Martines098 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Witam. Zastanawiam sie ostatnio nad Kupnem jakiegoś mocnego RAM do mojego kompa w cenie do 350 zł + koszt przesyłki. Głównie mi chodzi aby pamięci były bardzo podatne na podkręcanie. Szukałem sobie po necie i znalazłem takie OCZ Platinum XTE DDR3 2x2GB 1600MHz CL6-6 LV lub CORSAIR XMS3 DOMINATOR DHX+ 2x2 1600 MHz CL 8 lub jeszcze G.Skill Ripjaws F3-12800CL7D-4GBRH (2Gx2)CL7 Pamięci mają współpracować z Procesorem AMD myśle nad kupnem PHENOMA II x2 555BE c3 i zrobić x4 a potem zamienić na x6 1090T BE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Kup jakieś 1333MHz CL9, a to co zostanie dołóż do czegoś innego. Napisz jak wygląda cały zestaw i do czego będzie wykorzystywany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) chodzi mi o jakieś lepsze ramki a zestaw to ma byc głównie do grafiki i liczy dla mnie sie jak największa wydajność sprzętu. Głównie to PhotoShop,Gimp,HTML,Animacje To tak Proc to teraz jest Athlon II x3 435 @4 ale bez cache L3 @ 3555 Ghz i planuje własnie kupić tego Phenoma II x2 555BE lub x6 ale też BE lub poczekać na AM3+ Mobasa zakupiłem sobie ASUS M4A88TD-V EVO Ale jeszcze siedze na Asrock 785GHX/128MB Ramy mam 2x1 GB A-DATA VEE 800MHz @ 920MHz + 2x2 GB A-DATA VEE 800MHz @ 920MHz Zasilacz OCZ 600W Modularny Karta to Radek 4870 512 @ 790/4400 ale zmiana chyba na radka 6950 i moda na 6970. LUb 560TI Chłodzenie to Corsair H70 ale na 2 wentylach Magma UCMA 120 MM Edytowane 31 Marca 2011 przez Martines098 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Lepiej kupić 8GB 1333MHz CL9 niż 4GB 1600MHz z niższym CL. Przed zakupem X6 sprawdź czy programy, z których korzystasz potrafią wykorzystać taką ilość rdzeni. Zobacz jeszcze testy i5 1155. Ta płyta powinna obsługiwać Zambezi więc możesz poczekać z wymianą procesora. Edytowane 31 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 widze właśnie że te z intela 2500k sa naprawde mocne :) ale właśnie tez sie zastanawiam czy nie właśnie poczekać na Bulldozera ale ponoć na płytach z AM3 mają nie ruszać tylko czy to prawda? Bo ponoc mają sie w Kwietniu one pojawić i może jednak warto bd kupić nowe AMD :) to które z tych ramów. Wiesz wole mniej a mocniejsze bo drugie 4 GB moge sobie w ciagu miecha kupić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 widze właśnie że te z intela 2500k sa naprawde mocne :) ale właśnie tez sie zastanawiam czy nie właśnie poczekać na Bulldozera ale ponoć na płytach z AM3 mają nie ruszać tylko czy to prawda? Bo ponoc mają sie w Kwietniu one pojawić i może jednak warto bd kupić nowe AMD :) to które z tych ramów. Wiesz wole mniej a mocniejsze bo drugie 4 GB moge sobie w ciagu miecha kupić:) To ile sobie kupisz pamięci ram to już Twoja decyzja. Jeśli profesjonalnie i często zajmujesz się obróbką grafiki to bierz 8GB. Jeśli tylko od czasu do czasu to bierz 4GB. Jeśli chodzi o procesor, to ja bym narazie wstrzymał się z wymianą i poczekał na nowe proce od AMD, które mają pojawić się w czerwcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 nooo chwilowo to az tak dużo nie potrzbuje. Wiem chyba posiedze na tym co mam procku i poczekam na te na AM3+ ale które bd wydajniejsze z tych co podałem tam głównie chodzi mi o OC na jeszcze większej częstotliwośći niż standard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K Weź tez pod uwagę, że możesz mieć problem z taktowaniem 1600MHz i wyższym. Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) różnice to mierne sa;/ale z tego co widze na stronie producenta pisze ze obsłuży do DDR 2 2000MHz ale po OC. wiesz co do tanich ramów na ddr2 sie już 3 przejechałem. Były to GOODRAMY 2x, i GEIL ULTRA. Dlatego wole wydać na jakieś porządniejsze i czytałem sobie i każda z tych pamięci co podałem mają dobre opinie a co do obsługi procka z tego co widze nie obsłuży moja płyta tego AM3+;/ http://www.asus.com/news.aspx?N_ID=6GsoHtkyUhPfSr8p jest jeszcze możliwość że sprzedam tą co kupiłem czyli poprostu oddam do sklepu bo jeszcze jej nie otwierałem i tego asroka sprzedam i poprostu nie bd sie cackać i kupie Crosshair IV Formułe i bd miał pewność że ruszą na niej AM3+ Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez Martines098 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 drugie 4 GB moge sobie w ciagu miecha kupić:) poprostu oddam do sklepu bo jeszcze jej nie otwierałem i tego asroka sprzedam i poprostu nie bd sie cackać Jeśli masz taką sytuację to oddaj asusa do sklepu, poczekaj miesiąc czy dwa i bierz sandy bridge i pamięci jak polecane 1333MHz cl9. Będziesz miał wydajnie i energooszczędnie. Inaczej będziesz miał wypasione pamięci i ch*j a nie wydajność. Chyba że buldożer na tyle przewróci sytuację ale to będzie wiadomo za +/- dwa miesiące. Tego Asus Crosshair IV Formula w ogóle nie opłaca się brać. Masz kasę na Asus Crosshair IV Formula, pamięci 4GB za 350zł, miej odwagę przeciąć pępowinę z AMD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) też myślałem nad Sandy Bridge ale z tego co widze z zapowiedzi ze strony AMD to może to być naprawde udana seria więc poczekam co do niej. Jeśli te wykresy ich nie kłamią. Wiesz nie chce jakiś tanich budżetowych ram;/mówiłem już na takich się przejechałem i nie zamierzam znowu mieć tych samych problemów co wcześnie. Cholernie lubie OC robić i wyciskać z tego co sie ma ostanie soki. Dlatego też chciałbym jakieś Ram z wyższej półki a tego ramy są podatne na OC tylko które? i wiecie jeśli bym brał z BE to w Corosshair IV to bym zmiejszał w nim mnożnik a szyne do góry brał Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez Martines098 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Cholernie lubie OC robić i wyciskać z tego co sie ma ostanie soki. Tylko że w tych samych pieniądzach, tam gdzie kończą się soki u amd zaczyna się dopiero SB i wiecie jeśli bym brał z BE to w Corosshair IV to bym zmiejszał w nim mnożnik a szyne do góry brał Co to BE? Chyba nie jest to coś co jest niezbędne do obniżania mnożnika. Mnożnik obniżać można w każdym cpu amd od czasów pierwszych Athlonów64 (za wyjątkiem niektórych sempronów 64 pozbawionych C&Q). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 np na tym moim Athlonie II x 3 435 @ 4 rdzenie i 3.55GHz nie ma odblokowanego mnożnika ;/ Jeśli AM3+ nie kłamie co do wydajności jakie mogą oferować to SB bd miało porządnego konkurenta. Bo niby AM3+ mają być wydajniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...