mocniejsze bo drugie 4 GB moge sobie w ciagu miecha kupić:)

To ile sobie kupisz pamięci ram to już Twoja decyzja. Jeśli profesjonalnie i często zajmujesz się obróbką grafiki to bierz 8GB. Jeśli tylko od czasu do czasu to bierz 4GB. Jeśli chodzi o procesor, to ja bym narazie wstrzymał się z wymianą i poczekał na nowe proce od AMD, które mają pojawić się w czerwcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooo chwilowo to az tak dużo nie potrzbuje. Wiem chyba posiedze na tym co mam procku i poczekam na te na AM3+ ale które bd wydajniejsze z tych co podałem tam głównie chodzi mi o OC na jeszcze większej częstotliwośći niż standard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnice to mierne sa;/ale z tego co widze na stronie producenta pisze ze obsłuży do DDR 2 2000MHz ale po OC. wiesz co do tanich ramów na ddr2 sie już 3 przejechałem. Były to GOODRAMY 2x, i GEIL ULTRA. Dlatego wole wydać na jakieś porządniejsze i czytałem sobie i każda z tych pamięci co podałem mają dobre opinie

a co do obsługi procka z tego co widze nie obsłuży moja płyta tego AM3+;/

http://www.asus.com/news.aspx?N_ID=6GsoHtkyUhPfSr8p

jest jeszcze możliwość że sprzedam tą co kupiłem czyli poprostu oddam do sklepu bo jeszcze jej nie otwierałem i tego asroka sprzedam i poprostu nie bd sie cackać i kupie Crosshair IV Formułe i bd miał pewność że ruszą na niej AM3+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugie 4 GB moge sobie w ciagu miecha kupić:)

poprostu oddam do sklepu bo jeszcze jej nie otwierałem i tego asroka sprzedam i poprostu nie bd sie cackać

Jeśli masz taką sytuację to oddaj asusa do sklepu, poczekaj miesiąc czy dwa i bierz sandy bridge i pamięci jak polecane 1333MHz cl9. Będziesz miał wydajnie i energooszczędnie. Inaczej będziesz miał wypasione pamięci i ch*j a nie wydajność. Chyba że buldożer na tyle przewróci sytuację ale to będzie wiadomo za +/- dwa miesiące.

Tego Asus Crosshair IV Formula w ogóle nie opłaca się brać.

Masz kasę na Asus Crosshair IV Formula, pamięci 4GB za 350zł, miej odwagę przeciąć pępowinę z AMD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też myślałem nad Sandy Bridge ale z tego co widze z zapowiedzi ze strony AMD to może to być naprawde udana seria więc poczekam co do niej. Jeśli te wykresy ich nie kłamią. Wiesz nie chce jakiś tanich budżetowych ram;/mówiłem już na takich się przejechałem i nie zamierzam znowu mieć tych samych problemów co wcześnie. Cholernie lubie OC robić i wyciskać z tego co sie ma ostanie soki. Dlatego też chciałbym jakieś Ram z wyższej półki a tego ramy są podatne na OC tylko które?

i wiecie jeśli bym brał z BE to w Corosshair IV to bym zmiejszał w nim mnożnik a szyne do góry brał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholernie lubie OC robić i wyciskać z tego co sie ma ostanie soki.

Tylko że w tych samych pieniądzach, tam gdzie kończą się soki u amd zaczyna się dopiero SB

i wiecie jeśli bym brał z BE to w Corosshair IV to bym zmiejszał w nim mnożnik a szyne do góry brał

Co to BE? Chyba nie jest to coś co jest niezbędne do obniżania mnożnika. Mnożnik obniżać można w każdym cpu amd od czasów pierwszych Athlonów64 (za wyjątkiem niektórych sempronów 64 pozbawionych C&Q).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np na tym moim Athlonie II x 3 435 @ 4 rdzenie i 3.55GHz nie ma odblokowanego mnożnika ;/

Jeśli AM3+ nie kłamie co do wydajności jakie mogą oferować to SB bd miało porządnego konkurenta. Bo niby AM3+ mają być wydajniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi