ibracadabra Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Chciałbym zmienić kartę graficzna z myślą o nadchodzącej premierze wiedźmina 2 :). Obecnie posiadam taki zestaw: proc: e2160 1,8@2,7 GHz ram: 2GB corsair grafa: MSI 9600GT 512 OC zasiłka: rasurbo 530w Fundusze to około 200zł + kasa za obecną kartę, mam już kupca na 150zł. edit. dodam że na kompie gram bardzo rzadko z racji tego że posiadam xbox 360, jestem raczej konsolowcem. Ale takiej pozycji jak rodzimy wiedźmin nie mogę przegapić. Edytowane 31 Marca 2011 przez ibracadabra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BastianCJ47 Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Witaj Szczerze to Procesor będzie Cię strasznie ograniczał, wiem bo mam ten sam problem ;/ radziłbym zmienić procesor jak płyta Ci to pozwoli, napisz jeszcze jaką masz płytę główną. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Wiedźmin 2 ma w zalecanych wymaganiach HD4850, więc 9600GT bez problemu powinien go uciągnąć. Zdecydowanie lepiej byłoby zmienić procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Chciałbym zmienić kartę graficzna z myślą o nadchodzącej premierze wiedźmina 2 :). Obecnie posiadam taki zestaw: proc: e2160 1,8@2,7 GHz ram: 2GB corsair grafa: MSI 9600GT 512 OC zasiłka: rasurbo 530w Fundusze to około 200zł + kasa za obecną kartę, mam już kupca na 150zł. Przede wszystkim koniecznie jak najszybciej zmień zasilacz, Twój obecny to jakiś no-name. Rozejrzyj się za jakimś Chiefteciem (czy jak to się tam odmienia) lub Corsairem 450W. Spokojnie starczy do tego zestawu z naddatkiem. Co do procesora to poszukaj na allegro jakiegoś Q9300. Po Twoim obecnym procesorze wniosuję, że masz płytę pod LGA 775 więc i Q9300 powinien Ci wejść. Karta graficzna może nie jest najwyższych lotów, ale myślę, że spokojnie starczy do odpalenia Wiedźmina 2 na średnich detalach, zakładając, że gra będzie dobrze zoptymalizowana. W ostateczności możesz poszukać jakichś używek na allegro. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 31 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2011 Z quadów lga775 jedynie q6600 jest opłacalny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Q6600? Toż to katuje sekcje zasilania płyty głównej, zżera dużo prądu i dużo się grzeje. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Niech autor powie jaki dokladnie model plyty glownej posiada a potem zastanowmy sie nad zmiana proca. Mimo wszystko wymiana czegokolwiek musi byc poprzedzona wymiana zasilacza. Z najtanszych poszukaj chiefteca gps400 ~60zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibracadabra Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Płyta to asus p5ne-sli edit. kiedyś pożyczyłem od kumpla taką samą kartę jak mam, połączyłem w sli, ale wzrost wydajności był nieznaczny. Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez ibracadabra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Wzrost wydajności był nieznaczny,ponieważ procek jest odpowiedni dla pojedynczego Gpu,a z dwoma już sobie nie poradzi:) Na jakiej rozdzielczości grasz??,bo może nie będzie w ogóle potrzeby zmiany grafy. A zasilacz tak czy siak przyda się mniej ryzykowny;) Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Czyli mobas raczej cienki (słaba sekcja zasilania) = cudów z Q nie wyciągniesz, choć da się, ja miałem przez pół roku Q6600@3.16@1.2V na zwykłym Asusie P5B(też 3 fazy) i wsio działało jak należy, sekcja się za mocno nie grzała(mobo wymieniłem ze względu na p5q w bardzo dobrej cenie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibracadabra Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wzrost wydajności był nieznaczny,ponieważ procek jest odpowiedni dla pojedynczego Gpu,a z dwoma już sobie nie poradzi:) Na jakiej rozdzielczości grasz??,bo może nie będzie w ogóle potrzeby zmiany grafy. A zasilacz tak czy siak przyda się mniej ryzykowny;) zazwyczaj 1680x1050, ale monitor mam fullhd. Czyli musiałbym zmienić procek na jakiegoś quada z fsb 1066 i zasilacz. Warto wtedy dokupić drugą 9600-tke? Jak to się ma do wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 W sumie sam myślałem nad zamianą grafy, ale na ten czas jest to bez sensu, złotówka słaba, dolar wysoko, co widać po cenach sprzętu, minimum trzeba by było zmienić na 5770 co kosztowałoby pewno z 500zetków a najlepiej żeby odczuć różnice to na coś jeszcze mocniejszego (czyly droższego). Co dziwne 9600GT jeszcze daje radę co nawet mnie dziwi :) ta grafa jest najdłużej u mnie w kompie (od 2008) kupiłem jak dolar był po 2 zł hehe wtedy to był biznes :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Sli i wszystkie rozwiązania multigpu są bez sensu, a tym bardziej bez sensu w twoim wypadku- daruj to sobie. Płytę główną masz do podkręcania q6600 beznadziejną. Załóżmy że uda Ci się sprzedać swój stary procesor za ok 100zł- budżet wynosi 450zł. Trzeba kupić cpu, gpu i zasilacz. Ja proponuję: GPU- hd4850~ 200zł: HD 48xx - Aukcje internetowe Allegro Zasilacz- 50zł: Amacrox Warrior 400 W (1541315468) - Aukcje internetowe Allegro CPU- tutaj za 200zł nic nie kupisz, na core2dou nie ma sensu wymieniać, dozbieraj jeszcze ze 100zł i kup q6600 lub q8300 nawet jeśli miałbyś ich nie podkręcać. Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Przecież zmiana na 4850 da mu przyrost jakieś ~10% bez sensu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 10% ? chyba z 40% chciałeś napisać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2011 heh chyba jak se wynik z 3Dsmarka w photoshopie poprawi to tak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Widze że Twoja wiedza na temat wydajności tych kart jest bardzo uboga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Widze że Twoja wiedza na temat wydajności tych kart jest bardzo uboga... Na pewno twoja "znafco" jest olbrzymia :rolleyes: zobaczyłeś słupki w jakimś teście i sie zachłysnąłeś z wrażenia, tylko weź pod uwagę że kolega ma słaby procek, a nawet na nie kręconym czterojajkowcu (proponowanym wcześniej) wyniki spadną na łeb i na bank nie osiągnie tych z testów <_< a różnica nie będzie warta 450 zetów wrzuconych w blaszaka B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Abstraciach!ąc od debilzmów wygłaszanych przez jednego usera zgodzę się z opinią pozostałych - wymiana na cokolwiek przy Wieśku 2 siedząc na PDP E2160 będzie miała mizerny efekt. Sam miałem 9600GT do niedawna i pamiętając Nizimę Handlową w pełnych detalach na E4300 i Q9550 obstawiam że druga część nie będzie brzydsza. Ale póki nie wyjdzie nie warto IMHO pchać się w ciemno i kupować nowsze GPU. PS, Q6600 do P5N-E może dobić tą zacną płytkę :) 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibracadabra Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 dzięki za odpowiedzi. Chyba faktycznie poczekam do premiery... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...